tgoop.com/AndoneMila/6437
Last Update:
رفتار دیوانهوارِ اعتراضی زنان، دیوانگی نیست؛ یک شاخص معیار تعیینکننده است.
#یادداشتهای_زندگی_روزانه
#ابراهیم_موسی_پور_بشلی
من مثل اغلب مردم از واقعیت ماجرای دختر علوموتحقیقات بیخبرم اما این حرکت او در سالهای اخیر در بافتار اعتراضی و بهویژه در نشاندادنِ مطالباتِ ناکام زنان ایرانی سابقه دارد و بههرروی نمیتوان با انگورنگِ جنون زدن به این زنان، صورت مساله را پاک کرد: مسالهی زنانی که در واکنش به فشار بیرونیِ حاصل از ناکامی، در فقدان سازوکار حمایتی مورد توقع، و در حالیکه هیچ امکان و ابزار دیگری برای دفاع از میدانِ توقع خود ندارند، ناچار به خودزنی میشوند. این خودزنی در واقع گونهای خودکشیِ اجتماعی است که همواره مهمترین شاخص معیار برای فهم شدّت مطالبات زنان در جوامع شرقی بودهاست. پیشتر در کفش سرخ خلیفه (تهران، نگارستان اندیشه، ۱۴۰۲)، ذیل
مسئلهی انتخاب شاخص معیار در بررسی آماری نوشتهام که:
"وقتی قرار باشد محقق دربارهی اولویتهای زنان در یک دوره مطالعه کند، مثلاً بررسی کند که اولویتها در مطالبات زنان در ایران در صدسال گذشته چه بودهاست، میتواند با مراجعه به منابع مکتوب و شفاهی به استخراج اولویتهای مطالبات زنان، دستکم در دو سطح، بپردازد: یکی، در سطح زنان عادی و معمولی جامعه و دوم، در سطح زنانی که بهعنوان فعال اجتماعی و فرهنگی برای مطالبات زنان تلاش میکردهاند.
مثلاً شاید محقق بخواهد ببیند که آیا اولویتهای مطالبات زنان عادی در ایران صدسال اخیر با اولویتهای فعالان حقوق زنان در این بازهی زمانی، مطابق است یا نه و اگر نه، این تفاوت در اولویتها چیست. شاید به نظر ساده باشد که در منابع بگردیم و این اطلاعات را با بررسیهای شفاهی و نظرسنجی تکمیل کنیم و بعد مدعی بشویم که در هر دو گروه از زنان توانستهایم اولویتهای مطالباتشان را استخراج کنیم. درحالیکه چنین نیست و بدون داشتن یک شاخص متمایزکننده و راستیآزما، امکان داوری را در صحت اطلاعات بهدستآمده و درنتیجه، صحت اولویتبندی مطالبات نخواهیم داشت. در این مورد خاص، یک پیشنهاد این است که این اطلاعاتِ حاکی از سطحی از مطالبات و جدول اولویتهایی را که بر این اساس به دست آمده، با شاخصی مثل خودکشی زنان بسنجیم؛ به این معنا که ببینیم بر اساس آمارهای موجود یا بر اساس آمارهایی که با بررسیهای اسنادی و میدانی بهدست آوردهایم، زنان در واقعیت، و نه در ذهنیت ما یا خودشان، برای چه چیزهایی حاضر بودهاند خودکشی کنند و از جانشان بگذرند. نرخ خودکشیهای زنان و بررسی آماری علتهای این خودکشیها میتواند نشان دهد که اولویتهای واقعی و «حیاتی» این زنان در مطالباتشان چه بودهاست".
ازاینروست که اکنون مجدداً بهعنوان یک ناظر اجتماعی به مسئولان یادآوری میکنم که خودزنیهای زنان را در چارچوب تفهّمیِ خودکشی ببیند و تفسیر کنند تا حقیقت ماجرا را دریابند.
#تاریخ_اجتماعی_زنان #تاریخ_اجتماعی_اعتراض
۱۴ آبان ۱۴۰۳
BY زندگی روزانه
Share with your friend now:
tgoop.com/AndoneMila/6437