tgoop.com/porseshvapasokhe/1981
Last Update:
#سوال_1201_ اگر کسی بعد از نماز عصر به یاد آورد که نماز ظهر را نخوانده است و هنوز وقت باقي باشد، آیا باید نماز ظهر و عصر را هر دو را بخواند و نیز کسی که بعد از نماز عشاء و با وجود باقي بودن وقت به یاد می آورد که نماز مغرب را نخوانده است، آیا باید هر دو نماز مغرب و عشاء را مجددا بخواند؟
##نماز
✅ پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عن أَبِي عبداللَّه قال: إِذَا غَرَبَتِ الشَّمْسُ فَقَدْ دَخَلَ وَقْتُ الصَّلَاتَيْنِ إِلَى نِصْفِ اللَّيْلِ إِلَّا أَنَّ هَذِهِ قَبْلَ هَذِهِ و إِذَا زَالَتِ الشَّمْسُ فَقَدْ دَخَلَ وَقْتُ الصَّلَاتَيْنِ إِلَّا أَنَّ هَذِهِ قَبْلَ هَذِهِ
📚تهذيب ج۲ص۲۷
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی خورشید غروب کرد، وقت هر دو نماز مغرب و عشاء داخل شده است مگر اینکه نماز مغرب قبل از نماز عشاء است و وقتی زوال خورشید شد، وقت دو نماز ظهر و عصر داخل شده است، مگر اینکه نماز ظهر قبل از نماز عصر است!
2⃣ امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی زوال خورشید شد، وقت نماز ظهر داخل شده است تا وقتی که یک نمازگزار بتواند چهار رکعت نماز بخواند و هنگامی که این وقت گذشت، وقت مشترک نماز ظهر و عصر داخل می شود تا وقتی که از آفتاب به اندازهای که یک نمازگزار چهار رکعت بخواند باقی مانده باشد، پس هنگامی که این مقدار وقت باقی مانده بود، وقت نماز ظهر تمام شده است و وقت نماز عصر تا غروب خورشید باقی است!
📚تهذيب ج۲ص۲۵
3⃣عن أبي عبدالله قال: إذا غابت الشمس فقد دخل وقت المغرب حتى يمضي مقدار ما يصلي المصلي ثلاث ركعات فإذا مضى ذلك فقد دخل وقت المغرب و العشاء الآخرة حتى يبقى من انتصاف الليل مقدار ما يصلي المصلي أربع ركعات و إذا بقي مقدار ذلك فقد خرج وقت المغرب و بقي وقت العشاء الآخرة إلى انتصاف الليل
📚تهذيب ج۲ص۲۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هنگامي که خورشید غروب کرد وقت نماز مغرب داخل شده است تا زمانی که به مقداری که یک نمازگزار بتواند سه رکعت نماز بخواند بگذرد، هنگامی که این مقدار گذشت، وقت مشترک مغرب و عشاء داخل شده است تا وقتی که به نیمه شب به اندازهای که یک نمازگزار چهار رکعت بخواند باقی مانده باشد، وقتی این مقدار باقی مانده بود وقت نماز مغرب خارج شده است و وقت نماز عشاء تا نیمه شب باقی است!
4⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ:.. فَإِنْ كُنْتَ قَدْ صَلَّيْتَ الْعِشَاءَ الْآخِرَةَ وَ نَسِيتَ الْمَغْرِبَ فَقُمْ فَصَلِّ الْمَغْرِبَ
📚 الكافي ج۳ص۲۹۱
در حدیثی امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : اگر نماز عشاء را خواندی و نماز مغرب را فراموش کردی، برخیز و نماز مغرب را بخوان!
5⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ قال: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ نَسِيَ أَنْ يُصَلِّيَ الْأُولَى حَتَّى صَلَّى الْعَصْرَ قَالَ فَلْيَجْعَلْ صَلَاتَهُ الَّتِي صَلَّى الْأُولَى ثُمَّ لْيَسْتَأْنِفِ الْعَصْر
📚تهذيب ج۲ص۲۶۹
حلبی گوید : از امام صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که فراموش می کند نماز ظهر را بخواند تا اینکه نماز عصر را میخواند سؤال کردم؛ امام فرمودند : آن نمازی که خوانده است را نماز ظهر قرار دهد و نماز عصر را از ابتدا بخواند!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، با زوال خورشید، وقت هر دو نماز ظهر و عصر داخل می شود ولی واجب است نماز ظهر قبل از نماز عصر خوانده شود، لذا از اول زوال خورشید به مقدار چهار رکعت نماز به نماز ظهر اختصاص دارد و نیز وقتی غروب خورشید شد، وقت هر دو نماز مغرب و عشاء داخل می شود ولی واجب است ابتدا نماز مغرب خوانده شود و سپس نماز عشاء و لذا از اول مغرب به اندازهی سه رکعت نماز به نماز مغرب اختصاص دارد.
حال اگر کسی #فراموش کند نماز ظهر را ابتدا بخواند و نماز عصر را بخواند و بعد یادش بیاید که نماز ظهر را نخوانده است و وقت نماز هنوز باقی باشد، آن نمازی که خوانده است را نماز ظهر قرار میدهد و نماز عصر را از ابتدا می خواند و نیازی به خواندن مجدد هر دو نماز نیست.
ولی اگر کسی فراموش کند نماز مغرب را بخواند تا اینکه نماز عشاء را بخواند و سپس متوجه شود که نماز مغرب را نخوانده است، برمی خیزد و نماز مغرب را می خواند و نیازی به خواندن مجدد نماز عشاء نیست.
✅ در حالتی که انسان بعد از نماز عصر متوجه شود که نماز ظهرش باطل بوده است و نیاز به اعاده دارد، یا بعد از نماز عشاء متوجه شود که نماز مغربش باطل بوده است و نیاز به اعاده دارد، هر چند هنوز وقت نماز باقي باشد، روایتی که بر لزوم اعادهی هر دو نماز باشد نرسیده است و خواندن نماز ظهر يا نماز مغرب کفایت می کند، زیرا دستوری مبنی بر خواندن مجدد نماز عصر بعد از اعادهی نماز ظهر يا خواندن مجدد نماز عشاء بعد از اعادهی نماز مغرب در این حالت نرسیده است و در حالت عادی است که انسان نمی تواند نماز عصر را قبل از ظهر و نماز عشاء را قبل از مغرب بخواند.
همچنین مراجعه کنید:
www.tgoop.com/porseshvapasokhe/1283
.
BY فِقهُ الْمُحَدِّثین ( پرسش و پاسخ روایی مُحدِّثین )
Share with your friend now:
tgoop.com/porseshvapasokhe/1981