tgoop.com/porseshvapasokhe/1920
Last Update:
#سوال_1163_ اگر کسی در شب ماه رمضان جنب شود و قبل از طلوع فجر بیدار شود ولی به علت سردی یا نبود آب غسل او تا زمان گرم شدن یا تأمین آب تأخیر بیفتد و در این میان فجر طلوع کند، حکم روزه او چیست؟
##روزه
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنِ الْعَلَاءِ بْنِ رَزِینٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ یُصِیبُ الْجَارِیَةَ [تصيبه الجنابة] فِی شَهْرِ رَمَضَانَ ثُمَّ یَنَامُ قَبْلَ أَنْ یَغْتَسِلَ قَالَ یُتِمُّ صَوْمَهُ وَ یَقْضِی ذَلِکَ الْیَوْمَ إِلَّا أَنْ یَسْتَیْقِظَ قَبْلَ أَنْ یَطْلُعَ الْفَجْرُ فَإِنِ انْتَظَرَ مَاءً یُسَخَّنُ أَوْ یَسْتَقِی فَطَلَعَ الْفَجْرُ فَلَا یَقْضِی یَوْمَهُ.
📚 التهذيب ج4ص211
📚 الكافي ج4ص105
محمد بن مسلم گوید : از امام باقر یا امام صادق صلوات اللَّه علیهما در مورد شخصی که در #ماه_رمضان جنب می شود و قبل از اینکه غسل کند (تا طلوع فجر) می خوابد سؤال کردم؛ امام فرمودند : روزه اش را کامل می کند و آن روز را قضا می کند، مگر اینکه قبل از طلوع فجر بیدار شود که اگر منتظر بود که آبی (برای غسل) گرم شود یا (از چاه) آب بکشد و در این حین فجر طلوع کرد، آن روز را قضا نمی کند!
2⃣ عَنْ سَعْدِ بْنِ إِسْمَاعِيلَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ عِيسَى قَالَ سَأَلْتُ الرِّضَا .... رَجُلٌ أَصَابَتْهُ جَنَابَةٌ فِي آخِرِ اللَّيْلِ فَقَامَ لِيَغْتَسِلَ وَ لَمْ يُصِبْ مَاءً فَذَهَبَ يَطْلُبُهُ أَوْ بَعَثَ مَنْ يَأْتِيهِ فَعَسُرَ عَلَيْهِ حَتَّى أَصْبَحَ كَيْفَ يَصْنَعُ قَالَ يَغْتَسِلُ إِذَا جَاءَهُ ثُمَّ يُصَلِّي
📚 التهذيب ج۴ص۲۱۰
اسماعیل بن عیسی گوید : از امام رضا صلوات اللَّه در مورد شخصی که (در ماه رمضان) در آخر شب جنب می شود و برمی خیزد که غسل کند و آب به دست نمی آورد، پس به طلب آب می رود یا کسی را می فرستد که آب بیاورد و بر او مشکل می شود تا اینکه داخل در صبح می شود سؤال کردم؛ امام فرمودند : وقتی آب رسید غسل می کند و سپس نماز می خواند!
✅ با توجه به دو روایت فوق، اگر کسی در شب ماه رمضان جنب شود و قبل از طلوع فجر برای غسل بیدار شود و اقدام نماید ولی به خاطر سردی یا نبودن آب، غسل او برای گرم کردن و تأمین آب به تأخیر بیفتد و در این میان قبل از غسل کردن فجر طلوع نماید، غسل می کند و روزهاش را می گیرد و نیاز به قضای آن روزه نیست.
✅ حالت فوق با کسی که عمدا غسل خود را تا طلوع فجر به تأخیر می اندازد یا کسی که شب یکبار بیدار می شود ولی غسل جنابت نمی کند و می خوابد تا اینکه فجر طلوع می کند متفاوت است.
✅ روشن است که در چنین حالتی اهل بیت علیهم السلام وظیفه تیمم برای چنین فردی معین نکرده اند.
اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
https://www.tgoop.com/joinchat-AAAAAEF6VEKzhNqIF_DC6Q
BY فِقهُ الْمُحَدِّثین ( پرسش و پاسخ روایی مُحدِّثین )
Share with your friend now:
tgoop.com/porseshvapasokhe/1920