tgoop.com/porseshvapasokhe/1951
Last Update:
#سوال_1180_ آیا می توان قرض الحسنه را بیشتر پس داد؟
##قرض
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣مُحَمَّدِ بْنِ قَیْسٍ عن أَبِی جَعْفَرٍ قال مَنْ أَقْرَضَ رَجُلًا وَرِقاً فَلَا یَشْتَرِطْ إِلَّا مِثْلَهَا فَإِنْ جُوزِیَ أَجْوَدَ مِنْهَا فَلْیَقْبَلْ وَ لَا یَأْخُذْ أَحَدٌ مِنْکُمْ رُکُوبَ دَابَّةٍ أَوْ عَارِیَّةَ مَتَاعٍ یَشْتَرِطُهُ مِنْ أَجْلِ قَرْضِ وَرِقِهِ
📚تهذیب ج۶ص٢٠٣
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که به دیگری پولی قرض می دهد، جز به مانند آن با او شرط نکند ولی اگر (بدون شرط)، طرف مقابل بهتر (و بیشتر) به او پس داد، قبول کند(و مشکلی ندارد) و هیچ کدام از شما (حتی) سوار شدن بر مرکبی یا عاریه دادن کالایی را به خاطر قرض دادن مالش به دیگری با او #شرط_نکند!
2⃣عن الصادق فی حدیث قَالَ جَاءَ الرِّبَا مِنْ قِبَلِ الشُّرُوطِ إِنَّمَا یُفْسِدُهُ الشُّرُوطُ
📚کافی ج۵ ص٢۴۴
امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمودند : #ربا در پرتو شروط ایجاد می شود، همانا جز این نیست که #شروط باعث فساد آن می شود!
3⃣ قال الصادق علیه السلام فی حدیث :و أما الربا الحرام، فالرجل يقرض قرضا و يشترط أن يرد أكثر مما أخذه، فهذا هو الحرام
📚البرهان ج۴ص٣۴٩
امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : ربای حرام این است که شخصی به دیگری وامی بدهد و با او #شرط کند که بیشتر از آنچه گرفته است به او بازگرداند، پس این #حرام است.
4⃣عن إِبْرَاهِیم بْنِ عُمَرَ الْیَمَانِیِّ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: الرِّبَا رِبَاءَانِ رِبًا یُؤْکَلُ وَ رِبًا لَا یُؤْکَلُ فَأَمَّا الَّذِی یُؤْکَلُ فَهَدِیَّتُکَ إِلَی الرَّجُلِ تَطْلُبُ مِنْهُ الثَّوَابَ أَفْضَلَ مِنْهَا فَذَلِکَ الرِّبَا الَّذِی یُؤْکَلُ وَ هُوَ قَوْلُهُ عَزَّوَجَلَّ وَ ما آتَیْتُمْ مِنْ رِباً لِیَرْبُوَا فِی أَمْوالِ النَّاسِ فَلا یَرْبُوا عِنْدَ اللَّهِ وَ أَمَّا الَّذِی لَا یُؤْکَلُ فَهُوَ الرِّبَا الَّذِی نَهَی اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَنْهُ وَ أَوْعَدَ عَلَیْهِ النَّارَ
📚 الكافي ج۵ص۱۴۵
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : ربا دو نوع است : ربائی که خورده می شود و ربائی که خورده نمی شود! اما آن ربائی که قابل خوردن است این است که به کسی هدیه ای بدهی و (بدون شرط) خواهان جبران بهتر آن باشی که این ربا را می توان خورد و این گفتار اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ (در سوره روم آیه 39) است که می فرماید : « آنچه به عنوان ربا میپردازید تا در اموال مردم فزونی یابد، نزد اللَّه زیاد نمی شود»
اما آن ربائی که خورده نمی شود، همان ربائی است که اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ از آن نهی کرده است و وعيد آتش برای آن داده است!
5⃣عن الْحَلَبِيِّ عن أَبِي عَبْداللَّهِ قال: إِذَا أَقْرَضْتَ الدَّرَاهِمَ ثُمَّ جَاءَكَ بِخَيْرٍ مِنْهَا فَلَا بَأْسَ إِذَا لَمْ يَكُنْ بَيْنَكُمَا شَرْطٌ
📚التهذيب ج۶ص۲۰۱
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اگر درهمهایی قرض دادی سپس بهتر از آن را برایت آورد اشکالی ندارد، در صورتی که بین شما #شرط نباشد!
6⃣عن عبدالرحمن بن الحجاج قال: سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّه عَنِ الرَّجُلِ يَقْتَرِضُ مِنَ الرَّجُلِ الدِّرْهَمَ فَيَرُدُّ عَلَيْهِ الْمِثْقَالَ و يَسْتَقْرِضُ الْمِثْقَالَ فَيَرُدُّ عَلَيْهِ الدِّرْهَمَ فَقَالَ إِذَا لَمْ يَكُنْ شَرْطٌ فَلَا بَأْسَ وَ ذَلِكَ هُوَ الْفَضْلُ إِنَّ أَبِي كَانَ يَسْتَقْرِضُ الدَّرَاهِمَ الْفُسُولَةَ فَيُدْخِلُ عَلَيْهِ الدَّرَاهِمَ الْجِيَادَ فَيَقُولُ يَا بُنَيَّ رُدَّهَا عَلَى الَّذِي اسْتَقْرَضْتُهَا مِنْهُ فَأَقُولُ يَا أَبَهْ إِنَّ دَرَاهِمَهُ كَانَتْ فُسُولَةً وَ هَذِهِ خَيْرٌ مِنْهَا فَيَقُولُ يَا بُنَيَّ إِنَّ هَذَا هُوَ الْفَضْلُ فَأَعْطِهِ إِيَّاهَا
📚كافي ج۵ص۲۵۴
عبدالرحمن بن حجاج گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که از کسی درهم قرض می کند و مثقال به او پس می دهد یا مثقال قرض می گیرد و درهم به او برمی گرداند سؤال کردم؛ امام فرمودند : در صورتی که این امر #شرط نباشد اشکالی ندارد و این فضل محسوب می شود.
همانا پدرم درهمهای نامرغوب قرض می گرفت، پس درهمهای مرغوب در آن داخل می کرد و می فرمود : ای فرزندم! اینها را به آن کسی که از او قرض گرفتم برگردان! من به او میگفتم : ای پدرجان! همانا درهمهای او نامرغوب بود و اینها بهتر از آنهاست! پس پدرم می فرمود : ای فرزندم! این فضل است، پس آنها را به او عطا کن!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، در قرض و وام نباید شرط سود و بهره و بیشتری در بین باشد زیرا منجر به ربوی شدن قرض می شود، اما اگر هیچ شرطی در بین نباشد ولی قرض گیرنده به اختیار خود مبلغ بیشتری برگرداند، گرفتن و خوردن آن مشکلی ندارد و برای قرض گیرنده فضل محسوب می شود.
اللَّهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَج
https://www.tgoop.com/joinchat-AAAAAEF6VEKzhNqIF_DC6Q
BY فِقهُ الْمُحَدِّثین ( پرسش و پاسخ روایی مُحدِّثین )
Share with your friend now:
tgoop.com/porseshvapasokhe/1951