tgoop.com/shahnamehfilm/28
Last Update:
گفتگو با اشکان رهگذر کارگردان پویانمایی آخرین داستان
(بخش نخست)
منبع : خبرگزاری ایبنا
چرا برای ساخت انیمیشن «آخرین داستان» سراغ «شاهنامه» فردوسی و داستان ضحاک رفتید؟
در رابطه با این اثر کهن یک پیشینه خانوادگی داشتیم. به نظرم هر کارگردان و فیلمساز انیمیشنی درباره «شاهنامه» دغدغهای دارد و گمان نمیبرم فیلمسازی باشد که نخواهد با نگاه به این اثر فیلمی بسازد. من هم از این قاعده مستثنی نبودم؛ همچنین علاقه شخصیام به «شاهنامه» فردوسی نیز در انتخاب آن برای ساخت انیمیشن دخیل بود. همیشه افسوس میخوردم که چرا هیچ فیلمی لایق و درخور «شاهنامه» ساخته نشده است. این امر نیز دلیل دیگری شد که «شاهنامه» را انتخاب کردم. داستان من برداشت آزادی از برهه خود ضحاک است که یکی دو شخصیت از این قصه کم شده و یکی دوتا به آن اضافه شده است.
فکر میکنم قبل از «آخرین داستان» چند انیمیشن دیگر درباره ضحاک ساخته شده است؟
بله. «افسانه ماردوش» یک سه گانه درباره تهمورث، جمشید و ضحاک است که حسین مرادیزاده ساخته و پویانمایی تلویزیونی است؛ فیلم دیگر نیز آخرالزمانی و با مضمون ضحاک است و در شبکه صبا ساخته شده که به نظر من کاری ضعیف است. وحید نصیریان نیز فیلمی به اسم «قلب سیمرغ» ساخت که آن هم در رابطه با ضحاک و تا حدودی اخرالزمانی است؛ یعنی داستان خود شاهنامه نیست، اثری است که خود کار کرد و در قالب سیدی منتشر شد. متاسفانه بعد از فوت نصیریان در هنر و تجربه اکران شد.
به نظر شما ظرفیت «شاهنامه» برای ساخت یک فیلم تا چه اندازه است؟ و چرا از این ظرفیت استفاده نمیشود یا کم استفاده میشود؟
«شاهنامه» اقیانوسی است و میتوان گفت همین داستان ضحاک به تنهایی دریایی بیکران است. هرکدام از مقاطع «شاهنامه» قابل اجرا است و میشود با نگاهی جدید به آن پرداخت. یکی از دلایل خیلی جدی که به این اثر کهن پرداخته نشده ناتوانی سینمای ما برای انجام پروژههای بزرگ است. برای این که کاری که راجع به «شاهنامه» ساخته شود تولید عظیم و هزینه بسیار زیادی را میطلبد و سینمای ایران ناتوان است؛ همچنین نهادهایی که از سینما حمایت میکنند اولویتی برای حمایت از «شاهنامه» ندارند. از طرفی هم مردم نیز از مفاهیم اینچنینی استقبال نمیکنند بیشتر میخواهند به سینما بروند تا بخندند.
شما مجموعه رمانهای گرافیکی به نام «ارشیا» نوشتهاید. این رمان دلیلی برای ساخت انیمیشن «آخرین داستان» شد؟
حین ساخت این انیمیشن سلسله رمان گرافیکی در چهار جلد با موضوع و محوریت جمشید و ارشیا وزیر جمشید منتشر کردیم. ارشیا شخصیتی است که من و دوستان دیگری که روی این پروژه کار میکردیم، خلق کردیم و از دریچه شخصیت ارشیا که یک شخصیت نیمه جاودانه است به دوران تهمورث سفر کردیم. بدین صورت از دوران تهمورث این کتاب شروع میشود و به جمشید میرسد؛ دوره ضحاک نیز به فیلم «آخرین داستان» تبدیل شد.
چرا اکران انیمیشن سینمایی «آخرین داستان» در ایران محدود است؟
این سوال من هم هست. به ما گفتند این تعداد سالن برای نمایش این انیمیشن زیاد هم هست. یعنی فرهنگ، افتخار و دستاورد مهم نیست. در جشنواره فجر اولین سیمرغی که به یک انیمیشن دادهاند متعلق به «آخرین داستان» است. این برخورد در اکران ناامیدکننده و ناراحت کننده است.
به نظر شما این امر دلیلی نمیشود تا کارگردانها باز هم کمتر سراغ آثار کهن بروند؟
بله. به هر حال ریسکش بالاست. زمانی که ساخت این انیمیشن را شروع کردم بیستودو ساله بودم؛ دیروز مصاحبهای میکردم و میگفتند بهتر نبود شما در سن بالاتر و با پختگی بیشتر اقدام به ساخت «آخرین داستان» میکردید. من در پاسخ گفتم اگر قرار بود امروز موضوعی درباره «شاهنامه» کار می کردم، این فیلم ساخته نمیشد. با توجه به شرایطی که میبینم و تجربهای که به دست آوردم متوجه شدم متاسفانه نه «شاهنامه» و نه «آخرین داستان» جایگاهی در جامعه ندارد.
#باشگاه_فیلم_شاهنامه
@Shahnamehfilm
BY باشگاه فیلم شاهنامه
Share with your friend now:
tgoop.com/shahnamehfilm/28