Telegram Web
Forwarded from حق‌بان
🌿انجمن ایرانی مطالعات زنان با همکاری موسسه مطالعات و تحقیقات زنان و خانه اندیشمندان علوم انسانی در آستانه روز کتاب، کتابخوانی و کتابداری نشست زیر را برگزار می کند:

نشست تخصصی
تازه های نشر حوزه زنان
با محوریت کتاب زنان در شهر (مولف دکتر زهرا نژادبهرام)

سخنرانان:
دکتر عباس آخوندی
دکتر زهرا نژادبهرام
دکتر سمیه فریدونی

دبیر نشست:
دکتر هانیه گرائیلی

زمان دوشنبه ۲۱ آبان ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۵

مکان: خیابان نجات اللهی، نبش خیابان ورشو، خانه اندیشمندان علوم انسانی، طبقه دوم، سالن خیام
https://www.tgoop.com/IranAWS
#انجمن ایرانی مطالعات زنان#
#خانه اندیشمندان علوم انسانی#
https://www.tgoop.com/iranianhht

@swhriran
Forwarded from عکس نگار
🔴سیده خاتون
گردآورنده : نرگس خاتون میرحسینی

سیده خاتون متعلّق به خاندان «باوندی» طبرستان بود.نامش شیرین و دختر سپهبد رستم بن شروین و نیاکان او همه پادشاهان طبرستان و دیلم بودند.
♦️آنچه سیده خاتون را بیش از هر چیز دیگری مورد توجه مورّخان قرار داده، نقش سیاسی او در دوره حکومت همسرش فخرالدوله و فرزندش مجدالدوله است.فخرالدوله امور سیاسی و مدیریتی و حتی امور مالی را به سیده خاتون سپرده بود. پس از مرگ همسرش امور حکومت ری، یعنی حکومت شاخه جبال آل‏بویه را در دست گرفت و بر تمام امور حکومتی مسلّط شد.
♦️گردش امور درباری و دیوانی به دست یک زن در ایران دوره اسلامی تا زمان سیده خاتون سابقه نداشت و او یک زن شیعی مذهب بود که با تدبیر سیاسی، قلمرو وسیعی از ایران را تحت سلطه گرفته بود و بر آن حکومت می‏کرد.
♦️زمان شهرت شیرین که حکومت ری را برعهده گرفته بود به دوره تهدید غزنویان می‌رسد. آن زمان «سلطان محمد غزنوی» نامه‌ای به این خاتون نوشت و از او خواست ری را تسلیم کند و شهر را در اختیارش قرار دهد و خودش هم تسلیم شود. شیرین نیز در جواب نامه سلطان محمود نوشت: ‌«اگر بر ری پیروز شوی همه خواهند گفت پادشاه غزنویان زنی را شکست داده است و اگر در این جنگ شکست بخوری در تاریخ ثبت می‌شود که تو از یک زن شکست خورده‌ای.» این نامه باعث هوشیاری سلطان محمود شد و او را از حمله به ری بازداشت و تا خاتون زنده بود، ری از حمله غزنویان در امان ماند.
♦️منابع:
.  ابن اثیر، ۱۳۹۹ ، ج ۹، ص ۱۳۲.
.  مجمل التواریخ و القصص، ۱۳۱۸، ص ۳۹۵.

https://www.tgoop.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Forwarded from عکس نگار
🔴فهیمه اکبر (فهیمه یمین اسفندیاری)

✍️ گردآورنده نرگس خاتون میرحسینی

فهیمه اکبر متولد آذرماه ۱۲۹۶ خورشیدی در تهران و فرزند اسدالله یمین‌الممالک اسفندیاری دیپلمات دوره‌ی قاجار و از کارگزاران فرهنگی، اقتصادی و قانون‌گذار دوره‌ی پهلوی بود.
♦️فهیمه کودکیش را در باکو گذراند و در آن‌جا بود که استعداد موسیقیایی‌اش شکوفا شد و به فراگیری موسیقی پرداخت. او پس از بازگشت به ایران در مدرسه‌ی فرانسوی ادامه تحصیل داد و به خواندن آواز به چند زبان مختلف پرداخت. سبک خواندن فهیمه مطابق موسیقی روز اروپا بود.
♦️فهیمه در سال ۱۳۱۷ خورشیدی با محسن خان اکبر ازدواج و به گیلان آمد و در رشت به مطالعه و پژوهشی منظم پیرامون آواهای موسیقی و همچنین فرهنگ و آداب و رسوم خطه‌ی گیلان پرداخت و کتابی با عنوان «طباخی گیلان» را در سال  ۱۳۳۸ خورشیدی منتشر کرد.
♦️فهیمه برای اولین بار در سال ۱۳۳۵ غرفه‌ی صنایع دستی گیلان را در جشنواره‌‌ی فرهنگی و هنری تهران افتتاح نمود. او همچنین مسئول کمیسیون هنری جمعیت راه نو بود که  توسط مهرانگیز دولتشاهی در فروردین ۱۳۳۴ خورشیدی تأسیس شده بود که هدف آن آموزش، نظارت و  بهبود وضعیت زنان و همچنین امور خیریه بود. در کتاب بیمارستان‌های رشت  اثر دکترسیدحسین تائب، از او به عنوان عضو و بازرس نخستین هیات مدیره‌ی  بنگاه حمایت مادران و نوزادان رشت (زایشگاه) در تاریخ ۲ تیرماه ۱۳۲۰ خورشیدی نام برده شده است.عشق به هنر موسیقی سبب شد که  بانو فهیمه در سال ۱۳۳۸ خورشیدی ، مجموعه‌ای از ترانه‌های جهانگیرخان سرتیپ‌پور را در مجموعه‌ای با نام «اوخان» گردآوری و منتشر کند. فهیمه اکبر به زبان‌های روسی، آلمانی، انگلیسی و فرانسوی نیز صحبت و ترانه می خواند.
♦️بانو فهیمه و همسرش پس از انقلاب ۱۳۵۷ به اروپا رفتند اما در طول سال‌های دوری، پنج بار به ایران سفر کرد و سرانجام در  ۱۲شهریورماه سال  ۱۳۸۸ در سن نود و دو سالگی در آمریکا درگذشت.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#زنان_نامدار_ایران
#زن_در_پهنه_شمال
#فهیمه_اکبر
#زنان_هنرمند
https://www.tgoop.com/zananepazhoheshgartarikh1396
📙اوخان [ترانه‌های گیلکی]
📌 [چاپ پنجم]

🖋 گردآورنده: فهیمه اکبر
🎶 ترانه‌سرا: جهانگیر سرتیپ‌پور

🔸موضوع: زبان، فرهنگ و ادبیات گیلکی، شعر گیلکی
📖 ۱۷۷ صفحه
📕 قطع: رقعی


📜 ترانه‌ها و تصنیف‌های کتاب اوخان، خاطرۀ جمعی اغلب مردمان گیلک‌زبانِ است. مجموعه‌ای جذاب و دلنشین از سروده‌های گیلکیِ جهانگیر سرتیپ‌پور، هنرمند، پژوهشگر و سیاستمدار پرمایۀ گیلانی که از نوجوانی تا پیرسالی سری پرشور داشت و کارهای نمایان و برجستۀ فراوان کرد. تصنیف‌های این مجموعه اغلب بر روی آهنگ‌های غربی و روزِ اروپا در آن دوران سروده شد و خوانندگان نوگرایی چون فهیمه اکبر، احمد عاشورپور و محمد نوری آن‌ها را خوانده‌اند.
🔸مرکز پخش و فروش در تهران:
۰۲۱۶۶۹۶۳۶۱۷ «بیدگل»
۰۲۱۶۶۴۸۲۱۵۰ «فرهنگ ماهریس»
۰۲۱۷۷۷۸۸۵۰۲ «پخش چشمه»

📦برای دریافت از طریق پست یا پیک، با کافه کتاب ایلیا تماس بگیرید:
📞:
۰۱۳۳۳۳۲۵۷۹۵-۶

نشر فرهنگ ایلیا و کافه کتاب ایلیا در اینستاگرام
@nashre.farhange.ilia
‌@ilia.book.cafe

#نشر_فرهنگ_ایلیا #نشر_فرهنگ_ایلیا_رشت #انتشارات_فرهنگ_ایلیا
#فهیمه_اکبر #جهانگیر_سرتیپ‌_پور
#اوخان
#ترانه‌های_گیلکی #ترانه
🔴خورشید عاشوری (معروف به مامان خورشید)
برگرفته از رادیو نواحی
 در سوم آذر ۱۳۱۹ در روستای بی‌بالان کلاچای از توابع شهرستان رودسر گیلان و در خانواده‌ای کشاورز به دنیا آمد. او یکی از راویان ترانه‌‌ها و آوازهای گیلکی«بیه پیشی»است.
♦️در سال‌های کودکی خورشید عاشوری، روستای بی بالان با کمترین توسعه زندگی مدرن همراه بوده و تنها نشان از توسعه یافتگی در زادگاهش، راه‌اندازی نخستین مدرسه روستایی ایران بوده که خود به دلیل ممانعت پدرش از تحصیل و به مدرسه رفتن دختران از تحصیل باز ماند و حسرت داشتن سواد بر دلش باقی ماند و هنوز در ۸۰ سالگی مهترین دغدغه و آرزویش داشتن سواد خواندن و نوشتن است.
♦️او با حافظه‌ای درخشان، گنجینه‌ای‌ از ترانه‌ها، لالایی‌ها، قصه‌ها، ضرب‌المثل‌ها، آیین‌ها، آداب و رسوم و تاریخ شفاهی محل زندگی‌اش است.
♦️او اشعار و دانستنی‌های درخوری از ادبیات کلاسیک زبان فارسی را نیز می‌داند.  مامان خورشید در این‌باره گفته است که « میل فراوانی برای درس خواندن و مدرسه رفتن داشتم. اما پدرم سواد‌آموزی برای دختران را عیب می‌دانست. به همین دلیل ما خواهران از تحصیل باز ماندیم، اما برادرانم مجاز بودند که به مدرسه بروند. برادرانم نیز هنگام فصل امتحانات طبق عادت درس‌هایشان را در خانه با صدای بلند می‌خواندند و من هم باشنیدن صدای آنها، اغلب درس هایشان را حفظ می‌شدم.»
خورشید عاشوری در خاطراتش گفته‌ است: «از کودکی مجبور به انجام کار خانه و کشاورزی بودیم و پا به پا و دوش به‌دوش زنان روستا در شالیزارها، باغ‌های چای و جالیز کار می‌کردیم و تنها سرگرمی و دلخوشی ما در اینگونه کارها، همخوانی با زنانی بود که هنگام کار در شالیزار دائما ترانه و آواز می‌خواندند.»
♦️این مجموعه صرفاً تلاشی‌ست برای ثبت و معرفیِ گوشه‌ای از گنجینه‌ی موسیقایی این هنرمند و یقیناً نمی‌تواند ادعایی در بازتاب تمامی اَبعاد زندگی موسیقایی او داشته باشد.
 
♦️ضبط و پژوهش: علی خوش‌تراش – حسین ابراهیمی | طراح کاور: واران عزیزپور | ناشر: رادیونواحی | سال انتشار: ۱۴۰۰
* برای دیدن راهنمای خرید کلیک کنید *

برچسب بی بالانبیه پیشیخورشید عاشوریکلاچایمامان خورشیدموسیقی رودسرموسیقی زنانموسیقی شالیزارموسیقی گیلکیموسیقی نواحی ایران

https://radionavahi.com/music/khorshid-ashoori/
⭕️جاجیم و پالاز

بافتن جاجیم و پالاز فعالیتی زنانه است و اغلب در ییلاق و در فصول گرم سال و گاه پاییز انجام می شود. نقوش به کار رفته در هر دو، دارای نقش و نگارهای هندسی و رنگارنگ است. این نقوش در جاجیم به
صورت طولی قرار میگیرد و در پالاز حالت عرضی دارد.
انتخاب رنگ و طرح پالاز به نظر بافنده بستگی دارد. در پالاز تارها یک رنگ ولی پودها نوارهای رنگارنگ عرضی را به وجود می آورند. این بافته ها معمولا برای مصرف خانواده یا به سفارش خریداران بافته می شود و مانند شال بافی نوعی فعالیت ما قبل پیشه وری محسوب می شود. بافت پالاز و جاجیم در مناطق تالش و ترک نشین غرب گیلان و مناطق حومه ای آستارا رواج بیشتری دارد.
منبع:
گیلان سیمای میراث فرهنگی،تهران،سازمان میراث فرهنگی، ۱۳۸۰ص۱۰۲- ۱۰۳.
https://www.tgoop.com/zananepazhoheshgartarikh1396
♦️بازدید نمایندگان انجمن زنان پژوهشگر تاریخ از کتابفروشی ایلیا در شهر رشت در آستانه هفته کتاب و کتاب‌خوانی.
طی این بازدید خانم‌ها آسیه آل‌احمد دبیراجرایی پیش همایش زن در تاریخ محلی ایران، پهنه شمال، درگیلان و فخرالسادات محتشمی‌پور، از موسسین انجمن، در جریان فعالیت‌های پژوهشی و فرهنگی انتشارات فرهنگی ایلیا قرار گرفتند.
از مهمترین این فعالیت‌ها انتشار دانشنامه فرهنگ و تمدن گیلان است.
♦️لازم به ذکر است خانم شادی
پیروزی، مدیر مسئول نشر فرهنگ ایلیا، مولف کتاب‌های زندگی زنان گیلان و آن دیگری، گفتگو با همسران اهالی فرهنگ می‌باشد.
https://www.tgoop.com/zananepazhoheshgartarikh1396
💠 شب تخت فولاد

🔹معرفی آرامستان تخت فولاد در شب های بخارا

🎙سخنرانان:
ناصر نوروزی زاده چگینی
احمد محیط طباطبایی
ابراهیم فیاض
محمود فروزبخش
علی دهباشی

📆شنبه ۲۶ آبان

ساعت ۱۷

📍تهران/فرهنگسرای نیاوران


🔹️همراه شبکه اطلاع رسانی مجموعه تاریخی فرهنگی و مذهبی تخت فولاد باشید.

ایتا | روبیکا | تلگرام | اینستاگرام  | وب سایت | کتابخانه دیجیتال
.
🔹انجمن زنان پژوهشگر تاریخ با همکاری باشگاه اندیشه برگزار می‌کند:

بررسی و تحلیل مسائل زنان در مطبوعات گیلان در دورهٔ پهلوی

🔹با حضور
ماریا اسرافیلیان

🗓دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳
🕠ساعت ۱۷:۳۰

خیابان انقلاب، خیابان وصال شیرازی، کوچه نایبی، پلاک ۲۳، شبستان باشگاه اندیشه

♦️حضور برای عموم آزاد و رایگان است


تاریخ جنسیت و طرح مسئله زنان در ایران و بازپردازی وضعیت زن ایرانی ضرورتی مهم در گفتمان تجددخواهی و ملی‌گرایی بود. گفتمان تجدد با پشتیبانی از مفاهیم و آموزه‌های مدرن در حوزه مسائل زنان، زمینه‌های تغییر در ساختار سنتی را ایجاد کرد و این امر با بازنمایی گفتمان مسائل زنان در مطبوعات گیلان در دوره پهلوی از گفتمان سنتی به مدرن با صبغه ملی‌گرایانه و لیبرال تحول یافت.

در این ارائه ضمن بررسی اجمالی مطبوعات گیلان، جایگاه زنان و روند تحول مسائل آن‌ها در مطبوعات گیلان در دوره پهلوی و چگونگی انعکاس دغدغه‌های بازنمایی‌شده در مطبوعات، در ابعاد متنوع گفتمان مدرن بررسی و فهم جدیدی از زن مدرن ارائه می‌شود.

#زنان_پژوهشگر_تاریخ #باشگاه_اندیشه

@zananepazhoheshgartarikh1396
@bashgahandishe
📜 مزین‌السلطنه و روزنامۀ شکوفه
✍️ گلاره مرادی
▪️چاپ اول: ۱۴۰۳، نشر تاریخ ایران  
▪️قطع وزیری، جلد شومیز، ۴۸۲ص
▪️قیمت: ۶۷۰٫۰۰۰ تومان

@nashretaarikh
📜 روزنامۀ شکوفه دومین نشریۀ زنان ایرانی است که در سال‌های پایانی دورۀ قاجار (۱۳۳۰-۱۳۳۴ق/۱۲۹۱-۱۲۹۵ش) انتشار یافت. شکوفه به تعبیر صاحب‌امتیاز آن «اول جریدۀ عالم نسوان ایرانی» است که حق تحصیل و بهداشت و دیگر حقوق انسانی زنان در آن مطرح شده است. در کتاب حاضر زندگی‌نامۀ مزین‌السلطنه (مریم عمید)، صاحب‌امتیاز شکوفه و مؤسس مدرسۀ مزینیه، به یاری اطلاعات دست‌اولِ نقل‌شده از اعضای خاندان وی تدوین شده است. در بخش اصلی کتاب با به‌کارگیری روش تحلیل محتوا، مطالب شکوفه شرح و نقد شده‌اند و فصل پایانی به کاریکاتورهای روزنامه اختصاص یافته است. شکوفه در اواخر دورۀ فعالیت خود به ساحت‌های نوینی پای نهاد، از نقدهای محتاطانۀ سیاسی در بحبوحۀ جنگ جهانی اول گرفته تا گزارش برپایی جنبش منسوجات وطنی به ابتکار انجمن همت خواتین. کتاب حاضر ادای احترامی است به کوشش‌های مریم عمید و دیگر صف‌شکنانی که حتی نام برخی از ایشان در خاطرۀ جمعی ما به جا نمانده است.

@nashretaarikh
🔴ترکان خاتون
گردآورنده : نرگس خاتون میرحسینی

♦️ترکان خاتون زن ملکشاه سلجوقی زاده ماسال از شهرهای گیلان بود و چنان که گفته اند زیبایی چشم گیری داشته، دختر کدخدای ماسال بود ،که ملکشاه سلجوقی او را به همسری برگزید، بعد از ازدواج  ترکان خاتون در امور سیاسی و نظامی مملکت دخالت کاملاً مستقیم داشت و همراه با ملکشاه امور سیاسی و اقتصادی و تمام مسائل مملکتی را رتق و فتق می‌کرد و در سلطنت با همسرش شریک بود‌.
♦️ترکان خاتون نیرومندترین بانوی تاریخ سلجوقیان بود. گفته میشود مهمترین عامل برکناری و سپس قتل خواجه نظام الملک توسی، وزیر ملکشاه، بوده چرا که خواجه نظام مخالف سرسخت ولایتعهدی پسر او محمود بود. انتصاب تاج الملک به سمت صدارت از اقدامات ترکان خاتون برای حفاظت از ولایتعهدی فرزندش بود.
در حدود۴۸۷ قمری، . سرانجام داوود نیگنانی، از پیروان اسماعیلیه به دستور حسن صباح او را با خنجر آلوده به زهر مجروح کرد و ترکان خاتون در اثر همین جراحت از دنیا رفت.
♦️منبع:
. Mernissi, Fatima; Mary Jo Lakeland (2003). The forgotten queens of Islam. Oxford University Press.

https://www.tgoop.com/zananepazhoheshgartarikh1396
🔸معصومه سیحون

گردآورنده: سمیرا بهزادی

🔸 معصومه سیحون با نام پیشین « منیر نوشین» که به نام خانوادگی همسرش شهرت دارد، از فرزندان هنرمند  و نقاش گیلان زمین است و به سال ۱۳۱۲ در شهر رشت متولد شد.

🔸 از همان کودکی به نقاشی علاقمند بود و پس از پایان تحصیل در دبیرستان  نوربخش تهران،در کنکور  دانشکده هنرهای زیبا شرکت و پذیرفته شد. با استاد خود  مهندس هوشنگ سیحون  ازدواج کرد. در سال ۱۳۴۵ گالری خود با نام سیحون را در یکی از طبقات منزلش راه اندازی کرد و گالری سیحون نامی ماندگار در صحنه هنر مدرن ایران ماند.
گالری سیحون در  ۱۳۵۱ به  خیابان وزرا منتقل شد .
معصومه سیحون در اردیبهشت ۱۳۸۹ در تهران درگذشت.
جواد مجابی او را پایه گذار گالری داری نوین در ایران معرفی میکند.

🔸 سازمان میراث فرهنگی و هنری و انجمن نقاشان ایران در سالهای ۱۳۸۳ و ۱۳۸۸ از وی به پاس یک عمر فعالیت هنری تقدیر به عمل آورد.

🔸منبع:
کارنمای زنان کارای ایران «از دیروز تا امروز» نوشته: پوران فرخ زاد

#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#زنان_نامدار_ایران
#زنان_هنرمند
#زنان_نامدار_گیلان
#زنان_نامدار_پهنه_شمال
#معصومه_سیحون
https://www.tgoop.com/zananepazhoheshgartarikh1396
باشگاه اندیشه. انجمن زنان پژوهشگر. تحلیل مسائل زنان در مطبوعات گیلان…
باشگاه اندیشه. انجمن زنان پژوهشگر. تحلیل مسائل زنان در مطبوعات گیلان…
.
فایل صوتی نشستِ
بررسی و تحلیل مسائل زنان در مطبوعات گیلان در دورهٔ پهلوی

با حضور
ماریا اسرافیلیان

دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳

به میزبانی انجمن زنان پژوهشگر تاریخ با همکاری باشگاه اندیشه

#زنان_پژوهشگر_تاریخ #باشگاه_اندیشه

@zananepazhoheshgartarikh1396
@bashgahandishe
🏵جایگاه زنان در شاهنامه در اوج است / گفتگو با علیرضا قیامتی

🔸«شاهنامه یا فردوسی ضد زن است» جملات و تحلیل هایی از این دست را در سال‌های اخیر بعضا از زبان برخی که خود را شاهنامه پژوه و کارشناس شعر فارسی می‌دانند می‌شنویم و می‌خوانیم. وارد آوردن اتهاماتی از قبیل ضد زن بودن فردوسی یا شاهنامه از آن دست مواردی است که به نظر می‌رسد باید به‌طور مداوم از سوی شاهنامه‌پژوهان متخصص بررسی شود تا واقعیت اندیشه حکیم ابوالقاسم فردوسی، بزرگ‌‌ترین سراینده پارسی‌گو در قبال زنان بر همگان آشکار شود. در این خصوص پای صحبت‌های علیرضا قیامتی، شاهنامه‌پژوه نشستیم تا هم از فرهنگ اصیل ایرانی برایمان بگوید و هم از جایگاه زن در شاهنامه. او معتقد است زن در فرهنگ اصیل ایرانی و شاهنامه در اوج منزلت است.

برای خواندن ادامه گفتگو اینجا بزنید

@shahnamehpajohan⁣⁣⁣⁣
🔸️در آستانه‌ی پیش‌همایش «زن در تاریخ محلی پهنه‌ی شمال ایران»؛
بررسی مسائل زنان دوره‌ی پهلوی در مطبوعات گیلان


🔸️نشست « بررسی و تحلیل مسائل زنان در مطبوعات گیلان در دوره‌ی پهلوی » در راستای برگزاری پیش‌همایش زن در تاریخ محلی گیلان در دی‌ماه سالجاری، به میزبانی انجمن زنان پژوهشگر برگزار شد.

🔸️در نشستی که روز دوشنبه، ۲۸ آبان‌ماه، در راستای برگزاری پیش‌همایش زن در تاریخ محلی پهنه‌ی شمال ایران به میزبانی انجمن زنان پژوهشگر تاریخ با همکاری باشگاه اندیشه در تهران برگزار شده بود، «ماریا اسرافیلیان» پژوهشگر حوزه‌‌ی تاریخ ایران در دوره اسلامی به بررسی و تحلیل مسائل زنان در مطبوعات گیلان در دوره‌ی پهلوی پرداخت.

🔸️اسرافیلیان در این نشست، تاریخ جنسیت و طرح مسئله‌ی زنان در ایران و بازپردازی وضعیت زن ایرانی را ضرورتی مهم در گفتمان تجددخواهی و ملی‌گرایی دانسته و گفت: گفتمان تجدد با پشتیبانی از مفاهیم و آموزه‌های مدرن در حوزه‌ی مسائل زنان، زمینه‌های تغییر در ساختار سنتی را ایجاد کرد و این امر با بازنمایی گفتمان مسائل زنان در مطبوعات گیلان در دوره‌ی پهلوی از گفتمان سنتی به مدرن با صبغه‌ی ملی‌گرایانه و لیبرال تحول یافت.

🔸️این مدرس دانشگاه در ادامه ضمن بررسی اجمالی مطبوعات گیلان به جایگاه زنان و روند تحول مسائل آن‌ها در مطبوعات گیلان در دوره‌ی پهلوی و چگونگی انعکاس دغدغه‌های بازنمایی‌شده در مطبوعات پرداخت.

🔸️گفتنی است: همایش «زن در تاریخ محلی پهنه‌ی شمال ایران» که در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ در ساری برگزار خواهد شد، شامل دو پیش‌همایش است: بخش اول آن به میزبانی استان گلستان در شهر گرگان برگزار شد و بخش دوم آن نیز ششم دی‌ماه ۱۴۰۳ در دهکده ساحلی استان گیلان در چهار پنل و  با ۱۲ سخنران برگزار خواهد شد.

#الهام_کیانپور



ادامه‌ی مطلب را از طریق لینک زیر در سایت مرور مطالعه کنید.

https://mroor.org/juk

مرور را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

Instagram: @moroororg
telegram: https://www.tgoop.com/moroororg
X: @moroorpress
Forwarded from عکس نگار
🔴مدرسه فروغ رشت

گردآورنده: مهری شیرمحمدی

🔸قدیمی ترین ساختمان مدرسه دخترانه ای که به سبک نوین ساخته شده، در رشت قرار دارد .مدرسه فروغ رشت، بعد از مدرسه ای که «طوبی آزموده» در تهران بنا نهاد، دومین مدرسه به سبک نوین است. مدرسه آزموده را چندی پس از تاسیس در مخالفت با آموزش دختران به آتش کشیدند و بعدها مدارس دیگری همچون «ژاندارک» در پایتخت سربرآورد. ولی فروغ ۵۰سال زودتر از ژاندارک در شهری بسیار دورتر از پایتخت زاده شد. به روایتی ۱۱۷سال و به روایتی دیگر، ۱۲۲سال پیش ساخته شده است.

🔸سال ۱۲۸۴خورشیدی نخستین بار بانویی آمریکایی بنام«شولر»، به رشت آمد و آموزشگاهی برای تحصیل دختران  به نام مدرسه اناثیه امریکایی ها دایر کرد.  این مدرسه  تغییر نام به مهستی داد و در ۱۳۱۹ به دنبال منع فعالیت آموزشگاه های خارجی  دبیرستان  مهستی تعطیل و این بار با نام فروغ به حیات خود ادامه داد.   مدرسه  فروغ بار دیگر  بعد از انقلاب ۱۳۵۷،   تغییر نام داد و «۱۷شهریور» خوانده شد.  اما هنوز برای دانش آموختگانش همان «فروغ» است. «فروغ» دانش آموختگانی همچون «روشنک نوعدوست» و«عزت فروزان» را تربیت کرد که بعدها دومین و سومین مدرسه نوین دخترانه یعنی «سعادت نسوان» و «تربیت نسوان» را در گیلان راه اندازی کردند.

🔸براساس نوشته های کتابی با نام «فرهنگ مصور استان یکم» (انتشار ۱۳۸۴)، «شولر»، بعد از تاسیس قدیمی ترین مدرسه دخترانه در رشت، پس از ۶سال به کشور خود مراجعت کرد و بانو «فریم» به جای ایشان منصوب شد.«فریم هم هفت سال بیشتر دوام نیاورد و بانوی دیگری بنام «امرسن» آمد. بانو امرسن قدم خوشی برای مدرسه آمریکایی نداشت و سال بعد از آمدن ایشان انقلاب گیلان شروع و بانوی نامبرده مجبور شد بساطش را جمع کرده و به آمریکا فرار کند و درنتیجه مدرسه تعطیل گشت.
🔸 تصاویر برگرفته از صفحه اینستاگرام
@rasht_graphy
@rasht_buildins
https://www.tgoop.com/zananepazhoheshgartarikh1396
دیدار دکتر منصوره اتحادیه با رئیس کتابخانه مجلس

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل کتابخانه،موزه و مرکز اسناد مجلس، دکتر منصوره اتحادیه (نظام مافی)، تاریخ‌نگار،نویسنده، ناشر و استاد دانشگاه ضمن بازدید از کتابخانه مجلس با دکتر مسعود معینی‌پور، رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی دیدار کرد.

در این دیدار دکتر معینی‌پور ضمن یادکرد از فعالیت‌های دکتر اتحادیه، بابت اهدای اسناد خانوادگی اتحادیه در سال‌های گذشته به مرکز اسناد کتابخانه مجلس از ایشان تقدیر کرد.

پس از این دیدار سرکار خانم دکتر منصوره اتحادیه از مرکز اسناد و کتابخانه ایران‌شناسی نیز بازدید نمود و مدیران و کارشناسان این بخش‌ها توضیحاتی تفصیلی درباره منابع این دو مرکز به این پژوهشگر ارائه کردند.

دکتر منصوره اتحادیه همچنین در این دیدار کتاب جدید خود با عنوان «نقش تجار در توسعه شهر تهران» را به کتابخانه مجلس شورای اسلامی اهدا کرد.

مجموعه دو‌جلدی «نقش تجار در توسعه شهر تهران» که توسط نشر تاریخ ایران منتشر شده است شامل اسناد معاملات ملکی و اجاره و اجاره‌داری تجارتخانه حاجی لطفعلی و پسرش حاج رحیم اتحادیه است که به طور اتفاقی پیدا شده‌اند.
Forwarded from عکس نگار
🔸 زنان چای‌کار گیلان؛ گنجینه‌ای از تلاش و صبر

✍🏻 گردآورنده: سمیرا بهزادی

🔸گیلان، علاوه بر برنج، به عنوان یکی از قطب‌های تولید چای در ایران نیز شناخته می‌شود. در میان باغ‌های چای سرسبز و چشم‌نواز این استان، زنان چای‌کار، نقش مهمی در تولید این نوشیدنی محبوب ایفا می‌کنند. زنانی که با دستان پرتوان و روحیه‌ای مقاوم، از مراحل کاشت تا برداشت و فرآوری چای، تلاش می‌کنند تا عطر و طعم این نوشیدنی را به ارمغان آورند.

🔸 نقش زنان در مراحل مختلف تولید چای
زنان چای‌کار گیلان در تمامی مراحل تولید چای، از هرس کردن بوته‌ها تا چیدن برگ‌ها و فرآوری آنها، حضور فعال دارند. چیدن برگ‌های چای، که نیازمند مهارت و دقت بالایی است، عمدتا توسط زنان انجام می‌شود. آنها با ظرافت و سرعت عمل، برگ‌های چای را از بوته‌ها جدا می‌کنند و برای مراحل بعدی فرآوری آماده می‌کنند.

🔸 چالش‌ها و سختی‌های کار
کار در باغ‌های چای، کار سختی است که نیازمند تحمل شرایط سخت آب و هوایی، کار طاقت‌فرسا و ساعات طولانی کار است. زنان چای‌کار گیلان در کنار این سختی‌ها، با چالش‌های دیگری مانند کمبود امکانات، عدم دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی مناسب، و عدم دریافت دستمزد عادلانه نیز روبرو هستند.

🔸 اهمیت نقش زنان در اقتصاد خانواده و جامعه
زنان چای‌کار گیلان، نقش مهمی در اقتصاد خانواده و جامعه ایفا می‌کنند. درآمد حاصل از کار آنها، نقش قابل توجهی در تأمین نیازهای خانواده و ارتقای سطح زندگی آنها دارد. علاوه بر این، تلاش و پشتکار زنان چای‌کار، الگویی برای سایر زنان جامعه است و نشان می‌دهد که زنان می‌توانند در کنار مردان، در عرصه‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی، نقش آفرینی کنند.

🔸 ضرورت حمایت از زنان چای‌کار
حمایت از زنان چای‌کار گیلان، امری ضروری است. فراهم کردن امکانات مناسب برای آنها، مانند آموزش‌های فنی و حرفه‌ای، دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی، و پرداخت دستمزد عادلانه، می‌تواند به ارتقای کیفیت زندگی آنها و حفظ این صنعت ارزشمند کمک کند.

منابع تصاویر:
@Iribnews
http://Titi-news.com
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#زن_در_پهنه_شمال
#زنان_چایکار
#زنان_گیلان
#زنان
https://www.tgoop.com/zananepazhoheshgartarikh1396
2024/11/25 00:05:55
Back to Top
HTML Embed Code: