tgoop.com/AfsharFoundation/3930
Last Update:
هشتم دیماه زادروز کلیفورد ادموند باسورث، دانشمند انگلیسی و منتخب دهمین جایزۀ ادبی و تاریخی دکتر محمود افشار
در اهمیت تاریخهای محلی
در مورد تاریخ محلی شهرهای ایران تعداد زیادی کتاب داریم؛ از تبریز در غرب ایران گرفته تا شهرهای همدان و اصفهان و من فکر میکنم توجه ویژهای در پارهای از کتابهای تاریخ محلی دربارۀ منطقۀ مازندران و گیلان وجود دارد و کتابهای دیگری دربارۀ ماوراءالنهر و خراسان نیز که توجه ویژهای به آنها شده است. کتابهای مهم دیگری در مورد بلخ و هرات و بیهق مثل کار ابنفندق وجود دارد، اما مهمترین کار که من میتوانم نام ببرم کاری است که در مورد شهر نیشابور صورت گرفته است. تاریخ نیشابور به طور مشروح دربارۀ حاکمان عرب و سپس فارس که بر این شهر حکومت کردهاند توضیح داده است. ما یک کتابی داریم که میتوانیم بگوییم در تاریخ قدیم، یک کتاب تاریخ خالص است. این کتاب با مقدمهای که دربارۀ فضایل سیستان و تاریخ آن و نیز تاریخ ایران و چگونگی حیات اجتماعی شهر است، شروع شده و بیشتر دربارۀ دورۀ تاریخ اسلامی شرح داده است.
سایر استانها یا مناطق ایران اینچنین خوشبخت نبودند که کسی دربارهشان چنین تاریخهایی نوشته باشد. مناطق جنوبی و مناطق جنوب غربی ایران، شهرهای کرمان و یزد، دارای تاریخنویسی مشروح و محلی میباشند. کتابی دربارۀ تاریخ یزد و کرمان که گردآوری و ویرایش آن را ایرج افشار انجام داده، خیلی در جزئیات حیات شهری این دو منطقه مطلب دارد.
اینها همه مطالبی است که من را آماده میکند که آخرین سخنم را بگویم تا تشویق کنم تمام مردم، دانشمندان، محققان، استادان و دانشجویان را که همۀ مطالبی که دربارۀ شهر اصفهان هست را گردآوری نموده و ثبت کنند، مطالب دربارۀ تاریخ محلی یا مناطق زود از بین میرود یا نابود میشود. این مهم است که کلکسیونها و مجموعههایی از خاطرههای افراد و منابع و اسناد برای جلوگیری از نابود شدن درست شود. این مهم است که محلی برای جمعآوری عکسهای آثار تاریخی این شهر در نظر گرفته شود، بهویژه در این زمانه و حال حاضر مناسب است. میتوانیم نمونههایی که از گذشته وجود دارد و ممکن است از بین برود را بهخوبی حفظ کنیم. کشور من در بین دهههای ۵۰ و ۶۰ دورۀ بدی را پشت سر گذاشت که به دست افراد دیوانهای که طرحهای توسعۀ شهری داشتند، در حقیقت آثار تاریخ شهر نابود شد. باید مواظب بود که طرحهای توسعۀ شهری باعث ضربه زدن به محلهایی که از گذشته برای ما به ارث مانده نشود. همۀ این مطالب که من گفتم برای تشویق مردم اصفهان است که این مسئله را نصبالعین خویش قرار دهند تا تاریخ خود را بیمه و حفظ کنند، به نحو مناسبی که برای آیندگان بماند.
کلیفورد ادموند باسورث
مهرماه ۱۳۸۰
موزۀ هنرهای معاصر اصفهان
[«ضرورت ضبط تاریخهای محلی»، کلیفورد ادموند باسورث، نشریۀ فرهنگ اصفهان، پاییز ۱۳۸۰، شمارۀ ۲۱، ص ۹۲-۹۴]
بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی
@AfsharFoundation
BY بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار
Share with your friend now:
tgoop.com/AfsharFoundation/3930