tgoop.com/qodrattaqeer/19508
Last Update:
اخبارِ حوادث، تراژدی و پالایشِ اخلاقی
🔝 همه ما هر لحظه در آستانه وقوع یک فاجعهایم.
🔝 آیا ممکن است در نتیجه خشمی آنی دست به قتل بزنیم؟
🔝 آیا ممکن است دست به اغوای کسی بزنیم؟
🔝 آیا ممکن است برای گرفتن انتقام فرزندان خود را بکشیم؟
تراژدیهای یونان باستان نمایش بختبرگشتی قهرمانانی بود که ناگاه اسیر دست بازی سرنوشت میشدند و از اوج سعادت به حضیض شقاوت سقوط میکردند. تراژدی زندگی یک نجیبزاده را از سعادتمندی او تا ذلتش دنبال میکرد. سرنوشت به دنبال کار خطایی که قهرمان انجام داده با او سر ناسازگاری میگذارد. کار خطایی که خود حاصل یک نقطه ضعف است. غرور و اعتماد به نفس بیش از حد از رایجترین نقاط ضعف در تراژدیهای یونان باستان است که قهرمان را از توجه به نداها، اخطارها و علایم متعددی که انحراف از قوانین اخلاقی را نشان میدهند، باز میدارد. نقطه ضعفی که قهرمان را به لغزش و در نتیجه خلق یک فاجعه وا میدارد.
ارسطو در کتاب فن شعرش هدف تراژدی را برانگیختن احساس ترس و شفقت در مخاطب و در نتیجه آن کاتارسیس یا تزکیه نفس او بیان میکند. به این معنا که ببینده پس از دیدن تراژدی از این که به چنین سرنوشتی مبتلا نشده، احساس آسودگی میکند.
امروزه حوادث هولناکی که توسط انسانها رقم میخورد، میتواند کارکرد تراژدی را در جامعه ایفا کند. قهرمانان تراژیک معاصر کسانی درست مثل من و شما هستند با یک زندگی عادی و آرام و یک روز صبح که از خواب برمیخیزند تا پیش از غروب آفتاب به یک قاتل تبدیل شدهاند. اگر موافق نیستید اخبار حوادث را مرور کنید و ببینید چه تعداد زن و مرد در اثر خشمی آنی دستشان به خون کسی آلوده شده و یا در اثر یک لحظه عدم خویشتنداری نتوانستهاند قوه شهوتشان را سرکوب کنند و به عنف به کسی تجاوز کردهاند. همین خبرها دستمایه آلن دو باتن شده است تا او اخبار فجایع اخلاقی را با تراژدی مقایسه کند.
آلن دو باتن در کتاب خبر خود با رویکردی انتقادی خاطرنشان میکند بنگاههای خبری در انعکاس اخبار حوادث باید به نوعی عمل کنند که مخاطب به تزکیه اخلاقی دست یابد. به اعتقاد او خبرِ فجایع اخلاقی به شکلی به دست مخاطب میرسد که قتل، خیانت، دزدی، تجاوز و اغوای کودکان را عملی منحصر به فردی خاص قلمداد میکند و اجازه نمیدهد مصرفکنندگان خبر در مواجهه با آن، یک لحظه در محکوم کردن مجرمان تردید کنند و خود را در موقعیت آنها تصور کرده و اقرار کنند چه آسان به تباهی کشیده میشوند. آلن دو باتن خاطرنشان میکند همه ما قدر یک تار مو از فاجعه فاصله داریم.
کیست که به نقطه ضعفی مبتلا نباشد. نقطه ضعفی مانند خشم و غرور یا شهوت و آزمندی که میتواند در چشم بر هم زدنی مصدر وقوع یک فاجعه شود.
آلن دو باتن به درستی میگوید اگر این واقعیت درک شود ما را به غمی بالغانه و فکورانه دچار میکند و این هشیاری را به ما ارزانی میدارد که ما نیز درگیر رفتارهای نادرست گونه بشری هستیم و اگر تا کنون سابقه ما از رفتاری مجرمانه پاک مانده است، به خاطر ذات فسادناپذیر ما نیست بلکه ما باید سپاسگزار شانس یا شرایط خوب خود باشیم.
به نظر آلن دو باتن هر چند ما هر روز اخبار تراژیک را دریافت میکنیم اما به ندرت پیامی اخلاقی از آنها به ما منتقل میشود. این اخبار به ما کمک نمیکند بپذیریم فجایع اخلاقی حاصل رها شدن هیولایی است که درون تمام انسانها وجود دارد و از همین رو مصرفکننده خبر نمیتواند تمایلات مجرمانه خود را در کنشهای جنونآمیز انسانهایی که فطرتاً جانی و قاتل و دزد نبودند، مشاهده کند.
در پایان اینکه آلن دو باتن هدیه تراژدی را به ما در دلسوزی برای قهرمان و ترس برای خود بر پایه همزادپنداری با او بیان میکند. تراژدی به ما میآموزد که نباید با خودبرتربینی سقوط را منحصر به قهرمان نگونبخت تراژدی بدانیم. بلکه باید از طریق تراژدی با این حقیقت تحملناپذیر مواجه شویم که «حماقتها و کوتهنظریهایی که هر انسانی در طول تاریخ به آن متهم شده ممکن است از یک نظر به طبیعت مشترک ما برگردد و از آنجا که همه ما شرایط مشترک انسانی را با بهترین و بدترین وجههایش در خود داریم، هر کدام از ما در شرایط درست یا در وحشتناکترین شرایط، ممکن است هر کاری بکنیم یا هیچ کاری نکنیم.»
📚 خبر، راهنمای کاربران، آلن دو باتن
📚 اضطراب منزلت، آلن دو باتن
BY قــدرت تــغــیــیــرر...
Share with your friend now:
tgoop.com/qodrattaqeer/19508