tgoop.com/qajariranhistory/2320
Last Update:
◀ اخراج وليعهد ازایران
ما نخست روايتي از قول يكي از خويشاوندان سلطنتي كه شب و روز 9 آبان با وليعهد ملاقات كرده بود و در نزديكي وليعهد بود، آورديم. پس از آن روايت ديگري از قول صاحب منصب ارشد و حاكم نظامیكه خود مأمور اخراج باقيماندۀ قاجار از دربار و ضبط دربار بود، نقل كرديم.
اكنون روايت ديگري از قول يك نفر از مستخدمين دربار میخواهيم نقل كنيم، تا از هر سو و از همه طرفاین صحنۀ نمايش بتوانيم بر صحنه مشرف بوده، تمام اطراف آن را ببينيم. زيرا آنكه پهلوي وليعهد بوده است از بيرون و از صحن عمارت خبر نداشته، يا چيزي شنيده و خود به چشم نديده است، و آنكه خود مأمور اخراج درباريان بوده است، از حالات داخل تالار برليان و اتاق عاج و اتاق محمّد شاهي و سرگذشت داخلي حرم و غيره بیخبر بوده است. همچنين، هر كسي چيزي ديده و گفته است، ولي ما درصدد آن هستيم كه بواسطۀاین روايات مختلف همه، اطراف را ديده، به خوانندگاناین تاريخ كه در شرف ختم است، نشان بدهيم. ازاین روي، پس از آوردن روايت دكتر جليل، مكتوبی مهم كه مرحومۀ معزالسلطنه قهرمان از حرم سراي احمد شاه در همان روز به شاه مرحوم نگاشته است، نيز خواهيم آورد تا خوانندۀ تاريخ از وقايعاندرون هم بیخبر نماند.
◀ روايت دكتر جليل
مرحوم دكتر جليل خان، ملقّب به نديم السلطان، يكي از فضلاي معاصر، از برادران آقاي دكتر ثقفي و مرحوم متين السلطنه بود كه مدّتي در فرنگستان تحصيل كرده و در كتابخانۀ ملي پاريس عمري به مطالعه و استنساخ كتب علمیو ادبیفارسي و عربیپرداخته، اخيراً پير شده و بهایران بازگشته بود ودر خدمت محمّد حسن ميرزاي وليعهد به سمت منادمت و همصحبتي انتخاب شد. وي مردي فقير مشرب وامين و دانا و با وفا بود، و با وجود پيري كه قريب هشتاد سال از سنين عمرش میگذشت، با جسمینحيف و نزار، آن روز از خدمت آقاي خود تخلّف ننمود، و چنانكه خواهيد ديد، در موقع تصميم وليعهد به عزيمت كه كسي را براي داوطلب همسفري میجست، آقاي دكتر رضا خان صحّت السلطنه و مرحوم دكتر جليل خان داوطلبانه حاضر براياین مسافرت بیبنياد و مجهول العواقب، گرديدند!
دكتر جليل از ساعت حركت دفتر يادداشت خود راآماده كرده قضايا را روز به روز مینويسد و اكنون ما عين يادداشت دكتر جليل را با حذف جزئياتي كه ربطي به تاريخ ندارد و بسيار هم قليل المورد میباشد
@qajariranhistory
BY ممالک محروسه ایران
Share with your friend now:
tgoop.com/qajariranhistory/2320