Telegram Web
اقدام ضروری وزیر نیرو در سال آبی جدید
| محسن موسوی خوانساری |

🔺اول مهرماه ۱۴۰۳، مصادف است با شروع سال آبی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ که برای وزارت نیرو به‌عنوان تأمین‌کنندۀ آب موردنیاز بخش‌های مختلف کشور، از اهمیت لازم برخوردار است.

🔺در همین ایام، مشاهده می‌شود که در فضای خبری روز ایران ، خبر خشک‌شدن ۹ تالاب سرزمینی نیز منتشر شده و باعث نگرانی دوستداران محیط‌زیست و ملت ایران می‌شود. تالاب‌ها به‌عنوان رگ حیات اکوسیستم‌های گیاهی و جانوری، در تداوم پایداری تنوع‌زیستی کشور نقش مهمی داشته و ادامۀ خشک‌بودن تالاب‌ها، می‌تواند ضربۀ هولناک و جبران‌ناپذیری به محیط‌زیست کشور محسوب شود؛ لذا حفظ تالاب‌های کشور که عمدتاً به‌وسیلۀ تأمین حقابه انجام می‌شود، بر کسی پوشیده نیست و بر همین اساس در اسناد مختلف بالادستی، بر پرداخت حقابۀ محیط‌زیست از طرف دولتمردان تأکید شده است.

🔺چنانچه مفاد برنامۀ هفتم توسعه، مبنی‌بر پرداخت ۱۰ میلیارد مترمکعب آب برای تالاب‌ها را از یک طرف و تأکید رئیس‌جمهور محترم بر تهیۀ آیین‌نامۀ اجرایی هر بند از برنامۀ هفتم توسط وزارتخانۀ مرتبط با آن بند از طرف دیگر در نظر گرفته شود، ملاحظه خواهد شد که مأموریت مهم وزارت نیرو در سال آبی جدید، تهیۀ دستورالعملی برای چگونگی پرداخت حقابۀ محیط‌زیست و تالاب‌ها است.

🔺دستورالعمل موردنظر، باید برای هر حوضۀ آبریز، هر رودخانه و هر تالاب، دارای جزئیات لازم بوده و مشخص کند که چه مقدار حقابۀ محیط‌زیست، در چه فصلی از سال و با چه حجمی، باید از سدهای مخزنی رهاسازی شده تا حجم آب موردنظر، قادر باشد خود را به تالاب رسانده و سهمی در احیاء محیط‌زیست کشور ایفا کند.
امید است وزارت محترم نیرو، توجه کافی به این اقدام راهبردی مبذول کرده و برای اجرایی‌کردن اسناد بالادستی که مهم‌ترین آن برنامۀ هفتم توسعه است، تلاش کند./پیام ما

کانال آب
@water_bio
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
نحوه برداشت اسفناج تو آلمان


کانال آب
@water_bio
🔻تجارت‌نیوز از پیشرفت ۹۸ درصدی دومین آب‌شیرین‌کن انتقال آب خلیج فارس گزارش می‌دهد:

🔸حجم انتقال آب خلیج فارس به یزد افزایش می‌یابد/ نگرانی‌‌ها از تبعات محیط زیستی

▪️استاندار یزد از پیشرفت ۹۸ درصدی دومین آب‌شیرین‌کنی خبر داده که قرار است آب خلیج فارس را به استان منتقل کند. این در حالی است که کارشناسان محیط زیست درباره طرح‌های انتقال آب و گسترش آنها در کشور هشدار می‌دهند.

▪️ماجرای انتقال آب خلیج فارس به یزد، به گسترش بی‌رویه صنایع آب‌بر در این استان و خشکسالی‌های چندساله‌ای بازمی‌گردد که حالا تنش آبی را در پی داشته است. البته مساله تنها به این استان هم محدود نمی‌شود؛ طرح‌های انتقال آب قرار است در استان‌های دیگری چون اصفهان نیز اجرا شود که آنها نیز به نوبه خود دچار همین مشکل هستند.

▪️در استان‌های مرکزی ایران، اکنون تامین آب برای مصارف صنعتی و کشاورزی چالش‌‌برانگیز شده است. در این میان، یزد در مواقعی با بحران برای تامین آب شرب مردم نیز مواجه می‌شود. در چنین شرایطی، مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس بر اجرای طرح‌هایی چون سدسازی، شیرین‌سازی و انتقال آب برای حل چالش‌های موجود تاکید می‌کنند| تجارت‌نیوز

https://tejaratnews.com/n/4kPP


کانال آب
@water_bio
آب و محیط‌زیست نیازمند گفت‌وگوی واقعی میان دولت و مردم است

اجماع ملی بر سر بحران آب

«مارال دربندی» پژوهشگر حکمرانی مطلوب، در گفت‌وگو با «پیام ما»: مدیریت مؤثر منابع آب و محیط‌زیست بدون مشارکت گسترده مردم، شفافیت و پاسخگویی دولت امکان‌پذیر نیست.
| ستاره حجتی |

🔺 بغرنج‌شدن چالش‌های آب، محیط‌زیست، گردوغبار و مانند آن که بخشی از آن متوجه مدیریت داخل است و برخی نیز ارمغان همسایه‌ها، یک سؤال را در جامعۀ کارشناسی پررنگ می‌کند: در اقلیم خشک ایران و منطقه، حکمرانی مطلوب چگونه تعریف می‌شود که سطح چالش‌ها را به حداقل برساند؟ «مارال دربندی» از پژوهشگرانی است که سال‌ها در یکی از مهم‌ترین نهادهای مطالعاتی کشور یعنی مرکز مطالعات تحقیقات استراتژیک نهاد ریاست‌جمهوری، فعالیت می‌کرده است.

🔺او که در مطالعاتش تمرکز ویژه‌ای بر مفهوم «حکمرانی خوب و مؤلفه‌های تحقق آن» به‌ویژه در مباحث مرتبط با آب، محیط‌زیست و پیامدهای سیاسی و اجتماعی چالش‌های ناشی از سوءمدیریت این زمینه‌ها دارد، معتقد است دولت به‌تنهایی و باتکیه‌بر توان سازمانی خودش، از پس چالش‌ها برنخواهد آمد. به باور دربندی، اجماعی میان دولت و ملت با همۀ ظرفیت‌های علمی، عملی و مشارکت‌جویانه باید اتفاق بیفتد، تا بتوان کشور را از ورطۀ ابر چالش‌های امروز و فردا نجات داد. او اما تأکید می‌کند که دولت، باید پیشگام شفافیت و پاسخگویی باشد و زمینۀ مشارکت حداکثری را فراهم کند.


https://payamema.ir/payam/115870

کانال آب
@water_bio
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 ویدئو

🔻تقی‌آزاد ارمکی، جامعه‌شناس، در گفت‌وگوی ویدئویی با تجارت‌نیوز:

🔸نفهمی تمام عیار در حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی و توسعه ایران وجود دارد!

▪️مسیر معکوس منابع آبی و زیر زمینی درست است. وقتی سرزمینی استعداد کشت موز یا کیوی ندارد، چه مرضی است که ما موز بکاریم و بعد به بهانه ارزآوری به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس بفروشیم. این کار ویران‌گری است نه ارزآوری

▪️چرا زاینده‌رود را خاموش کردیم؟ بخش اعظم این سرزمین زیبا بود. زاینده‌رود هم بخشی از زیبایی ما بود. در بالادست جلوی زاینده‌رود را گرفتیم و باآب آن چهار مزرعه درست کردیم و میوه برداشت می‌کنیم و حتی معلوم نیست که می‌توانیم آن را دربازار بفروشیم

▪️بسیاری از محصولات کشاورزی در گمرک خراب می‌شود و مااجازه خروج به این محصولات نمی‌دهیم. یا حتی برخی از کالاهای ایرانی به کشورهای دیگر صادر می‌شود و آنها برگشت می‌زنند

▪️یک نفهمی تمام‌عیار در حوزه سیاست‌گذاری اجتماعی و توسعه اقتصادی وجود دارد.آدم‌هایی که بلد نیستند و این سرزمین را نمی‌شناسند روی کار هستند.شناخت این سرزمین معرفت می‌خواهد| تجارت‌نیوز

https://tejaratnews.com/n/4k3e


کانال آب
@water_bio
🔶سیلاب‌های گسترده در چاد؛ مرگ بیش از ۵۰۰ نفر، تخریب دست‌کم ۲۰۰ هزار خانه

بر اساس گزارش‌ها از ابتدای ماه ژوئیه ۲۰۲۴ تاکنون، "بیش از ۵۰۰ نفر" در کشور چاد، در اثر تداوم سیلاب‌های گسترده جان خود را از دست داده‌اند. همچنین زندگی دست‌کم ۱.۷ میلیون نفر تحت تاثیر این سیلاب‌ها قرار گرفته‌اند.
دفتر امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) در این کشور گزارش داده که "بیش از ۲۰۰ هزار خانه تخریب و بیش از ۳۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی زیر آب رفته است". بنا به اعلام این دفتر، "تقریباً ۷۰ هزار دام" نیز در اثر این سیلاب‌ها غرق شده‌اند.
وزیر انرژي و آب چاد درباره "سیلاب‌های شدیدتر در روزهای آینده و آلودگی منابع آب آشامیدنی" هشدار داد.
طی هفته‌های گذشته در چاد و دیگر کشورهای غرب و مرکز آفریقا، سیلاب‌های ناشی از بارش‌های شدید مشکلات جدی ایجاد کرده است. برنامه جهانی غذا گزارش داده که "بیش از چهار میلیون نفر در ۱۴ کشور این قاره" تحت تأثیر سیلاب‌های مداوم قرار گرفته‌اند و تاکنون هزار نفر جان خود را از دست داده‌اند..

کانال آب
@water_bio
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔻فرونشست زمین در شهریار

معاون فرمانداری شهریارِ تهران:

🔹شکستگی لوله‌های خط انتقال آب الغدیر باعث ریزش جاده در مسیر شهریار به آدران شد. هم‌اکنون جاده درحال ترمیم است./فارس


کانال آب
@water_bio
⭕️30 ویژگی یک فرد نرمال/تجارت نیوز



کانال آب
@water_bio
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎬 گزیده میزگرد تخصصی شماره (۳)

میزگرد تخصصی  سومین دوره آماربرداری سراسری منابع آب؛ تحلیل نتایج، پیامدها و ابهامات با حضور کارشناسان و صاحبنظران حوزه آب، در روز دوشنبه ۲۹ مردادماه ۱۴۰۳ (به صورت حضوری - مجازی) در اندیشکده تدبیر آب ایران برگزار شد.


برای دریافت گزارش کامل این میزگرد کلیک نمایید.


کانال آب
@water_bio
8 سد کمتر از 15 درصد آب دارند

🔹طبق آخرین آمار از وضعیت منابع آبی کشور تا ۳۱ شهریورماه، میزان پرشدگی سدهای کشور به ۴۸ درصد رسیده است.


کانال آب
@water_bio
🔸تغییرات آب و هوایی گرینلند را به لرزه انداخت/ سونامی و زلزله نشانه‌ای از تغییرات شدید آب و هوایی؟

▪️تغییرات آب و هوایی تأثیرات گسترده‌ای بر زمین و محیط‌زیست دارد که شامل پدیده‌هایی نظیر ذوب شدن یخچال‌های قطبی و وقوع رانش زمین‌های عظیم می‌شود. یکی از این رویدادهای نادر در سپتامبر 2023 در گرینلند رخ داد و باعث ایجاد یک سونامی بزرگ و لرزش‌هایی شد که زمین را به مدت 9 روز به تکان درآورد. این اتفاق غیرمعمول، توجه دانشمندان را به خود جلب کرد و آنها با تحقیق و تحلیل به درک بهتری از این پدیده رسیدند

▪️در این روز لرزه‌سنج‌ها در سراسر جهان ارتعاشات غیرمعمولی را ثبت کردند که از قطب شمال تا قطب جنوب ادامه داشت. این ارتعاشات متفاوت از زمین‌لرزه‌های معمولی بودند؛ چرا که فقط یک فرکانس یکنواخت داشتند. این پدیده عجیب باعث شد که دانشمندان به دنبال منبع این لرزه‌ها باشند. دکتر استفان هیکس از دانشگاه کالج لندن، گفت که این ارتعاشات او و همکارانش را به شدت گیج کرده بود| تجارت‌نیوز

کانال آب
@water_bio
🔸استان هایی با بیشترین کاهش بارندگی/ پیش بینی تنش آبی در پاییز ۱۴۰۳

▪️سال آبی 1403-1402 در روز پایانی شهریور به اتمام رسید و در این بازه زمانی که از اول مهر سال گذشته آغاز شده بود، برخی استان‌ها کاهش بارندگی را تجربه کردند. اما کل کشور سال آبی را با شرایط بهتری به پایان رساند.

▪️پیش‌بینی‌ها گویای سپری شدن پاییز در حالت خشک و کم‌بارش برای کل کشور است. همشهری آنلاین در این مورد نوشت که استان‌های واقع در زاگرس مرکزی، بیشترین کم‌بارشی را در پاییز امسال تجربه می‌کنند و امسال باران‌های پاییزی به نسبت میانگین بلند مدت ۳۰ ساله کاهش می‌یابد. احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در مورد کاهش بارندگی به این رسانه گفته است: «پیش‌بینی کم‌بارشی پاییز امسال خیلی از مناطق کشور به‌خصوص مناطقی که پیش زمینه کمبود منابع آب دارند را دچار چالش می‌کند»| تجارت‌نیوز

🔗گزارش کامل👇

https://tejaratnews.com/n/4kTv


کانال آب
@water_bio
سخنگوی صنعت آب کشور مطرح کرد

ناترازی آب تهران زیاد است/ دشواری تامین آب شرب پایتخت با تداوم بارگذاری جمعیتی

سخنگوی صنعت آب کشور ناترازی آب تهران را زیاد عنوان کرد وگفت: اگر روند بارگذاری جمعیت در شهر تهران کنترل نشود، با توجه به محدودیت منابع آب، به سختی می‌توان پاسخگوی تأمین آب شرب باشیم و حتماً به مدیریت مصرف نیاز خواهد بود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو(پاون) به نقل از سایت انتخاب، مسأله آب تهران همواره مورد بحث میان کارشناسان شهری بوده است. حالا تهران با جمعیتی عظیم و منابع آب اندک مواجه است که بحرانی شدن این موضوع حتی به نشست خبری رئیس جمهور هم کشیده شده است. آب تهران در صورت افزایش جمعیت با چالش‌های اساسی‌تری مواجه می‌شود که آینده شهر را بیش از پیش به خطر می‌اندازد.
بر این اساس با عیسی بزرگ‌زاده سخنگوی صنعت آب کشور گفتگو کردیم، که در ادامه مشروح آن را می خوانید:
گفته شده است تهران توانایی بارگذاری جمعیت بیشتر را ندارد، تهران به اندازه چند میلیون نفر توان آبی دارد؟
بزرگ‌زاده‌: منابع آبی خود تهران صرفاً محدود به چند رودخانه کوچک همانند کن و تجریش و نیز منابع آب زیرزمینی است. پتانسیل‌های آبی تهران اجازه استقرار جمعیت کثیر را نمی‌دهد و برای حل مشکل تأمین آب شرب آن از دهه‌های پیش، انتقال آب از محل سد‌های کرج، لتیان و ماملو و سایر طرح‌های انتقال بین حوضه‌ای همانند لار و طالقان در دستورکار قرار داشته و اجرا شده است؛ بنابراین خود تهران منابع آب محدود و ناچیزی برای تأمین آب شرب دارد. 
تهران تا چه حد مشکل ناترازی آب دارد؟
بزرگ‌زاده‌: بسیار زیاد. از سال‌های دور مجبور شدیم از حوضه‌های مجاور آب را به تهران منتقل نماییم و این انتقال آب موجب تشویق سکنی گزییدن جمعیت در این محدوده شده است و با حفظ و تداوم وضعیت فعلی، تأمین آب این جمعیت رو به رشد مسأله همیشگی می‌باشد. 
در روند ۵ سال پیش‌رو، وضعیت آب تهران چگونه خواهد بود؟
بزرگ‌زاده‌: وضعیت آب تهران در ۵ سال پیش رو سخت و شکننده خواهد بود. اگر روند افزایش جمعیت در شهر تهران کنترل نشود، با توجه به محدودیت منابع آب، به سختی می‌توان پاسخگوی تأمین آب شرب باشیم و حتماً به مدیریت مصرف نیاز خواهد بود.

منابع آبی تهران از کجا تأمین می‌شود؟
بزرگ‌زاده‌: آب شرب تهران علاوه بر منابع آب زیرزمینی از محل ۵ سد کرج، لار، طالقان، لتیان و ماملو تأمین می‌شود. 
 کیفیت آب تهران در هر منطقه چرا متفاوت است؟
بزرگ‌زاده‌: چندان متفاوت نیست. به هر حال آب شرب در قالب استاندارد‌ها تأمین می‌شود. واقعیت این است که از منابع آب مختلف در شرق و غرب استان و آب‌های زیرزمینی تأمین می‌شود و خود این موجب تغییراتی در کیفیت آب در مناطق مختلف می‌شود. 

کانال آب
@water_bio
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
دفتر اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت نیرو گزارش داد

میانگین مصرف 197 لیتری آب در شبانه روز توسط هر ایرانی/ قیمت هر 1000 لیتر آب در قبض مشترکان۷۹۰تومان

دفتر اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت نیرو گزارش داد: هر نفر در طول شبانه روز به طور متوسط 197 لیتر آب مصرف می‌کند و این در حالی است که قیمت آب در هر متر مکعب یعنی هر 1000 لیتر آب ۷۹۰ تومان برآورد می‌شود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو(پاون)،بر اساس جدیدترین گزارش دفتر اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت نیرو،میزان جمعیت تحت پوشش آب شرب تا پایان مرداد امسال در بخش شهری به 99.9 درصد و در بخش روستایی به86.84  درصد و تحت پوشش فاضلاب به 55.89 درصد رسید.
بر این اساس  تعداد مشترکان آب در بخش شهری تا پایان مرداد امسال ۱۸ میلیون و 901 هزار، و در بخش روستایی ۶ میلیون و 399 هزار مشترک را شامل می‌شود.
تعداد مشترکان آب در بخش شهری نسبت به پايان مرداد 1402با 0.9 درصد و در بخش روستایی تعداد مشترکان آب با 0.52 درصد افزايش روبرو بوده است.
 بر اساس جدول وضعیت تاسیسات آب، طول شبکه توزیع آب در بخش شهری نسبت به پايان مرداد 1402( 168هزارو 695 کیلومتر) 1.4 درصد افزايش داشته و در بخش روستایی 183 هزار  و 287 کیلومتراعلام شده است.
 هچنین بر اساس آخرین آمار از تعداد مخازن آب، در حوزه شهری 5498  واحد و با ظرفیت ۱۷ میلیون و 349 هزار متر مکعب و در حوزه روستایی ۳۰ هزار و 364 واحد با ظرفیت ۴ میلیون و 661 هزار مترمکعب مخزن آب به ثبت رسیده است.
این درحالی است که تا پایان مرداد امسال 169 تصفیه‌خانه در مدار قرار دارد که ظرفیت آن برابر با 15 میلیون و 504 هزار متر مکعب در روز است و ظرفیت اسمی تصفیه‌خانه‌های فاضلاب در مدار نسبت به پایان مرداد سال گذشته 4.2 درصد افزایش داشته است.
تعداد مشترکان فاضلاب نسبت به پایان مرداد سال گذشته ۱.96 درصد افزایش داشته و طول خطوط انتقال فاضلاب نسبت به پایان مرداد 1402 نیز 2.4 درصد افزایش داشته است.
این گزارش اضافه می‌کند: در بخش شهری، انشعاب آب (تعداد مشترکان آب) 0.9درصد، طول شبکه توزیع آب 1.4 درصد و ظرفیت اسمی تصفیه‌خانه‌های در مدار 4.2 درصد افزایش داشته و آب تولیدی (مجموع آب تولیدی زیرزمینی و سطحی) نسبت به پایان مرداد سال گذشته تغيير محسوسي نداشته است.
در بخش روستایی نیز انشعاب آب (تعداد مشترکان آب) در همین بازه زمانی 0.52 درصد و حجم مخازن آب 2 درصد افزایش یافته است.
بنا بر این گزارش همچنین سرانه مصرف کل  آب شرب در کشور، 197 لیتر در شبانه روز به ازای هر نفر، متوسط نرخ فروش یک متر مکعب آب 7904 ریال، سهم حجم آب زیرزمینی به کل تولید در تامین آب شرب ۵۳ درصد،نسبت مصرف خانگی آب شرب به کل مصرف  81 درصد و سهم آب بدون درآمد نیز 28.32درصد اعلام شده است.

کانال آب
@water_bio
📌هشدار یک نماینده مجلس درباره روند حضور اتباع بیگانه: افغانستان دوم در خاک ایران ایجاد می‎‌شود

یعقوب رضازاده:

🔹با چه حق و حقوقی به ۱۷ میلیون نفر افغانی اجازه رسوب و ماندگاری در کشور و استفاده از یارانه مردم ایران داده شده است

🔹قانون اجازه ازدواج اتباع خارجی با بانوی ایرانی منع شده با چه منطقی با کلمه ازدواج شرعی قصد دارید آن را قانونی کنید

🔹اسم این مهاجرت نیست بلکه تغییر در بافت جمعیتی کشور و ایجاد افغانستان دوم در خاک جمهوری اسلامی ایران است


پ.ن:با توجه به شرایط آبی کشور آیا پذیرش ۱۷ میلیون مهاجر به معنی نابودی سریعتر منابع ناچیز آب باقیمانده نیست؟

کانال آب
@water_bio
⚠️هادی نیکخواه: امروز احتمالا گرمترین روز پاییز و با بیشینه دمای ۳۶ درجه گرمترین ۳ مهر ماه تاریخ تهران باشه، از فردا روند کاهش دما شروع میشه و هفته بعد هوایی کاملا پاییزی میشه و حداکثر دمای تهران به ۲۴ درجه میرسه


کانال آب
@water_bio
یک محاسبه ساده
17000000 را در 197 ضرب کنیم.
حاصل آن را در 365 ضرب کرده و بر1000 تقسیم کنیم.
مقدار آب شرب مصرف شده توسط 17 میلیون اتباع بیگانه در کشور!!
بیش از 1 میلیارد متر مکعب فقط آب شرب!!
از یاد نبریم که افغانها چه طالبان و چه دولتهای قبل از دادن حقابه هامون امتناع کردند. و برخی از روستاهای استان سیستان و بلوچستان را با بحران‌ آب شدید آواره نمودند.
از یاد نبریم که طالبان با سدسازی در فراه و  در پاشدان در حوضه هریرود و سدسازی مکرر در هیرمند قصد محاصره آبی ایران به شیوه ترکیه دارد..
از یاد نبریم که ما بدهکار هیچ همسایه ای نیستیم که اینگونه خاک و منابع کشورمان ارزان فروشی کنیم.. برای این خاک جانهای عزیزی فدا شده است./آب و جامعه


کانال آب
@water_bio
گیلانی‌ها 2 برابر سرانه استاندارد جهانی زباله تولید می‌کنند

🔹مدیرعامل سازمان پسماند گیلان: سرانه استاندارد تولید زباله در دنیا برای هر فرد حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرم در هر روز است.

🔹سرانه تولید زباله در ایران حدود ۶۰۰ گرم که این میزان در شهرهای گیلان ۸۵۰ گرم و در روستاهای گیلان ۶۵۰ گرم است.

کانال آب
@water_bio
Forwarded from Hatam
🟢 ویژگی‌های تامل‌برانگیز سال آبی که تمام شد! 🟢


1️⃣ سرانجام سال آبی شگفت‌انگیز ۱۴۰۳-۱۴۰۲ کشور در ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ به پایان رسید؛ سالی که وقتی در اول مهر ۱۴۰۲ شروع شد، یکی از خشک‌ترین پاییزهای کشور را رقم زد و حتی شرایط تا اواخر زمستان هم به شدت ناامیدکننده بود، به نحوی که همه خود را برای یک سال به شدت خشک با کمترین ذخیره سدهای مخزنی آماده کرده بودند، اما به یکباره همه چیز تغییر کرد و اینک مطابق داده‌های شرکت مدیریت منابع آب ایران، در مجموع میزان ریزش‌های آسمانی کشور به رقم رویایی ۲۵۲.۷ میلی‌متر رسید، رقمی که حتی دو درصد بیشتر از میانگین ۵۵ ساله کشور و ۱۹درصد بیشتر از مدت مشابه در سال قبل بود.

2️⃣ شگفت‌آورتر آنکه بیشترین میزان بارندگی در استان گیلان رخ داد با رقم ۹۷۸.۵ میلی‌متر که بیش از ۳.۵برابر میانگین کشوری است، با این وجود، گیلان در شرایط خشکسالی با شدت منفی چهاردرصد بود! درعوض کمترین میزان بارندگی متعلق به بزرگترین استان ایران، کرمان بود با رقم ۱۳۰.۷ میلی‌متر؛ اما با این تفاوت که کرمان در شرایط ترسالی با شدت مثبت یک‌درصد بود!

3️⃣ در کل، رویایی‌ترین شرایط را استان یزد داشت که میزان بارندگی‌اش ۵۲درصد بیشتر از میانگین درازمدت بود، اما با رقم ناچیز ۱۴۴‌.۶ میلی‌متر و خشک‌ترین استان ایران با شدت خشکسالی ۱۷درصد، بوشهر بود که بیش از ۶۶ میلی‌متر بارندگی‌ سالانه‌اش بیشتر از استان یزد بود!

4️⃣ چنین مواردی نشان از ویژگی‌های شگفت‌انگیز، نامتجانس، غیرهمگن و متنوع ریزش‌های آسمانی در پهنه بزرگ ۱۶۵میلیون هکتاری کشور عزیزمان ایران دارد؛ تنوعی که اگر قدرش را بدانیم به مثابه صندق ارزی پایدار می‌تواند برای کشور تولید ثروت کند. کافی است فقط نگاه کنیم که چگونه هر سه استان موجود در حوضه آبخیز دریاچه ارومیه، یعنی آذربایجان غربی، شرقی و کردستان در شرایط ترسالی بود و با این وجود، همچنان وضعیت دریاچه ارومیه در بدترین شرایط خود باقی ماند! چرا؟

5️⃣ جالب‌تر آنکه سال آبی گذشته برای مخازن سدهای آبی کشور هم سال بسیار خوبی بود، به نحوی که میزان ورودی و خروجی سدها نسبت به سال قبل، ۶درصد افزایش یافت که سه‌برابر بیشتر از میانگین ریزش‌های آسمانی است و مهم‌تر آنکه میزان ذخیره آب در مخازن سدها هم در پایان شهریور ۱۴۰۳ نسبت به همان زمان در سال قبل، ۱۲درصد رشد را نشان می‌دهد و به ۲۴.۹ میلیارد متر مکعب - حدود ۳برابر کل نیاز آب شرب و بهداشتی ایرانیان برای یک‌سال - رسیده است. با این وجود، شگفتا که همچنان مدیران آب کشور تقریباً در تمام طول سال، مردم را از کابوس تشنگی و جیره‌بندی آب ترساندند و حتی در برخی شهرها، آب جیره‌بندی هم شد!

6️⃣ نکته عبرت‌آموز این است که وقتی در ترسالی مردم باید از کمبود آب واهمه داشته باشند، در یک سال خشک چه خواهد شد؟ امیدوارم اولویت در سال پیش‌رو به اجرای دقیق سند ملی امنیت غذایی کشور داده شده و دست‌کم ۷ میلیارد متر مکعب در مصارف بخش کشاورزی، صنعت، خدمات و شرب صرفه‌جویی اتفاق افتد. هر نوع بارگذاری جدید، حتی در منابع آب شرب غیرقانونی است و دولت موظف است از محل کاهش نیاز آب در بخش کشاورزی، در استان‌های خراسان رضوی، اصفهان، یزد، کرمان، همدان و ... کمبود آب شرب را تامین کند. بنابراین اجرای هر نوع طرح انتقال آب، سدسازی و شیرین‌کردن آب، غیراصولی، غیر قانونی و مصداق حیف و میل بیت‌المال و شتاب‌بخشیدن به نابودی محیط‌زیست و تشدید چشمه‌های تولید گرد و خاک و افزایش نشست زمین محسوب می‌شود. امیدوارم شینا انصاری و همکارانش در دفتر ارزیابی با قدرت، قاطعیت و شفافیت این موضوع را پیگیری کرده و به غلبه تفکر سازه‌ای در مدیریت آب برای همیشه پایان دهند./محمد درویش


کانال آب
@water_bio
2024/09/25 02:33:16
Back to Top
HTML Embed Code: