tgoop.com/porseshvapasokhe/2498
Last Update:
#سوال_1365_ حکم خرید اقساطی از دیجی کالا چیست؟
##بیع
✅پاسخ : دیجی کالا یک موسسه فروش اینترنتی می باشد که اخیراً شرایط فروش اقساطی را فراهم نموده است.
در شرایطِ جدید دیجی کالا، برای خرید اقساطی از طریق دیجی پِی، شما به وسیله یک سرمایه گذار مانند سامانه بانک تجارت(آسان خرید) و غیره، وامی را با اقساط ۱۱ ماهه و با بهره ۱۸ درصد و غیره دریافت می کنید و با ۵ درصد کارمزد ابتداییِ شرکت دیجی کالا، مجموعا ۲۳ درصد اضافه تر برای پرداخت اقساطی به دو شرکت پرداخت می کنید.
به عبارت دیگر، در صورت درخواست خرید اقساطی، دیجی کالا از طریق دیجی پِی که زیر مجموعه دیجی کالا است، با توجه به برخی از شرایط متقاضی، از طریق برخی موسسات مالی مثل بانک تجارت، مبلغی وام و اعتبار به این فرد تعلق می دهد و کیف پول او را شارژ می کند و فرد متقاضی با این پول اقدام به خرید کالای مورد نظر خود می کند و اعتبار و وام مذکور را با سود 18 درصد و غیره در طی 11 ماه یا کمتر به موسسه مالی مذکور پرداخت می کند و در واقع وام ربوی را از آن مؤسسه می گیرد ولی خرید را از دیجی کالا انجام می دهد!
✅ اما ابتدا جواز خرید نسیه و مدتدار با مبلغ بیشتر از قیمت نقدی را در نمونه روایات زیر مشاهده فرمائید :
1⃣أحمد بن محمد بن أبی نصر عن الرضا قال قُلْتُ لَهُ إِنَّ الْکُوفةَ قَدْ نَبَتْ بی و الْمَعَاشَ بها ضَیِّقٌ و إِنَّمَا کَانَ مَعَاشُنَا بِبَغْدَادَ و هَذا الْجَبلُ قَدْ فُتِحَ عَلَی النَّاسِ مِنْهُ بَابُ رِزْقٍ فقال إِنْ أَرَدْتَ الْخُرُوجَ فَاخْرُجْ فَإِنَّهَا سَنَةٌ مُضْطَرِبٌ و لَیْسَ لِلنَّاسِ بُدٌّ مِنْ طَلَبِ مَعَاشهِمْ فَلَا تَدَعِ الطَّلَبَ فَقُلْتُ إِنَّهُمْ قَوْمٌ مِلَاءٌ و نَحْنُ نَحْتَمِلُ التَّأْخِیرَ فَنُبَایِعُهُمْ بِتَأْخِیرِ سَنَةٍ قال بِعْهُمْ قُلْتُ سَنَتَیْنِ قال بِعْهُمْ قُلْتُ ثَلَاثِ سِنِینَ قال لا یَکُونُ لَکَ شَیْءٌ أَکْثَرَ مِنْ ثَلاثِ سِنین
📚قرب الاسناد ص ٣٧٢
در حدیثی احمد بن محمد گوید : به امام رضا علیه السلام گفتم : فدایت شوم، همانا شهر کوفه مرا نابود کرده(در آن قرار و آرام ندارم) و معاش در آن شهر تنگ است و همانا معاش ما در بغداد است، و از این کوه(یعنی بغداد) باب رزق بر مردم باز شده است؛ امام فرمود : اگر قصد رفتن داری برو زیرا امسال، سال پریشان و مضطربی است و مردم هم چاره ای جز طلب معاش ندارند، پس طلب (رزق) را ترک مکن. به امام گفتم :فدایت شوم، آنها گروهی مالدار هستند و ما هم تحمل تأخیر داریم، آیا معامله یک ساله با آنها انجام دهیم؟ فرمود : (یک ساله) به آنها بفروش. گفتم : دو ساله چطور؟ فرمود : به آنها بفروش، گفتم :سه ساله چطور؟ امام فرمود : بیشتر از سه سال برای تو چیزی نخواهد بود!
در حدیث دیگری در 📚کافی ج ۵ص ٢٠٧ همین راوی به امام عرض کرد : اگر ما یک ساله به آنها بفروشیم سود آن برای ما بیشتر است امام فرمود : (مشکلی ندارد) یکساله به آنها بفروش!
2⃣محمد بن قیس عن أَبِی جَعْفَر قال قال أَمِیرالْمُؤْمِنِینَ مَنْ بَاعَ سِلْعَةً فَقَالَ إِنَّ ثَمَنَهَا کَذَا وَ کَذَا یَداً بِیَدٍ وَ ثَمَنَهَا کَذَا و کَذَا نَظِرَةً فَخُذْهَا بِأَیِّ ثَمَنٍ شِئْتَ و جَعَلَ صَفْقَتَهَا وَاحِدَةً فَلَیْسَ لَهُ إِلَّا أَقَلُّهُمَا وَ إِنْ کَانَتْ نَظِرَةً قَالَ وَ قَالَ مَنْ سَاوَمَ بِثَمَنَیْنِ أَحَدِهِمَا عَاجِلًا و الْآخَرِ نَظِرَةً فَلْیُسَمِّ أَحَدَهُمَا قَبْلَ الصَّفْقَة
📚کافی ج ۵ص ٢٠۶
امیرالمؤمنین صلوات الله علیه فرمود : کسی که کالایی را بفروشد و بگوید : همانا بهای نقدی آن فلان مبلغ و بهای مدت دار آن فلان مبلغ است و شما به هر کدام از آن که خواستی بردار و پیمان خرید آن را واحد و همین طور (قرار دهد)، فرمود : (اگر اینگونه معامله کند) پس برای او نیست مگر کمترین آن دو مبلغ و اگر چه مدت دار باشد و فرمود : کسی که دو قیمت بر روی کالای خود می گذارد یکی نقدی و دیگری مدت دار، پس باید یکی از آن دو را قبل از پیمان خرید و فروش ذکر کند.
✅ اما متأسفانه دیجی کالا به جای فروش اقساطیِ کالای خود با احکام فوق به متقاضی، زمینه إعطای وام با سود معین را برای او فراهم می کند و متقاضی با وام اعطایی مؤسسات مالی، اقدام به خرید از دیجی کالا می کند و این حالت موجب گرفتار شدن متقاضی به وام ربائی می شود :
3⃣عمر بن يزيد عن أَبِي عَبْداللَّه في حَدِيثٍ أَنَّهُ قال: يا عُمَرُ قَدْ أَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ و حَرَّمَ الرِّبَا بِعْ و ارْبَحْ وَ لَا تُرْبِهْ...
📚تهذيب ج۷ص۱۸
َامام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی به عمر بن يزيد فرمود : ای عمر، محققاً که اللَّه خرید و فروش را حلال کرده است و #ربا را حرام کرده است، بفروش و سود ببر و ربا نگیر!
✅ لذا خرید اقساطی از دیجی کالا، به صورت إعطای یک وام ربوی برای خرید است که موجب غیر شرعی و حرام بودن مقدمه این خرید می شود.
https://www.tgoop.com/porseshvapasokhe
BY فِقهُ الْمُحَدِّثین ( پرسش و پاسخ روایی مُحدِّثین )
Share with your friend now:
tgoop.com/porseshvapasokhe/2498