tgoop.com/scientometric/6890
Last Update:
در چند ماه گذشته، نوع نگرانکنندهای از ویروس آبله میمونی (mpox) به سرعت در مرکز آفریقا پخش شده است. به دلیل این شیوع، روز قبل، مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آفریقا (Africa CDC)، برای اولین بار وضعیت اضطراری بهداشت عمومی اعلام کرد و امروز هم سازمان بهداشت جهانی، افزایش موارد بیماری آبله میمونی را یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی با اهمیت بینالمللی (public health emergency of international concern) اعلام کرد چرا که خطر گسترش بینالمللی آن وجود دارد و این نیاز به یک پاسخ هماهنگ بین المللی دارد. (ماه May سال قبل، پایان این وضعیت اضطراری برای کووید-۱۹ توسط سازمان بهداشت جهانی اعلام شد)
در ماه July سال ۲۰۲۲ به دنبال گسترش واریانتی از ویروس (Clade IIb) و مبتلا شدن حدود ۱۰۰ هزار نفر، سازمان بهداشت جهانی این را یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی با نگرانی بین المللی اعلام کرد. وقتی تعداد موارد ابتلا مخصوصا به دنبال واکسیناسیون کاهش پیدا کرد، سازمان بهداشت جهانی پایان این وضعیت را در ماه May ۲۰۲۳ اعلام کرد. حالا واریانت جدید دیگری (clade Ib) در مرکز آفریقا د حال گسترش است.علاوه بر آن واریانت clade IIb نیز با سرعت کمتر از قبل در حال گسترش است.
کشورهای آفریقایی در سال ۲۰۲۴ تاکنون بیش از تعداد کل موارد تأیید شده و مشکوک به mpox در سال ۲۰۲۳ را گزارش دادهاند: ۱۷۵۰۰ مورد در سال جاری، در مقایسه با حدود ۱۵۰۰۰ مورد در سال ۲۰۲۳.
کودکان بهویژه آسیبپذیر هستند و مثلا حدود دو سوم موارد ابتلا در جمهوری دموکراتیک کنگو در افراد زیر ۱۵ سال مشاهده شده است.
بوروندی، کنیا، رواندا و اوگاندا، همگی اولین موارد ابتلا به mpox را در ماه گذشته گزارش کردند. این ویروس از طریق تماس جنسی (و دیگر روشها) منتقل میشود.جمهوری دموکراتیک کنگو، فقط در طول یک هفته و در اوایل این ماه، نزدیک به ۲۴۰۰ مورد مشکوک و ۵۶ مرگ گزارش داده است.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آفریقا در حال مذاکره با شرکت بیوتکنولوژی Bavarian Nordic در دانمارک برای تهیه ۲۰۰ هزار دز واکسن mpox است. اما این مقدار بسیار کمتر از ۱۰ میلیون دوزی است که این مرکز برای متوقف کردن شیوع فعلی نیاز دارد. حتی اگر این مذاکرات به نتیجه هم برسد، رساندن واکسنها به مناطق با زیرساختهای ضعیف بهداشتی و جمعیتهای آسیبپذیر، مانند کارگران جنسی و مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند، دشوار خواهد بود.
این نگرانی هم وجود ندارد که پس از اعلام وضعیت اضطراری، نباید واکسنها و درمانها در کشورهای ثروتمند ذخیره شوند، همانطور که در دوران همهگیری کووید اتفاق افتاد. برای کنترل شیوع بیماریها، باید ابزارهای لازم در اختیار کشورهایی قرار گیرد که در معرض بیشترین خطر هستند.
از سال۲۰۰۵ تا به حال هفت مورد اعلام PHEIC برای بیماری های مختلف توسط WHO داشته ایم:
2009–2010 H1N1 (or swine flu) pandemic
2014 polio declaration
2013–2016 outbreak of Ebola in Western Africa
2015–2016 Zika virus epidemic
2018–2020 Kivu Ebola epidemic
2020–2023 declaration for the COVID-19 pandemic
2022–2023 mpox outbreak and in August 2024
اولین مورد آیله میمونی با واریانت جدید در خارج از آفریقا در سوئد گزارش شد. بعد از آن، پاکستان هم اولین مورد خود را گزارش کرده است.
گزارش از نیچر: لینک
گرارش از ساینس: لینک
پست ایکس از دبیر سازمان بهداشت جهانی: لینک
@Scientometric
BY Scientometrics
Share with your friend now:
tgoop.com/scientometric/6890