tgoop.com/scientometric/4152
Last Update:
مقاله ی ما در BMJ Opinion منتشر شد:
شفافیت بیشتر در روند واکسیناسیون کووید-۱۹ منجر به بیشتر شدن اعتماد عمومی در این امر میشود.
به نظر من یکی از مهمترین مثالهای دخالت سیاست در علم که به صورت بارز منجر به بی اعتمادی به علم و بازی با سلامت و جان مردم شد، تصمیم عدم ورود واکسن از کشورهای خاص به ایران بود و این بی اعتمادیِ به علم و ضرر و زیان فعلی و آتی آن، صرف نظر از میزان واکسنی است که میتوانست یا هنوز میتواند از این راه وارد شود. من خوشحالم که توانستیم این موضوع مهم که شاید یکی از بارزترین مثال های دخالت سیاست در علم در دنیا است و بسیاری موارد دیگر را در یک انتشارات معتبر علمی ثبت کنیم تا این در تاریخ علم بماند.
قسمتی از موارد و مشکلات مطرح شده در این مقاله را اینجا عنوان میکنم:
۱- عدمگزارش اطلاعات اپیدمیولوژیک (ابتلا و مرگ) کووید-۱۹ در ایران به تفکیک استان که بر فهم ما از الگوی گسترش و بار بیماری کووید-۱۹ در کشور اثرگذار است.
۲- مشابه با مورد یک، عدم ارائه اطلاعات دقیق از روند واکسیناسیون در کشور بر اساس استان محل تزریق، نوع واکسن تزریق شده و گروه سنی و اولویت تزریق و ... اگر چه به عنوان یک اقدام خوب از فروردین، ایران میزان تزریق روزانه را اعلام میکند اما این کافی نیست و باید یک سامانه یا پلتفورم آنلاین مرتب به روز شونده از این در دسترس قرار بگیرد.
۳- عدم ارائه گزارش از ارزیابی واکسنها در روند دادن مجوز اضطراری به آنها از سوی غذا و داروی ایران
۴- اعلام تصمیم رهبری برای منع ورود واکسن از آمریکا و انگلستان و اذعان به این که به فرانسه هم خوشبین نیستند. متاسفانه در این مورد رسانه ها از جمله تلویزیون و مقامهای بهداشتی از جمله وزیر و ... شروع به نشر اطلاعات نادرست از واکسن های mRNA کردند. متاسفانه در همان روز بیانات رهبر، طبق اعلام رسمی هلال احمر، ورود ۱۵۰ هزار دز واکسن به ایران کنسل شد. از آن طرف افرادی دیگر از سازمان بهداشت جهانی و نظام پزشکی ایران متذکر شدند که از دخالت سیاست در علم جلوگیری شود. اما متاسفانه حرف آنها شنیده نشد.
۵- ایران زمانی به واکسنها (اسپوتنیک، سینوفارم، کووکسین) مجوز اضطراری داد که هنوز گزارش رسمی از فاز سوم هیچ یک منتشر نشده بود. مهمتر از آن نتایج ارزیابی های این واکسنها را غذا و داوری ایران در اختیار عموم قرار نداد که به نوبه خود میتواند تردید در واکسن را زیاد کند.
۶- علاوه بر تهیه واکسن، در مورد همین واکسنهای وارد شده، نحوه توزیع و تزریق آنها و مشکلات لجستیکی هم مطرح است. بعد از گذشت حدود ۶ ماه، تنها حدود ۳٪ از مردم ایران به صورت کامل واکسینه شده اند. ایران به عده های خود برای واکسن زدن به ۱/۳ میلیون نفر تا قبل از عید و ۱۳/۳ میلیون نفر تا تیر نیز نتوانست عمل کند.
۷- جدای از گذاشتن یک دادگان آنلاین برای تزریق روزازنه واکسن، میتوان یک پلتفورم مناسب دیگری برای گزارش عوارض احتمالی ناشی از واکسن ها تهیه کرد و هر دوی اینها به افزایش میزان اعتماد عمومی در واکسیناسیون و کنترل پاندمی کمک میکند.
۸- در این مقاله به بررسی مختصر وضعیت واکسنهای در حال ساخت و توسعه در ایران پرداختیم و البته به موضوع روش غیر علمی در دادن مجوز به کاندید واکسن برکت هم به طور ویژه اشاره کردیم و توضیح دادیم که چرا همیشه نتایج فاز سوم مطابق فازهای قبلی نیست و چرا استفاده از این توجیه که کشورهایی مثل چین و کوبا و... همین این کار را کرده اند نادرست است.
۹- ما در این مقاله با محدودیت زمانی و ... مواجه بودیم و درواقع ادیت و بررسی BMJ مقداری وقت گیر بود و در نتیجه مقداری از داده های ما مثل تعداد واکسن در فاز بالینی یا دارای مجوز اضطراری و ... دقیقا به روز نیست. متاسفانه موضوع مهم عدم شرکت ایران در فاز سوم مطالعه بالینی واکسنها (بنا به دستوری رهبری و رئییس جمهور و وزیر بهداشت) را اینجا اشاره نکردیم. به صورت کلی پیشنهاد ما برای حل موضوعات، استفاده از یک روند و مسیر کاملا شفاف و بر پایه علم و بدون دخالت سیاست است تا در نهایت منجر به بیشتر شدن اعتماد عمومی به روند واکسیناسیون و کنترل بهتر پاندمی شود.
۱۰- بالاخره در این مقاله در دو قسمت به تاثیر مستقیم و یا غیر مستقیم تحریمهای اقتصادی بر ظرفیت و توانایی کشور در انجام اقدامات بهداشتی و درمانی اشاره کردیم.
۱- لینک مقاله
۲- برگردان فارسی مقاله
۳- انتشار توسط توئیتر BMJ
نویسندگان
Mahan Ghafari, Department of Zoology, University of Oxford, Oxford, UK
Mohammad Saeid Rezaee-Zavareh, Middle East Liver Diseases (MELD) Center, Tehran, Iran
Stefan Dascalu, Department of Zoology, University of Oxford, Oxford, UK and Avian Influenza Research Group, Pirbright Institute, UK
Aris Katzourakis, Department of Zoology, University of Oxford, Oxford, UK
BY Scientometrics
Share with your friend now:
tgoop.com/scientometric/4152