tgoop.com/resalehFazeli/77
Last Update:
🔹🔹🔹
مكان نمازگزار
مكان نمازگزار هفت شرط دارد:
(شرط اول)
آنکه مباح باشد.
مسأله 912) كسى كه در ملك غصبى نماز مىخواند اگرچه روى فرش و تخت و مانند اينها باشد، در صورتى كه مواضع سجودش غصبى باشد، نمازش باطل است. همچنين است حال در مسائل آينده، ولى نماز خواندن در زير سقف غصبى و خيمه غصبى مانعى ندارد.
مسأله 913) نماز خواندن در ملكى كه منفعت آن مال ديگرى است بدون اجازة كسى كه منفعت ملك، مال او میباشد باطل است، مثلاً در خانة اجارهاى اگر صاحب خانه يا ديگرى بدون اجازة كسى كه آن خانه را اجاره كرده نماز بخواند، نمازش باطل است. اگر ميّت وصيت كرده باشد كه ثلث مال او را به مصرفى برسانند، در صورتى كه عمل به وصيت نشده باشد نمیشود در ملك او نماز خواند.
مسأله 914) كسى كه در مسجد نشسته، اگر ديگرى جاى او را غصب كند و در آنجا نماز بخواند نمازش صحیح ولی گناه کار است. همچنين است حكم در مشاهد مشرفه.
مسأله 915) اگر در جایى كه غصبى بودن آن را فراموش كرده نماز بخواند و بعد از نماز يادش بيايد، نماز او صحيح است. ولى كسى كه خودش جایى را غصب كرده، اگر فراموش كند و در آنجا نماز بخواند، نمازش باطل است. اگر در جایى كه نمیداند غصبى است نماز بخواند و بعد از نماز بفهمد كه محل سجدهاش غصبى بوده، اقوی صحت نماز است ولی احتیاطا دوباره بخواند.
مسأله 916) اگر بداند جایى غصبى است، ولى نداند كه در جاى غصبى نماز باطل است و در آنجا بخواند، نماز او باطل میباشد.
مسأله 917) كسى كه ناچار است نماز واجب را سواره بخواند، چنانچه حيوان سوارى يا زين يا نعل آن غصبى باشد نماز او باطل است. همچنين است اگر بخواهد بر آن حيوان نماز مستحبّى بخواند.
مسأله 918) كسى كه در ملكى با ديگرى شريك است اگر سهم او جدا نباشد، بدون اجازة شريكش نمیتواند در آن ملك تصرف كند و نماز بخواند.
مسأله 919) اگر با عين پولى كه خمس و زكات آن را نداده ملكى بخرد تصرف او در آن ملك حرام و نمازش در آن باطل است.
مسأله 920) اگر صاحب ملك به زبان اجازة نماز خواندن بدهد، و انسان بداند كه قلباً راضى نيست، نماز خواندن در ملك او باطل است. اگر اجازه ندهد و انسان يقين كند كه قلباً راضى است نماز او صحيح است.
مسأله 921) تصرف در ملك ميّتى كه خمس يا زكات یا از مردم بدهكار است حرام و نماز در آن باطل است. چنانچه منافات با ادای دین او نداشته باشد مثل نماز خواندن با اجازة ورثه اشکال ندارد، ولى اگر بدهى او را بدهند يا ضامن شوند كه ادا نمايند، تصرف و نماز در ملك او اشكال ندارد.
مسأله 922) اگر ميّت قرض نداشته باشد، ولى بعضى از ورثه او صغير يا ديوانه يا غایب باشند، تصرف در ملك او بدون اجازة ولىّ آنها حرام و نماز در آن باطل است ولی تصرفات معمولی که مقدمه تجهیز میت است اشکال ندارد.
مسأله 923) نماز خواندن در مسافرخانه و حمام و مانند اينها كه براى واردين آماده است اشكال ندارد، ولى در غير اين قبيل جاها، در صورتى میشود نماز خواند كه مالك آن اجازه بدهد، يا حرفى بزند كه معلوم شود، براى نماز خواندن اذن داده است، مثل اینکه به كسى اجازه بدهد در ملك او بنشيند و بخوابد كه از اينها فهميده میشود براى نماز خواندن هم اذن داده است.
مسأله 924) در زمين بسيار وسيعى كه براى بيشتر مردم مشكل است موقع نماز از آنجا به جاى ديگر بروند، بىاجازة مالك میشود نماز خواند به نحوى كه در مسأله (315) در وضو گذشت.
(شرط دوم)
مسأله 925) مكان نمازگزار بايد بى حركت باشد. اگر به واسطة تنگى وقت يا جهت ديگر ناچار باشد در جایى كه حركت دارد، مانند اتومبيل، كشتى و ترن نماز بخواند به قدرى كه ممكن است، بايد استقرار و قبله را رعايت نمايند، و اگر آنها از قبله به طرف ديگر حركت كنند، به طرف قبله برگردد.
مسأله 926) نماز خواندن در اتومبيل، كشتى، ترن و مانند اينها در وقتى كه ايستادهاند مانعى ندارد.
مسأله 927) روى خرمن گندم و جو و مانند اينها كه نمیشود بى حركت ماند، نماز باطل است.
(شرط سوم)
بايد در جایى نماز بخواند كه احتمال بدهد نماز را تمام میکند. نماز خواندن در جایى كه اطمينان دارد به واسطه باد و باران و زيادى جمعيت و مانند اينها، نمیتواند نماز را تمام كند، صحيح نيست. اگرچه اتفاقاً نماز را تمام كند.
مسأله 928) اگر در جایى كه ماندن در آن حرام است، مثلاً زير سقفى كه نزديك است خراب شود نماز بخواند معصيت كرده، و مقتضاى احتياط واجب بطلان آن است.
مسأله 929) نماز خواندن روى چيزى كه ايستادن و نشستن روى آن حرام است، مثل جایى از فرش كه اسم خدا بر آن نوشته شده، بنا بر احتياط صحيح نيست.
(شرط چهارم)
جاى نمازگزار سقفش به اندازهاى كوتاه نباشد كه نتواند در آنجا راست بايستد. همچنين به اندازهاى كوچك نباشد كه جاى ركوع و سجود نداشته باشد.
BY رساله مرجع عالیقدرحضرت آیتاللهالعظمی فاضلی بهسودی (مدظله العالی)
Share with your friend now:
tgoop.com/resalehFazeli/77