tgoop.com/porseshvapasokhe/1938
Last Update:
#سوال_1174_ اگر کسی قبل از افطار کردن خوابش بُرد و سحر بیدار شد، آیا باید روزه خود را قضا کند؟
#روزه_وصال چیست؟
##روزه
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: لَا وِصَالَ فِي صِيَام
📚فقيه ج۲ص۱۷۲
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : #وصال در روزه نیست!
2⃣عَنِ الصَّادِقِ عَنْ آبَائِه فِي وَصِيَّةِ النَّبِيِّ لِعَلِيٍّ قَالَ: وَ لَا وِصَالَ فِي صِيَامٍ إِلَى أَنْ قَالَ وَ صَوْمُ الْوِصَالِ حَرَامٌ
📚فقيه ج۴ص۳۶۷
امام صادق صلوات اللَّه علیه از اجدادش در وصیت نبیّ صلی اللَّه علیه و آله به امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه روایت نموده است که فرمود : و هیچ وصالی در روزه نیست... تا آنجا که فرمود : #روزهی_وصال #حرام است!
3⃣عَنِ الزُّهْرِيِّ عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ فِي حَدِيثٍ قَالَ: و صَوْمُ الْوِصَالِ حَرَامٌ
📚فقيه ج۲ص۷۷
امام سجاد صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : و روزهی وصال #حرام است!
4⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قال: الْوِصَالُ فِي الصِّيَامِ أَنْ يَجْعَلَ عَشَاءَهُ سَحُورَهُ
📚كافي ج۴ص۹۵
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وصال در روزه این است که غذای شام و افطار خود را غذای سَحَری قرار دهد!
5⃣عَنْ حَفْصِ بْنِ الْبَخْتَرِيِ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: الْمُوَاصِلُ فِي الصِّيَامِ يَصُومُ يَوْماً وَ لَيْلَةً وَ يُفْطِرُ فِي السَّحَر
📚كافي ج۴ص۹۶
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وصل کنندهی در روزه، یک روز و یک شب روزه می گیرد و در سَحَر افطار می کند!
6⃣مُحَمَّدِ بْنِ سُلَيْمَانَ عَنْ أَبِيهِ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْداللَّه مَا تَقُولُ فِي الرَّجُلِ يَصُومُ شَعْبَانَ وَ شَهْرَ رَمَضَانَ قَالَ هُمَا الشَّهْرَانِ اللَّذَانِ قَالَ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى شَهْرَيْنِ مُتَتابِعَيْنِ تَوْبَةً مِنَ اللَّه قُلْتُ فَلَا يَفْصِلُ بَيْنَهُمَا قَالَ إِذَا أَفْطَرَ مِنَ اللَّيْلِ فَهُوَ فَصْلٌ وَ إِنَّمَا قَالَ رَسُولُ اللَّه لَا وِصَالَ فِي صِيَامٍ يَعْنِي لَا يَصُومُ الرَّجُلُ يَوْمَيْنِ مُتَوَالِيَيْنِ مِنْ غَيْرِ إِفْطَارٍ وَ قَدْ يُسْتَحَبُّ لِلْعَبْدِ أَنْ لَا يَدَعَ السَّحُور
📚كافي ج۴ص۹٢
سليمان گوید : به امام صادق صلوات اللَّه گفتم : در مورد شخصی که ماه شعبان و ماه رمضان را روزه می گیرد چه می فرمائید؟ فرمود : اینها همان دو ماهی هستند که اللَّهِ تبارک و تعالی (در سورهی نساء آیهی ٩٢) می فرماید : «روزهی دو ماه پی در پی توبه ای از جانب اللَّه است»!
گفتم : بین آنها هیچ فاصله ای ندهد؟! فرمود : همین که در شب افطار می کند فصل و جدائی حاصل شده است و همانا رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرموده است : هیچ وصالی در روزه نیست و منظورشان این است که شخص دو روز پی در پی بدون افطار روزه نگیرد و برای بنده مستحب است که غذای سَحَری را نیز ترک نکند!
7⃣عن زرارة و فضيل عن أبي جعفر في رمضان تصلي ثم تفطر إلا أن تكون مع قوم ينتظرون الإفطار فإن كنت تفطر معهم فلا تخالف عليهم و أفطر ثم صل و إلا فابدأ بالصلاة قلت و لم ذلك قال لأنه قد حضرك فرضان الإفطار و الصلاة فابدأ بأفضلهما و أفضلهما الصلاة ثم قال تصلي و أنت صائم فتكتب صلاتك تلك فتختم بالصوم أحب إلي
📚تهذيب ج۴ص۱۸۵
زراره و فضيل گویند : امام باقر صلوات اللَّه در مورد ماه رمضان فرمود : ابتدا نماز می خوانی و سپس افطار می کنی مگر اینکه همراه گروهی باشی که منتظر افطار هستند، پس اگر تو همراه آنها افطار می کنی، با آنها مخالفت نکن و ابتدا افطار کن و سپس نماز بخوان و در غیر این صورت به نماز آغاز کن!
من گفتم: برای چه؟ فرمود : زیرا وقت دو #فریضه برایت فرا رسیده است که #نماز و #افطار است، پس به بهترین آن دو آغاز کن و أفضل این دو، نماز است. سپس فرمود : اگر در حال روزه نماز بخوانی که نماز تو نوشته شود و به روزه ختم کنی نزد من محبوبتر است!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، إفطار از روزه بعد از رسیدن شب فریضه است و اگر کسی از سَحَر تا سَحَر روزه بگیرد و غذای شام خود را همان غذای سَحَری قرار دهد یا دو روز پی در پی روزه بگیرد، مرتکب روزهی وصال شده است و چنین کاری حرام می باشد و شخص موظف است هنگام رسیدن شب با چیزی افطار نماید و خوردن سَحَری نیز مستحب است و توصیه شده است.
✅ اما در مورد سؤال ما این شخص بی اختیار خوابش برده است و سهواً از سَحَر تا سَحَر روزه گرفته است و نمی توان گفت که مرتکب حرام شده است ولی نه در حالت عمدی و نه سهوی، قضای روزه بر عهده شخص گذاشته نشده است ولی کسی که افطار خود را سَحَر انجام می دهد مرتکب حرام و روزهی وصال شده است!
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
https://www.tgoop.com/joinchat-AAAAAEF6VEKzhNqIF_DC6Q
BY فِقهُ الْمُحَدِّثین ( پرسش و پاسخ روایی مُحدِّثین )
Share with your friend now:
tgoop.com/porseshvapasokhe/1938