tgoop.com/porseshvapasokhe/1868
Last Update:
#سوال_1133_ آیا در مورد #گل_نرگس روایاتی رسیده است؟
#بوئیدن_گل_در_حال_روزه
#آداب
#روزه
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عن زكريا بن يحيي رفعه إلي علي بن الحسين إن هاتفا هتف به فقال يا علي بن الحسين أي شيءكانت العلامة بين يعقوب و يوسف فقال لما قذف ابراهيم في النار هبط عليه جبرئيل بقميص في قصبة فضة فألبسه إياه ففرت عنه النار و نبت حوله النرجس فأخذ ابراهيم القميص فجعله في عنق إسحاق في قصبة فضة و علقها إسحاق في عنق يعقوب و علقها يعقوب في عنق يوسف و قال له إن نزع هذا القميص من بدنك علمت أنك ميت أو قدقتلت فلما دخل عليه إخوته أعطاهم القصبة و أخرجوا القميص فاحتملت الريح رائحته فألقتها علي وجه يعقوب بالأردن فقال إنِيّ لَأَجِدُ رِيحَ يُوسُفَ لَو لا أَن تُفَنّدُونِ
📚 محاسن ص416
هاتفي به امام سجاد صلوات اللَّه علیه ندا داد : ای علی بن الحسین! نشانه و علامت بین یعقوب و یوسف علیهما السلام چه بود؟ امام فرمودند : وقتی ابراهیم علیه السلام در آتش انداخته شد، جبرئیل علیه السلام پیراهنی را در قصبه ای از نقره برای او آورد و آن را به او پوشاند، پس آتش از او گریخت و اطراف او گیاه #نرگس روئید. پس حضرت ابراهیم علیه السلام پیراهن را برداشت و آن را در قصبه ای از نقره در گردن اسحاق آویزان کرد و اسحاق علیه السلام نیز آن را در گردن یعقوب علیه السلام آویزان کرد و یعقوب علیه السلام نیز آن را در گردن یوسف عليه السلام آویزان نمود و به او گفت : اگر این پیراهن از بدن تو درآورده شد متوجه می شوم که تو از دنیا رفته ای یا کشته شده ای! پس هنگامی که برادران یوسف علیه السلام بر او وارد شدند آن قصبه را به آنها دادند و آنها پیراهن را بیرون آوردند و باد بوی آن را حمل نمود تا اینکه در اُردن بر صورت یعقوب علیه السلام افکند و او فرمود : همانا من بوی یوسف را استشمام می کنم، اگر مرا به نادانی و کم عقلی نسبت ندهید!
2⃣ عن الرضا علیه السلام في حديث قال... وَ لَا تُؤَخَّرُ شَمُّ النَّرْجِسِ فَإِنَّهُ یَمْنَعُ الزُّکَامَ فِی مُدَّةِ أَیَّامِ الشِّتَاءِ وَ کَذَلِکَ الْحَبَّةُ السَّوْدَاءُ وَ إِذَا خَافَ الْإِنْسَانُ الزُّکَامَ فِی زَمَانِ الصَّیْفِ فَلْیَأْکُلْ کُلَّ یَوْمٍ خِیَارَةً وَ لْیَحْذَرِ الْجُلُوسَ فِی الشَّمْس
📚 البحار ج59 ص324
امام رضا صلوات اللَّه علیه در حدیث رساله ذهبيه فرمود : بوئیدن گل نرگس را به تأخیر نینداز، زیرا در مدت ایام زمستان از زکام بازمی دارد و همچنین سیاه دانه (موجب منع از زکام می شود) و هنگامی که شخص در تابستان از زکام ترسید، پس باید هر روز یک عدد خیار بخورد و از نشستن در آفتاب حذر نماید...!
✅ با توجه به دو روایت فوق روشن است که گل نرگس گُلی بوده است که هنگام سرد و سلامت شدن آتش بر حضرت ابراهیم صلی اللَّه علی محمد و آله و عليه در اطراف آن حضرت روئیده است و بوییدن این گُل در زمستان انسان را از دچار شدن به زکام باز می دارد.
✅ روایت خاصی در مورد گرفتن عطر و روغن گُل نرگس به دست ما نرسیده است.
✅ روایتی نیز در روایات عامی از فضیلت بوییدن گُل نرگس آمده است که از نقل آن به خاطر عامی بودن صرفنظر کردیم.
✅ اما فقط بوییدن این گُل برای روزهدار در حال روزه در روایت زیر نهی شده است :
3⃣ عَنِ ابْنِ رِئَابٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْداللَّه علیه السلام یَنْهَی عَنِ النَّرْجِسِ لِلصَّائِمِ فَقُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاکَ وَ لِمَ قَالَ لِأَنَّهُ رَیْحَانُ الْأَعَاجِم
📚 الفقيه ج2ص71
ابن رئاب گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه از (بوییدن) گُل نرگس برای #روزهدار نهی می کرد! من گفتم : فدایت شوم! برای چه؟! فرمود : زیرا آن گُل عجمی ها است!
✅ شیخ کلینی بعد از ذکر روایت فوق می گوید :
وَ أَخْبَرَنِی بَعْضُ أَصْحَابِنَا أَنَّ الْأَعَاجِمَ کَانَتْ تَشَمُّهُ إِذَا صَامُوا وَ قَالُوا إِنَّهُ یُمْسِکُ الْجُوعَ.
يعني : یکی از اصحاب به من خبر داد که عجمی ها وقتی روزه می گرفتند این گُل را می بوئیدند و می گفتند از گرسنگی باز می دارد!
📚 الکافی ج ۱ ص ۱۹۳
البته به طور کلی بوییدن گُل برای روزهدار نهی شده است، هر چند رخصت آن نیز در روایات رسیده است و از بوییدن گل نرگس در حال #روزه به طور خاص نهی شده است :
4⃣ در حدیثی حسن بن راشد گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : آیا فرد روزهدار گُل خوشبو ببوید؟ امام فرمود : خیر! زیرا آن لذّت است و برای روزهدار #مکروه است که لذّت جویی کند!
📚 الكافي ج۴ص۱۱۳
✅ اما یکی از روایات #رخصت بوییدن گُل برای روزهدار :
5⃣ مردی به ابوالحسن صلوات اللَّه علیه نوشت : آیا فرد روزهدار گُل خوشبو ببوید و با آن لذت جویی کند؟ امام فرمودند : اشکالی به آن نيست!
📚 التهذيب ج۴ص۲۶۶
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ
https://www.tgoop.com/joinchat-AAAAAEF6VEKzhNqIF_DC6Q
BY فِقهُ الْمُحَدِّثین ( پرسش و پاسخ روایی مُحدِّثین )
Share with your friend now:
tgoop.com/porseshvapasokhe/1868