tgoop.com/porseshvapasokhe/4078
Last Update:
#سوال_1954_ زوجه غائب چطور طلاق داده می شود؟
##طلاق
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عن الحلبی قال: سَأَلْتُ أَباعَبْداللَّه عَنْ رَجُلٍ طَلَّقَ امْرَأَتَهُ و هِیَ حَائِضٌ فقال الطَّلَاقُ لِغَیْرِ السُّنَّةِ بَاطِل
📚کافی ج۶ص۵٨
حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که زنش را در حالیکه حائض است طلاق می دهد سؤال کردم؛ امام فرمود : طلاق غیر سنت باطل است!
2⃣عن بُکَیْرٍ قَالَ اشْهَدْ عَلَی أَبی جَعْفَرٍ أَنِّی سَمِعْتُهُ یَقُولُ الْغَائِبُ یُطَلِّقُ بِالْأَهِلَّةِ و الشُّهُور
📚کافی ج۶ص۷۹
بُکَیْر گوید : بر امام باقر صلوات اللَّه علیه شهادت می دهم که شنیدم می فرمود : مرد غائب بر حسب هلال ها و ماه ها طلاق می دهد!
3⃣عن إسماعیل الجعفی عن أبی جعفر قال: خَمْسٌ یُطَلِّقُهُنَّ الرَّجُلُ عَلَی کُلِّ حَالٍ الْحَامِلُ و الَّتِی لَمْ یَدْخُلْ بِهَا زَوْجُهَا و الْغَائِبُ عَنْهَا زَوْجُهَا و الَّتِی لَمْ تَحِضْ و الَّتِی قَدْ یَئِسَتْ مِنَ الْحَیْض
📚کافی ج۶ص٧٩
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : پنج مورد است که مرد در هر حالی آنها را می تواند طلاق دهد : زن باردار و زنی که شوهرش به او دخول نکرده است و زنی که شوهرش از او غائب است و زنی که هنوز حیض نشده است و زن یائسه!
4⃣عن إِسحاق بن عمار عن أبی عبداللَّه قال: الْغَائِبُ إِذَا أَرَادَ أَنْ یُطَلِّقَهَا تَرَکَهَا شَهْراً.
📚کافی ج۶ص٨٠
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : مرد غائب وقتی بخواهد زنش را طلاق دهد، یکماه او را رها می کند (یکماه صبر می کند و بعد طلاق می دهد)!
5⃣عن ابن سماعة قال: سَأَلْتُ مُحَمَّدَ بْنَ أَبِی حَمْزَةَ مَتَی یُطَلِّقُ الْغَائِبُ قَالَ حَدَّثَنِی إِسْحَاقُ بْنُ عَمَّارٍ أَوْ رَوَی إِسْحَاقُ بْنُ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ أَوْ أَبِی الْحَسَنِ قَالَ إِذَا مَضَی لَهُ شَهْرٌ.
📚کافی ج۶ص٨١
پسر سماعه گوید : از محمد بن أبي حمزة سؤال کردم : غائب کی طلاق داده می شود؟ او گفت : حدیث نمود مرا اسحاق بن عمار یا روایت نمود برای من اسحاق بن عمار از امام صادق یا امام کاظم صلوات اللَّه علیهما که فرمود : وقتی که یکماه از (غیبت) بر او بگذرد!
6⃣عن إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قال: قُلْتُ لِأَبِی إِبْرَاهِیمَ الْغَائِبُ الَّذِی یُطَلِّقُ أَهْلَهُ کَمْ غَیْبَتُهُ قَالَ خَمْسَةُ أَشْهُرٍ سِتَّةُ أَشْهُرٍ قُلْتُ حَدٌّ دُونَ ذَا قَالَ ثَلَاثَةُ أَشْهُرٍ.
📚تهذیب ج۸ص۶۲
اسحاق بن عمار گويد : به امام کاظم صلوات اللَّه علیه گفتم : مرد غائبی که زنش را طلاق می دهد، غیبت او چه مدت باشد (که بتواند طلاق دهد)؟ امام فرمود : پنج ماه، شش ماه! من گفتم : حدي کمتر از آن؟ فرمود : سه ماه!
7⃣عن جمیل بن دراج عن أَبِی عبداللَّه قَالَ: الرَّجُلُ إِذَا خَرَجَ مِنْ مَنْزِلِهِ إِلَی السَّفَرِ فَلَیْسَ لَهُ أَنْ یُطَلِّقَ حَتَّی تَمْضِیَ ثَلَاثَةُ أَشْهُرٍ.
📚تهذیب ج۸ص۶۲
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی مرد از خانه اش برای سفر بیرون رود، برای او نیست که طلاق دهد تا اینکه سه ماه بگذرد!
8⃣عن أبی بصیر قال: قُلْتُ لِأَبِی عَبْداللَّه الرَّجُلُ یُطَلِّقُ امْرَأَتَهُ و هُوَ غَائِبٌ فَیَعْلَمُ أَنَّهُ یَوْمَ طَلَّقَهَا کَانَتْ طَامِثاً قَالَ یَجُوزُ.
📚تهذیب ج۸ص۶۲
ابوبصیر گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : مردی زن غائب خود را طلاق می دهد و بعداً متوجه می شود که روزی که او را طلاق داده است حائض بوده است! امام فرمود : جائز است!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، یکی از شروط صحت طلاق این است که زن حائض نباشد و در پاکی و طُهری باشد که از ابتدای آن جماع صورت نگرفته باشد.
اما اگر زن در غیاب مرد باشد و به هیچ عنوان امکان استعلام حیض و پاکی زن نباشد، بدون آگاهی از حیض و پاکی او می توان زن را طلاق داد و این شرط ساقط می شود.
اما شرط اضافه ای که در طلاق غائب وجود دارد این است که لازم است از زمان غیبت مدتی گذشته باشد و بر حسب هلال و ماه طلاق داده شود که هر چند این مدت در چند روایت کتاب کافی، یکماه معرفی شده است، اما در روایات دیگر، سه ماه و پنج ماه و شش ماه نیز آمده است.
هر چند روایات یکماه معتبر و قابل عمل است ولی برای مراعات احتیاط که مورد توصيه أهل بيت صلوات اللَّه علیهم اجمعین می باشد و برای اینکه به همه روایات عمل شده باشد، می توان به روایات #سه_ماه عمل نمود، زیرا با توجه به متن روایت 6⃣ که تنها روایتی است که پنج ماه و شش ماه را معرفی نموده است، صریحاً سه ماه هم به عنوان حد کمتر آن اجازه داده شده است و لذا کسی که به روایات سه ماه عمل کند، به همه روایات عمل نموده است.
✅ مراعات سائر شروط روائی طلاق نیز لازم است.
✅ اگر بعد از طلاق غائب متوجه شود که زن در هنگام طلاق حائض بوده است، طبق روایت 8⃣، طلاق صحیح است.
https://www.tgoop.com/porseshvapasokhe
BY فِقهُ الْمُحَدِّثین ( پرسش و پاسخ روایی مُحدِّثین )
Share with your friend now:
tgoop.com/porseshvapasokhe/4078