tgoop.com/zehnekhatarnakema/10086
Last Update:
(۳) _ ادامه جستار یلدا/خورروز/یادگار ایرانشهر کهن
این روز همچنین در تقارن نسبی است با زاد روز میلاد عیسی مسیح در تاریخ 25 دسامبر که توسط تمام مسیحیان جهان جشن گرفته می شود. جالب است بدانیم مطابق روایت انجیل لوقا، عیسی مسیح نه در زمستان و ماه دسامبر بلکه در فصل تابستان متولد شده است.
مطابق تقویم مذهبی یهود ماهی که جبرییل بر مریم ظاهر شد ماه پایانی تابستان است و به همین دلیل تولد عیسی مسیح باید در آغاز تابستان بعد باشد و در تایید این موضوع مجددا در انجیل لوقا همچنین روایت تولد مسیح همزمان با فصل چرای گوسفندان ذکر شده است، حال آنکه هیچ شبانی گوسفندان خود را در زمستان به چرا نمی برد! و دیگر اینکه هیچ اشاره ای به نشانگان زمستان در تولد عیسی مسیح وجود ندارد.
نکته اینجاست که در این مورد نیز امپراتور کنستانتین پس از پذیرش مسیحیت به دلیل وجود اختلافات در تاریخ میلاد مسیح در سال 325 میلادی شورایی به نام شورای اول نیکائا (First Council of Nicaea) را تشکیل داد تا اصول دین مسیح را بنیان گذارند در این شورا و شورای بعدی بود که اناجیل اربعه رسمیت یافت و در مورد زمان تولد حضرت مسیح تصمیم گیری شد اگرچه هنوز نیز در این مورد اختلاف وجود دارد و کلیسای گریگوری و ارتدوکس 6 ژانویه را زادروز مسیح می شمارند.
ولی چرا 25 دسامبر به عنوان زادروز میلاد مسیح برگزیده شد؟
حقیقت این است که این موضوع نیز بازمی گردد به گسترش میتراییسم در روم و محبوبیت آیین "خورشید روز" و باور شکست تاریکی در این شب. روزی که آن را زادروز تولد میترا یا مهر می دانستند.
گاهشمار مورد استفاده رومیان گاهشماری یونانی بوده است و دلیل جابجایی تاریخ تولد مسیح از 21 دسامبر به 25 دسامبر ناشی از یک خطای محاسباتی بوده است که امروزه مورخین بسیاری این احتمال را مورد تاکید قرار داده اند.
آیا هرگز از خود پرسیده ایم که چرا روز مقدس و تعطیل در هفته، نزد مسیحیان Sunday یعنی ترکیبی از Sun یعنی خورشید و Day به معنای روز است؟
آیا این صرفا تقارنی تصادفی است که هم میتراییسم (آیین مهر) و هم مسیحیت هردو روز مقدس هفته خود را خورشیدروز نامیده اند ( در آیین مهر روز آخرهفته نیز مهرشید یا روز خورشید نامیده شده است ) ؟
جالب است بدانیم که این روز نیز نخستین بار توسط کنستانتین نخستین امپراتور روم در سال 321 میلادی و با نام روز خورشید تعطیل شد. دلیل آن گسترش میتراییسم در رم و مقدس بودن مهرشید نزد مردم و سربازان رومی بوده است که برای گسترش سریع مسیحیت بهترین راه استفاده از سنتهای جاری و تغییر معنای آنها بوده است!
روز 21 دسامبر یا همان شب یلدا یکی از بزرگترین جشنهای ملی رومیان در امپراطوری روم پیش از پذیرش مسیحیت بوده است که با نام “دیوالیا” Divalia و به افتخار خورشید بازگردنده (returning sun) در غالب یک فستیوال ملی جشن گرفته می شده است.
در سالهای اخیر بقایای معابد و مهرابه های میترایی که نه تنها در آسیایی صغیر و فلات ایران که حتی با وسعت بسیار در اروپا از ایتالیا تا آلمان، ایرلند وانگلستان بدست آمده اند و تصاویر منقوش در این معابد کمک کرده اند تا اطلاعات جدید از میترا این چهره مرموز تاریخ حاصل گردد.
اطلاعاتی که به روشنی نشان از شخصیتی مستقل از ایزد باستانی با عنوان مهر نجات بخش و پیامبر ایرانی می دهد که آیینی بسیار مدون و البته راز آمیز را نمایندگی می کند پیامبری که تحت تاثیر نشانگان میترا و بازگشت او ظهور می کند و دهها تصویر، مجسمه و معابد باقیمانده از آیین او نشان از گسترش منحصر به فرد این آیین، اندکی پیش از تولد مسیح به ویژه در امپراطوری روم دارد آیینی که امروز کلیسای کاتولیک و به طبع آن بسیاری حتی در دانشگاههای جهان غرب با اطلاق نام کلی پاگانیسم یا شرک وزندقه می کوشند آنرا به فراموشی بسپارند و به سادگی از آن بگذرند.
در رابطه با ارتباط سنتهای کلیسای کاتولیک و آیینهای میترایی به ویژه در رابطه با آیینهای مرتبط با جشن سال نو (کریسمس) سخن بسیار است که آن را به بعد موکول می کنیم. ولی ذکر این نکته دارای اهمیت است که روزهای 17 تا 25 دسامبر در سنتهای مسیحی به عنوان آخرین هفته پیش از تولد مسیح جشن گرفته می شوند و هر روز نامی ویژه و آوازهای مخصوص به خود و عبادتهای خاص خود را داراست و نکته بسیار جالب در این رابطه این است که روز 21 دسامبر که در سنتهای باستانی هندو اروپایی زاد روز خدای خورشید (مهر/میترا) است در این مراسم عبادی که آنتیفون antiphon نامیده می شود با نام اورینس Oriens یا خورشید طلوع کننده شناخته می شود و خود کلمه اورینس در لاتین شرق معنا می دهد که نقطه ظهور و تولد خورشید(مهر) است.
⭐️ادامه دارد....
#کانال_قدرت_نگرش_مثبت👇
┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈•
Join🔜 🆔 @zehnekhatarnakema
🌺🌿🌺🌿
BY 🍃قدرت_نگرش_مثبت🍃
Share with your friend now:
tgoop.com/zehnekhatarnakema/10086