tgoop.com/sociology_economic_development/1151
Last Update:
5 نقل قول کلیدی از ژان پل سارتر؛ چرا «مجبوریم» که «آزاد» باشیم؟
ژان پل سارتر یکی از مشهورترین روشنفکران فرانسه در قرن بیستم می باشد فیلسوفی که نامش با مکتب فلسفی اگزیستانسیالیسم گره خورده و اندیشهها و نقلقولهایش دربارۀ زندگی و احوالات شخصی انسان جایگاه ویژهای در فرهنگ معاصر پیدا کردهاند.
سارتر یکی از تاثیرگذارترین فیلسوفان قرن بیستم است که با نقل قولهای تأملبرانگیزش اثر عمیقی بر تفکر معاصر درباره «انسان بودن» گذاشته است. برخی از مفاهیم کلیدی که آموزههای او را پر کردهاند برای تکتک انسانها در همۀ مراحل زندگی دارای اهمیت هستند: از آزادی و اضطراب گرفته تا مسئولیت شخصی.
به گزارش فرادید، اصل و اساس فلسفه سارتر این است که هیچ «ماهیت» یا «چیستی» از پیش تعیینشدهای وجود انسان را تعریف نمیکند، بلکه ما قدرت زیادی برای شکل دادن به هویتهای خود از طریق انتخابها و اعمالمان داریم؛ این ایدهای است که ما را به سوی پذیرفتن مسئولیت زندگیمان و اندیشیدن به هر کدام از انتخابهایمان سوق میدهد.
نقلقولهای معروف زیادی از سارتر وجود دارد که میتوان بر اساس آنها طرحی ساده و کلی از اندیشه او را بیان کرد. در اینجا برخی از معروفترین نقلقولهای او را تا حد ممکن شرح خواهیم داد.
۱. وجود بر ماهیت مقدم است
یکی از معروفترین نقل قولهای ژان پل سارتر این است: «وجود بر ماهیت مقدم است». این نقل قول خلاصهای از یک ایده کلیدی در فلسفه اگزیستانسیالیسم است. برای درک اینکه سارتر از این جمله چه میخواست بگوید، باید به معانی این کلمات نگاهی بیندازیم.
در سیستمهای فلسفی سنتی، گفته میشد که افراد دارای «ماهیت» یا طبیعتی هستند که قبل از اینکه وجود داشته باشند، به آنها تعلق میگیرد. این ماهیت به هر فرد هدف و هویتی در زندگی میدهد. به عبارت دیگر خود «انسان بودن» نوعی طبیعت خاص است که اقتضائات خاصی را به دنبال دارد. اما سارتر این ایده را بهطور مستقیم به چالش میکشد و میگوید که برای انسان، «وجود» قبل از هر ماهیت یا طبیعت مفروضی میآید.
او میگوید انسانها بدون ویژگیهای از پیش تعیین شده یا طبیعتهای ثابت وارد جهان میشوند. آنها بهطور کامل آزاد و مسئول ساختن هویت و اهداف خود از طریق انتخابها و اعمال خود هستند. به تعبیر دیگر، از نظر سارتر هر انسانی تنها از طریق انتخابها و اعمالی که در طول زندگیاش انجام میدهد تعریف میشود و نه بر اساس یک ماهیت کلی به نام «انسان».
برای مثال دو نفر را تصور کنید. یکی در خانوادهای ثروتمند به دنیا میآید و از همان لحظه ورود به جهان، همه فرصتها را برایش فراهم میکنند. از سوی، آن دیگری زندگیاش را در فقر آغاز میکند و در طول زندگیاش با بسیاری از دشواریها روبرو میشود.
بر اساس یک دیدگاه سنتی ممکن است بگویید «نفر اول ثروت و موفقیت را به عنوان بخشی از وجودش دارد» در حالی که «وجود نفر دوم با سختی و دشواری همراه خواهد بود». با این حال، طبق نظر سارتر هر دوی آنها آزاد هستند تا هویتهای خود را فراتر از نقاط شروع خود شکل دهند.
شاید پسر ثروتمند هر چیزی را که پسزمینهی ممتازش به او ارائه میدهد رد کند و کنار بگذارد؛ شاید او بهطور کامل خود را به تعقیب عدالت اجتماعی اختصاص دهد و شاید بخواهد زندگی کاملا زاهدانه و پر از ریاضتی را انتخاب کند. از سوی دیگر شاید نفری دیگر از سالهای سخت اولیهاش بهعنوان انگیزهای برای بهبود شرایط خود استفاده کند. خلاصه اینکه چیزی به عنوان سرنوشت از پیش تعیین شده برای هیچ یک از آنها وجود ندارد؛ هرچقدر هم که شرایط اولیه آنها با هم متفاوت باشد، در نهایت، تنها انتخابها و اعمال آنهاست که زندگیشان را خواهد ساخت.
۲. دیگری جهنم است
نقل قول «دیگری جهنم است»، یک جنبه کلیدی از فلسفه سارتر درباره روابط بین انسانها و اضطراب وجودی را به تصویر میکشد. برای درک معنای آن، باید مفهوم او از «بینالاذهانی بودن» را بررسی کنیم؛ یعنی اینکه احساس ما نسبت به خودمان تا حد زیادی بر اساس نگاهی که دیگران به ما دارند تعریف میشود.
سارتر معتقد بود که در هر برخورد با دیگران، آنها ما را به «اشیاء» تبدیل میکنند؛ یعنی آنها ما را درک و قضاوت میکنند و آزادی ما را از طریق انتظارات و نظراتشان محدود میکنند.
آگاهی ما از نحوه دید دیگران نسبت به خودمان باعث میشود که اغلب رفتار خود را تغییر دهیم تا انتظارات آنها را برآورده کنیم؛ این چیزی است که سارتر به آن «تظاهر» میگوید.
بودن با دیگران ما را ناآرام میکند زیرا به ما یادآوری میکند که وجود ما به تعریف آنها از ما بستگی دارد.
📍کانال تلگرام #جستارهایی در جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
@sociology_economic_development
ادامه 👇👇
BY جستارهایی در جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
Share with your friend now:
tgoop.com/sociology_economic_development/1151