tgoop.com/porseshvapasokhe/1909
Last Update:
#سوال_1155_ حکم تزریق خون و سرم تغذیه و آمپول در حال روزه چیست؟
##روزه
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْن الْمُرْتَضَى فِي رِسَالَةِ الْمُحْكَمِ و الْمُتَشَابِه نَقْلًا مِنْ تَفْسِير النُّعْمَانِيِّ بِإِسْنَادِه عَنْ عَلِيٍّ قَالَ: وَ أَمَّا حُدُودُ الصَّوْمِ فَأَرْبَعَةُ حُدُودٍ أَوَّلُهَا اجْتِنَابُ الْأَكْلِ و الشُّرْبِ وَ الثَّانِي اجْتِنَابُ النِّكَاحِ و الثَّالِثُ اجْتِنَابُ الْقَيْ ءِ مُتَعَمِّداً و الرَّابِعُ اجْتِنَابُ الِاغْتِمَاسِ فِي الْمَاءِ و مَا يَتَّصِلُ بِهَا وَ مَا يَجْرِي مَجْرَاهَا مِنَ السُّنَنُ كُلِّهَا
📚بحار ج93ص64
امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود : #حدود_روزه چهار چیز است :اولین آن اجتناب و دوری کردن از #خوردن و #آشامیدن است، دوم دوری کردن از #نکاح(مقاربت) ، سوم دوری کردن از #استفراغ_عمدی و چهارم اجتناب از #فرو_رفتن_در_آب و آنچه از کلیه سنت ها به آنها متصل می شود و جاری مجرای آنها قرار می گیرد
✅ موارد اصلی افطار کننده روزه، محدود و مشخص است. اما با توجه به آخر حدیث، سنت هایی نیز هست که متصل به آن مفطرات و جاری مجرای آن می باشد.
✅اما سؤالی که مطرح می شود و #شبهه بزرگی که ایجاد می شود، این است :
«آیا تزریق خون و سرم و آمپول تغذیه، خوردن است یا نوشیدن است یا جاری مجرای نوشیدن و خوردن است»؟
✅ به خاطر مطرح بودن این سؤال از یک طرف و به جهت احتراز از بدون علم سخن گفتن از طرف دیگر، به یک #اصل بسیار مهم در فقه شیعه محتاج می شویم تا وظیفه خود را در اینگونه موارد بشناسیم و آن اصل، #احتیاط می باشد :
2⃣ عبدالرَّحْمَن بْن الْحَجَّاج قال: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَن عَنْ رَجُلَيْن أَصَابَا صَيْداً وَ هُمَا مُحْرِمَانِ الْجَزَاءُ بَيْنَهُمَا أَوْ عَلَى كُلِّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا جَزَاءٌ قَالَ لَا بَلْ عَلَيْهِمَا أَنْ يَجْزِيَ كُلُّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا الصَّيْد...فَقَالَ إِذَا أَصَبْتُمْ مِثْلَ هَذَا فَلَمْ تَدْرُوا فَعَلَيْكُمْ بِالاحْتِيَاطِ حَتَّى تَسْأَلُوا عَنْهُ فَتَعْلَمُوا
📚كافي ج۴ص ۳۹۱
امام کاظم علیه السلام در مورد دو نفر مُحْرِم که صیدی انجام داده بودند و نمی دانستند که آیا هر دو باید کفاره بدهند یا یکی از آنها، فرمود : وقتی به موارد مانند این مبتلا شدید و نمی دانستید، بر شما باد به #احتیاط کردن تا در مورد آن سؤال کنید و علم پیدا کنید!
3⃣عن أَبِي شيبة عن أَحدهما قال في حَدِيثٍ الْوُقُوفُ عِنْد الشُّبْهَةِ خَيْرٌ مِنَ الِاقْتِحَام في الْهَلَكَة
📚الزهد ص۱۹
أبي شيبه از امام باقر يا امام صادق علیهما السلام روایت نموده است که فرمود :#توقف_در_نزد_شبهات از ناگهان در هلاکت افتادن بهتر است.
4⃣امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمود : و همانا امور سه دسته هستند : امری که هدایت آن روشن است که از آن پیروی می شود و امری که گمراهی آن واضح است که از آن اجتناب و دوری می شود و امر #مشکل که علم آن به اللَّه (و رسول او) رد می شود. رسول اللَّه صلی الله علیه و آله فرمودند : یک #حلال آشکار است و یک #حرام آشکار و #شبهاتی نیز در بین این دو وجود دارد، پس کسی که #شبهات را ترک کند از #محرمات نجات می یابد و کسی که به #شبهات بگیرد و عمل کند، مرتکب #محرمات می شود و از جایی که متوجه نیست و آگاهی ندارد به #هلاکت می رسد.
📚کافی ج1ص68
✅ باید دانست که دستور به احتیاط در موارد شبهه، مانند احکام مستقيم اهل بیت علیهم السلام است و به هیچ وجه نمی توان از زیر آن شانه خالی کرد.
✅ مبطلات و منهیات هنگام #روزه، در روایات مختلفی در فقه شیعه وارد شده است. از آن جهت که تزریق خون و سِرُم و آمپول تغذیه در زمان اهل بیت علیهم السلام نبوده است، روایت #خاص برای منهی بودن یا نبودن آن در حال روزه نداریم و از طرفی سرم تغذیه و خون و برخی از آمپول ها، نوعی غذا و قوت به بدن شخص منتقل می کنند و در اینجا امر برای ما #مشتبه می گردد که آیا باعث بطلان روزه می شود یا خیر؟ و از جهت دیگر، زمان غیبت است و دسترسی به امام علیه السلام نداریم، لذا برای این مسئله روایات کلی اهل بیت علیهم السلام را به کار می گیریم و موظف به اجتناب از این موارد در حال روزه هستیم.
✅ البته آمپول های غیر تقویتی و غیر غذایی شامل این شبهه نمی باشد.
✅ ضمنا فرد مضطر، احکام خاص خود را دارد.
✅روایات متعددی در مورد #احتیاط_در_دین و #توقف_در_شبهات، در کتب روائی شیعه موجود است که با توجه به قرار گرفتن ما در زمان غیبت صاحب الأمر علیه السلام و بروز #مسائل_مستحدث و جدید، کاربرد فراوانی برای پیروان ثقلین دارد و موضوع تزریق خون و سرم و آمپول تغذیه ای و تقویتی در حال روزه، یکی از مصادیق این #شبهات است که برای نجات و حفظ از محرمات و سرنگون نشدن در هلاکت ها، در مورد آن به #احتیاط عمل می کنیم و موظف به ترک آن هستیم.
https://www.tgoop.com/joinchat-AAAAAEF6VEKzhNqIF_DC6Q
BY فِقهُ الْمُحَدِّثین ( پرسش و پاسخ روایی مُحدِّثین )
Share with your friend now:
tgoop.com/porseshvapasokhe/1909