tgoop.com/porseshvapasokhe/2309
Last Update:
#سوال_1349_ حلالیت طلبیدن و حلال کردن به چه نحوی انجام می شود؟
##آداب
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عن سماعَة قال: سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّه عَنِ الرَّجُلِ یَقْذِفُ الرَّجُلَ بِالزِّنَا فَیَعْفُو عَنْهُ وَ یَجْعَلُهُ مِنْ ذَلِکَ فِی حِلٍّ ثُمَّ إِنَّهُ بَعْدُ یَبْدُو لَهُ فِی أَنْ یُقَدِّمَهُ حَتَّی یَجْلِدَهُ فَقَالَ لَیْسَ لَهُ حَدٌّ بَعْدَ الْعَفْوِ الْحَدِیثَ.
📚کافی ج۷ص۲۵۲
سماعه گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که به مردی تهمت زنا می زند و آن شخص او را عفو می کند و در #حلالیت قرار میدهد و سپس به ذهنش می خورد که او را جلو بیاورد تا تازیانه بزند سؤال کردم؛ امام فرمود : بعد از عفو حدّی بر او نیست!
2⃣عَنِ الْحَسَنِ بْنِ خُنَیْس قال: قُلْتُ لِأَبِی عَبْداللَّه إِنَّ لِعَبْدالرَّحْمَنِ بْنِ سَیَابَةَ دَیْناً عَلَی رَجُلٍ قَدْ مَاتَ وَ کَلَّمْنَاهُ أَنْ یُحَلِّلَهُ فَأَبَی فَقَالَ وَیْحَهُ أَ مَا یَعْلَمُ أَنَّ لَهُ بِکُلِّ دِرْهَمٍ عَشَرَةً إِذَا حَلَّلَهُ فَإِذَا لَمْ یُحَلِّلْهُ فَإِنَّمَا لَهُ دِرْهَمٌ بَدَلَ دِرْهَمٍ.
📚کافی ج۴ص۳۶
حسن بن خنیس گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : همانا عبدالرحمن بن سیابه از فردی که مرده است طلبی دارد و ما با او سخن گفتیم که او را حلال کند ولی او إبا نمود! امام فرمودند : وای بر او! آیا نمی داند که اگر او را حلال کند به ازای هر درهم ده درهم برای او خواهد بود و در صورتی که او را حلال نکند در برابر هر درهم همان یک درهم برایش خواهد بود؟!
3⃣عن عَلِیِّ بْنِ جَعْفَرٍ أَنَّهُ سَأَلَ أَخَاهُ مُوسَی بْنَ جَعْفَرٍ عَنِ الْمَرْأَةِ لَهَا أَنْ تُعْطِیَ مِنْ بَیْتِ زَوْجِهَا بِغَیْرِ إِذْنِهِ قَالَ لَا إِلَّا أَنْ یُحَلِّلَهَا
📚تهذیب ج۶ص۳۴۶
علی بن جعفر از برادرش موسی بن جعفر در مورد زن سوال کرد که آیا برای او این حق هست که از خانه شوهرش بدون اجازه او بخشش کند؟ امام فرمود : خیر! مگر اینکه شوهرش او را حلال کند!
4⃣عن إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّار قال: قُلْتُ لِأَبِی عَبْداللَّه مَا تَقُولُ فِی رَجُلٍ یَهَبُ لِعَبْدِهِ أَلْفَ دِرْهَمٍ أَوْ أَقَلَّ أَوْ أَکْثَرَ فَیَقُولُ حَلِّلْنِی مِنْ ضَرْبِی إِیَّاکَ وَ مِنْ کُلِّ مَا کَانَ مِنِّی إِلَیْکَ وَ مِمَّا أَخَفْتُکَ وَ أَرْهَبْتُکَ فَیُحَلِّلُهُ وَ یَجْعَلُهُ فِی حِلٍّ رَغْبَةً فِیمَا أَعْطَاهُ ثُمَّ إِنَّ الْمَوْلَی بَعْدُ أَصَابَ الدَّرَاهِمَ الَّتِی أَعْطَاهُ فِی مَوْضِعٍ قَدْ وَضَعَهَا فِیهِ الْعَبْدُ فَأَخَذَهَا الْمَوْلَی أَ حَلَالٌ هِیَ فَقَالَ لَا....
📚فقیه ج۳ص۲۳۲
اسحاق بن عمار گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : چه می فرمائید در مورد مردی که هزار درهم یا کمتر یا بیشتر به برده خود می بخشد و می گوید : مرا از زدنت و از هر آنچه از من به تو رسیده است و از آنچه تو را ترساندم و لرزاندم #حلال_کن. پس آن برده به خاطر رغبت به آنچه به او عطا نموده است او را حلال می کند و در حلیت قرار می دهد. سپس صاحب آن برده درهمهایی که به او داده بود را در مکانی که آن برده گذاشته است پیدا می کند و آنها را برمی دارد. آیا برای او حلال است؟ فرمود : خیر... !
5⃣عَنْ مِسْمَعٍ أَبِی سَیَّارٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْداللَّهِ إِنِّی کُنْتُ اسْتَوْدَعْتُ رَجُلًا مَالًا فَجَحَدَنِیهِ وَ حَلَفَ لِی عَلَیْهِ ثُمَّ إِنَّهُ جَاءَنِی بَعْدَ ذَلِکَ بِسَنَتَیْنِ بِالْمَالِ الَّذِی أَوْدَعْتُهُ إِیَّاهُ فَقَالَ هَذَا مَالُکَ فَخُذْهُ وَ هَذِهِ أَرْبَعَةُ آلَافِ دِرْهَمٍ رَبِحْتُهَا فَهِیَ لَکَ مَعَ مَالِکَ وَ اجْعَلْنِی فِی حِلٍّ فَأَخَذْتُ مِنْهُ الْمَالَ وَ أَبَیْتُ أَنْ آخُذَ الرِّبْحَ مِنْهُ وَ رَفَعتُ (وَقَفْتُ) الْمَالَ الَّذِی کُنْتُ اسْتَوْدَعْتُهُ وَ أَبَیْتُ أَخْذَهُ حَتَّی أَسْتَطْلِعَ رَأْیَکَ فَمَا تَرَی فَقَالَ خُذْ نِصْفَ الرِّبْحِ وَ أَعْطِهِ النِّصْفَ وَ حَلِّلْهُ فَإِنَّ هَذَا رَجُلٌ تَائِبٌ وَ اللَّهُ یُحِبُّ التَّوَّابِینَ.
📚الفقیه ج۳ص۳۰۵
مسمع گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : من مالی را نزد مردی امانت گذاشته بودم. پس او آن را انکار نمود و برای من بر آن قسم خورد. سپس بعد از دو سال آن مالی که نزدش امانت گذاشته بودم را آورد و گفت : این مال توست آن را بگیر و این چهار هزار درهم را نیز در آن سود کردم و به همراه مالت برای توست و مرا حلال کن! پس من مال را از او گرفتم و از گرفتن سود آن از او إبا نمودم و مالی را که نزد او امانت گذاشته بودم وقف کردم و از گرفتن (سود) إبا نمودم تا نظر شما را جویا شوم. حال شما چه صلاح می بینید؟ امام فرمودند : نصف سود را از او بگیر و نیمی از آن را به او عطا کن و او را حلال کن. همانا این شخصی توبه کننده است و اللَّه توبه کنندگان را دوست دارد!
✅ ادامه مطلب در قسمت بعد می آید :
BY فِقهُ الْمُحَدِّثین ( پرسش و پاسخ روایی مُحدِّثین )
Share with your friend now:
tgoop.com/porseshvapasokhe/2309