tgoop.com/scientometric/5145
Last Update:
اولویت قبلی چه بوده؟ آیا الان تغییری کرده است؟
حفظ هر چه بیشتر سلامت مردم با تهیه واکسن با مستندات بسیار بیشتر برای ایمن بودن و تاثیرگذاری بیشتر و یا حفظ منافع واکسن سازهای داخلی؟
تنها پناه ما برای حفظ سلامت مردم علم است و این باید اولویت همه امور قرار بگیرد
در گفتگوی ایلنا با معاون بهداشت وزیر بهداشت (۱۹ دی ۱۴۰۰):
“الان حتی از خارج از کشور هم به ما با قیمت بسیار مناسب برای خرید واکسن پیشنهاد دادهاند، اما ستاد ملی مقابله با کرونا اصلا این را اجازه نداده است، به این دلیل که تولیدات داخلی مهم است و حمایت از این عزیزان که زحمت کشیدهاند، برایشان اهمیت دارد.”
“واکسنهای داخلی بسیار خوب جواب دادهاند و این واکسنها دقیقا کار آسترازنکا را انجام میدهند.”
ما نتیجه هیچ مطالعه ای از مقایسه واکسنهای ایرانی با واکسن استرازنکا نداریم. متاسفانه این ادعا بدون پشتوانه علمی است. از طرفی اگر بخواهیم فقط بر اساس پلتفورم هم در نظر بگیریم، مطالعات متعددی تاثیر گذاری بهتر واکسن استرازنکا را نشان داده اند. حتی در تزریق بوستر برای دو دز قبلی سینووک، استرازنکا بهتر از سینوفارم عملکرده بوده است. (پیش مقاله تایلند).
جدای از همه این موارد برای ایمن بودن و تاثیرگذاری بیشتر استفاده از واکسنهای mRNA به عنوان واکسیناسیون اولیه، بوستر، گروه سنی اطفال و خانمهای باردار، برای کاهش انتقال ویروس بین افراد و همین طور برای امیکرون مستندات علمی بسیار بیشتری وجود دارد. برای خیلی از این موارد ما برای واکسنهای ایرانی حتی یک مطالعه هم نداریم.
انجمن ایمنولوژی ایران هم برتری این واکسنها را اشاره کرده است.
هنوز یک بیامیه رسمی و یا غیر رسمی از کمیته واکسن و یا هیچ یک از اعضای آنها در این مورد نداریم.
فقط مقاله اخیر مجله نیوانگلند را در نظر بگیریم:در مقایسه با افراد واکسینه نشده، دو دز فایزر و دو دز استرازنکا به ترتیب ۶۸٪ و ۵۲٪ باعث کاهش ریسک انتقال کووید-۱۹ با واریانت آلفا شده اند. این مقادیر کاهش ریسک انتقال برای واریانت دلتا به ترتیب برای فایزر و استرزانکا ۵۰ و ۲۴٪ بوده است. این فقط برای کاهش ریسک انتقال است. تاثیرگذاری بیشتر واکسنهای mRNA در پیشگیری از ابتلا و بستری و مرگ هم نشان داده شده است.
به نظر شما اگر این واکسنها زودتر و به مقدار کافی وارد میشد، چه تاثیری در کاهش مرگ ناشی از کووید-۱۹ حداقل در دو موج قبلی در ایران داشت؟ کاهش تبعات افتصادی و اجتماعی و ... چطور؟
همان طور که باید پیگیری شود که چرا قبل تر واردات واکسن کند بوده و باعث شده تا جان افراد بسیاری از دست برود، الان هم باید بررسی شود امکان ورود واکسن با کیفیت تر وجود دارد یا خیر و اگر دارد چرا پیگیری نمیشود؟ و همه اینها باید شفاف بررسی و اعلام شود. (به گفته خود وزیر، این امکان وجود داشت ولی وارد نشد)
در رابطه با سخنان جدید معاون بهداشت وزیر بهداشت، یادآوری این صحبتهای
دکتر شانه ساز، رئیس وقت سازمان غذا و داروی ایران در بهمن ۹۹ هم در مورد شباهت برخورد با اولویت سلامت مردم جالب است:
“هر چه واکسن دیرتر تحویل داده شود قیمت کمتر میشود و اینکه میبینید مسئولان از جواب دادن صریح و آشکار طفره میروند و پاسخ آشکار نمیدهند، به این دلیل است که ما در مرحله چانه زنی هستیم و اگر تولید داخل برسد قیمت وارداتی کاهش پیدا میکند و اگر نیاز داخلی کافی نباشد واکسن را وارد میکنیم”
کانال تلگرام @Scientometric
BY Scientometrics
Share with your friend now:
tgoop.com/scientometric/5145