tgoop.com/ostadhasheminasab/1322
Last Update:
#نقد_صوفیه
#تعارض_فلسفه_وعرفان_با_نصوص_و_ظواهر_شرعی
💠 ١٢- عشق مجازی (٢)
❇️ «عَنِ الْمُفَضَّلِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ علیه السّلام عَنِ الْعِشْقِ قَالَ قُلُوبٌ خَلَتْ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ فَأَذَاقَهَا اللَّهُ حُبَّ غَیْرِهِ. » [١]
«از مفضل نقل شده که گفت از امام صادق (علیه السّلام) از عشق سؤال نمودم حضرت فرمودند: قلبهایی هستند که از یاد خدا خالی شده خداوند محبت غیر خودرا به آنها چشانده. »
❇️ عن امیر المؤمنين (علیه السّلام): مَن عَشَق شَیئاً أعشَی بَصَرهُ وأمرَضَ قَلبَه فَهُو یَنظَرُ بَعینٍ غَیرِ صَحیحَه ویَسمَع بأذن غیرِ سمیعَهٍ قَد خَرَقَت الشَّهَواتُ عَقلهُ وَ اماتَت الدُّنیا قلبَه وولهَت علیها نفسُهُ فهُو عَبدٌ لَها » [٢]
حضرت امیر المؤمنین (علیه السّلام) فرمودند: هر کس که عاشق چیزی شود نابینایش میکند و قلبش را بیمار کرده با چشمی بیمار مینگرد و با گوشی بیمار میشنود خواهشهای نفس پرده عقلش را دریده دوستی دنیا دلش را میرانده شیفته بی اختیار دنیا و برده آن است. »
❇️ قال الله تعالى: «قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ » [٣]
«بگوای پیامبر به مؤمنین بپوشانند چشمهای خود را از آنچه حرام است دیدن آن که متوجه به جانب نامحرم باشد و نگه دارند عورتهای خود را از نامحرم. »
❇️ «عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ: اَلنَّظْرَةُ سَهْمٌ مِنْ سِهَامِ إِبْلِيسَ مَسْمُومٌ وَ كَمْ مِنْ نَظْرَةٍ أَوْرَثَتْ حَسْرَةً طَوِيلَةً. » [۴]
«امام صادق (علیه السّلام) فرمودند: نگاه تیری از تیرهای مسموم شیطان است و چه بسیار نگاهی که موجب حسرت طولانی گشت. »
♦️درباره ابن عربی نوشته اند:
«شیخ مکین الدین را دختری بوده زیبا و پارسا و دانا موسوم به «نظام» و ملقب «به عين الشمس و البهاء» که در تقوا و پارسایی، خصایل پسندیده، رفتارسنجیده و کمالات اخلاقی و زیباییهای جسمانی، فریده [۵] عصر، يتيمه [۶] دهرو یگانه روزگارش بوده است.
دیدار این دختردر ابن عربی اثری فوق العاده بخشیده و او را مجذوب و شیفته خود گردانیده و الهام بخش اشعار عاشقانه و تغزّلات عارفانه وی و بالاخره موجب به وجود آمدن کتاب قابل تحسین ترجمان الاشواق گردیده است.
ابن عربی در مقدمه کتاب مذکور، در وصف و ستایش نظام، داد سخن داده و کمال و جمالش را، تا حد امکان و طاقت بشری ستوده، و درباره اش چنین نوشته است: «و برای این استاد، که خداوند از وی خشنود باد، دختری بود دوشیزه، لطيف پوست، لاغر شکم، باريك اندام که نگاه را در بند میکرد، و محفل و محفلیان را زینت میبخشید و نگرنده را دچار حیرت میکرد.
نامش نظام بود و لقبش عين الشمس و البهاء (چشمه نور و زیبایی).
او از زنان عابد و عالم و زاهد و معتکف و به راستی پیشوای حرمین و پرورده بلد امین اعظم بود. گوشه چشمش فریبا و اندامش نازك و زیبا بود.
چون سخن بسیار میگفت، سخن را درمانده میکرد و چون کوتاه میگفت ناتوان. با اینکه زبان آور بود، سخنش روشن و آشکار بود. چون زبان به سخن میگشود قسّ بن ساعده [٧] از سخن باز میماند، و چون دست به بخشش میگشود، معن بن زائده [٨] خود را پنهان میکرد و چون حق سخن را ادا میکرد سموأل [٩] گامهایش را کوتاه میکرد، از عذرای بتول است. در این کتاب جزئی از خاطر اشتیاق را از آن ذخایر واعلاق به نظم آوردیم و از آرزومندی نفس آرزومند پرده برداشتیم و به جهت اهتمام به امر قديم و ایثار به مجلس کریم او را از علاقه خود آگاه کردیم. پس در این جزء هر نامی که ذکر میکنم از وی کنایه میآورم و به هر داری که ندبه میکنم، دار او را قصد میکنم [۱٠] که:
مرضی من مريضة الاجفان
علّلانی بذكرها علّلانی
طال شوقي لطفلة ذات نثر
ونظام و منبروبيان
من بنات الملوك من دار فرس
من اجلّ البلاد من اصبهان
بیماری من از عشق آن زیبای خمار چشم است، مرا با یاد وی درمان کنید.
عشق من به آن زیبای نازپرورده نازك بدنی به درازا انجامید که صاحب نثرو نظام و منبر و بیان است که از شاهزادگان (مقصود پارسازادگان است زیرا ابن عربي بنات ملوك را به معنای دختران زهاد گرفته که به عقیده وی زاهدان فرمانروایان و پادشاهان راستین زمین اند) سرزمین ایران، ازبزرگترین شهرهای آن سامان، اصفهان است. » [۱١]
BY کانال رسمی استاد هاشمی نسب
Share with your friend now:
tgoop.com/ostadhasheminasab/1322