tgoop.com/payeshemohitzist/11219
Last Update:
⭕️بلندیهای بادگیر
کولرهای آبی چه سهمی از ناترازی آب و برق دارند؟
✍️جواد حیدریان / دبیر تحریریه
آبوهوای خشک و گرم ایران، از دیرباز موجب خلاقیت و ابتکار در مهندسی مصرف آب و انرژی شده است. آثار بازمانده از معماری ایرانی و بهخصوص معماری شهری در ایران و حتی کاخها و سازههای بسیار باستانی نشان میدهد، دانش مهندسی ویژهای برای مصرف بهینه آب و انرژی مورد استفاده قرار گرفته است. اما در صد سال اخیر ایران شدیداً تحت تاثیر مهندسی پرمصرف بدون در نظر گرفتن ظرفیت اکولوژیک قرار دارد. معماری ایرانی کاملاً سازگار با وضعیت آبوهوایی و اقلیمی سرزمین بوده است.
شهر یزد و بسیاری از شهرهای دیگر و روستاهای مناطق گرم و خشک ایران نشان میدهد چطور مصرف بهینه آب و تهویه مناسب هوا در دستور این مهندسی هوشمندانه بوده است. اکنون اما همه چیز برعکس است. شهرهای ایران چه در مناطق کویری و گرم و چه در مناطق کوهستانی و سرد و چه در مناطق معتدل تقریباً از نظر سازه و مهندسی شبیه به هم هستند. دیگر نه از بادگیرهای بلند خبری است، نه از مصالح سازگار مانند آجر و نه هیچ مدلی از سازگاری اقلیمی. همه چیز کپی است و گویی ساختمانهای ایران تفاوتی با ساختمانهای مدرن دیگر شهرهای جهان ندارد. اکنون ساختمانهای ایران در مناطق گرم و خشک را با کولرهای آبی و مناطق شمالی و جنوبی کشور را به خاطر رطوبت بالا با کولرهای گازی پرمصرف خنک میکنند.
آمارهای سازمان ساتبا از وجود 20 میلیون کولر آبی با تکنولوژی قدیمی حکایت دارد. کولرهایی که هم آب و هم برق زیادی مصرف میکنند. از طرفی کولرهای گازی به شدت مصرف برق بالایی دارند و اساساً برای مناطقی غیر از شمال و جنوب ایران توصیه نمیشوند. بررسیها نشان میدهد؛ کولرهای آبی بهطور متوسط در هر شبانهروز ۴۰۰ لیتر آب مصرف میکنند. از سوی دیگر یک کولر آبی متوسط مانند کولر آبی ۳۵۰۰ با توان مصرفی هزار وات (یا یک کیلووات)، اگر به مدت یک ساعت روشن باشد، حدود یک کیلوواتساعت برق مصرف میکند. اگر این کولر به مدت شش ساعت در روز کار کند، مصرف برق ماهیانه آن حدود ۱۸۰ کیلووات ساعت است.
📌متن کامل را در سایت تجارت فردا مطالعه کنید.
#تجارت_فردا
@tejaratefarda
BY یادداشتهای شینا انصاری
Share with your friend now:
tgoop.com/payeshemohitzist/11219