tgoop.com/Cmorghgrom30/187
Last Update:
.
💢 نقض دیگر ادله ی "تقلید" 💢
✅ کفایه الاصول تالیف آخوند خراسانی، مهمترین کتاب درسی اصول فقه در حوزه های علمیه است. مرحوم آخوند در صفحه ۴۷۲ این کتاب ( اینجا ) و فقهای اصولی بعد از او در شروح بر این کتاب، ۳ دلیل لُبی(منسوب به لُب به معنی مغز که اشاره به دلایلی با منشا عقل بشری دارد مانند عقل، اجماع، عرف و سیره عقلاء که این سه تای آخر حاصل هم افزایی عقولند) و ۷ دلیل لفظی(آیات و روایات که از لفظ تشکیل شده اند) در اثبات وجوب تقلید از مجتهد آورده اند که در تمام آنها خود یا اخباریون یا نواندیشان دینی مناقشه کرده اند :
1️⃣ دلایل لبی :
🔹اجماع
🔹عرف و سیره عقلاء
🔹سیره متشرعین
🔺نقض دلایل لبی
- اجماع که در نزد امامیه حجیت ذاتی ندارد و تنها می تواند کاشف از قول معصوم (ع) باشد که چنین اجماعی هرگز تشکیل نشده است زیرا خیل عظیمی از فقها که اخباری بوده اند با این اجتهاد به شکل امروزی که تشریعی است و مجتهدین برای خود حق تشریع و قانونگذاری از طرف خدا قائلند، مخالف بوده اند و هستند که در میان آنها بزرگانی چون شیخ کلینی، شیخ صدوق، فیض کاشانی، شیخ حر عاملی، و دیگر اخباریون بوده اند که نقش فقیه را تنها بیان روایت می دانستند و نه اجتهاد.
- عرف و سیره عقلاء رجوع نادان به دانا را مجاز می داند که یا برای آموختن باشد مانند تلمذ شاگرد نزد استاد یا برای کسب نتیجه باشد مانند رجوع بیمار به پزشک. عقل و عرف و عقلاء هرگز تایید نمی کند که میلیون ها نفر انسان دین و دنیا و آخرت خود را به تراوشات ذهنی یک پیر مرد بسپارد بدون این که از او دلیل بخواهد و او نتیجه را حواله به غیب و روز قیامت دهد.
- سیره متشرعین در تقلید از مجتهدین حجت نیست زیرا اتصال به دوران حضور ندارد و در دوران حضور، فقه اصحاب ائمه، فقه روایی و یا حداکثر فقه تفریعی بوده است و نه فقه تشریعی امروزی.
2️⃣ دلایل لفظی :
🔹آیه نفر (توبه/۱۲۲)
🔹آیه سوال(نحل/۴۳) و (انبیاء/۷)
🔹روایات ارجاعیه - روایاتی که ارجاع به اشخاصی مثل محمد بن مسلم یا یونس بن عبد الرحمان می دهند.
🔹روایات ترغیبیه - روایاتی كه بیان می کنند من دوست دارم در ميان اصحابم كسانى مانند ابان بن تغلب و ديگران باشند كه براى مردمان فتوا دهند و حلال و حرام را بيان كنند.
🔹روایات باب قضا - چون مقبوله عمر بن حنظله و مشهوره ابی خدیجه که امام صادق (ع) شیعیان را اجتناب می دهند از این که خصومات خود را به نزد قضات منصوب طاغوت و سلاطین فسق و جور ببرند و امر شده که از میان خود فردی را که عادل و آگاه به حلال و حرام ما است را برگزینید و به او رجوع کنید.
🔹روایت "و اما الحوادث الواقعه"
🔹روایت "فللعوام ان یقلدوه"
🔺نقض دلایل لفظی
- هیچیک از دو آیه نفر و سوال دلالت بر جواز تقلید ندارند و به این مطلب علاوه بر اخباریون، آخوند نیز در اینجا استدلال کرده است. فقاهت در آیه نفر اشاره به فقه روایی و از قول پیامبر اکرم (ص) دارد که مربوط به دوران حیات ایشان است نه فقه امروزی که حاصل استنباطات و تراوشات ذهنی مجتهدین است. مقصود از اهل ذکر در آیه سوال هم علمای اهل کتاب و یا آنطور که در روایات آمده، منظور ائمه معصومین (ع) است و نه مجتهدین که خطاپذیرند.
- تمام روایات ارجاعیه و ترغیبیه، اشاره به فقه روایی یا حداکثر فقه تفریعی تحت نظارت امام معصوم (ع) دارد و هیچ نسبتی با فقه تشریعی دوران غیبت ندارند.
- روایات باب قضاء هم اولا در مورد داوری و قضاوت در حل خصومت ها هستند و هیچ دلالتی بر حق افتاء و تشریع احکام برای طبقه ای خاص ندارند. ثانیا در این روایات اشاره به صنفی خاص به نام فقهاء و مجتهدین ندارند و صرفا بیانگر این هستند که فردی از میان خودتان که عادلتر و آگاهتر به حلال و حرام هست را برگزینید و او را برای حل اختلافات خود داور قرار دهید.
- روایت "و اما الحوادث الواقعه" بخشی از یک متن بلند است که ادعا شده است توقیعی از طرف امام زمان (ع) بوده است. این روایت از لحاظ سندی مجهول است زیرا در روات آن یعقوب بن اسحاق و محمد بن محمد بن عصام قرار دارند که نامشان در هیچیک از کتب رجال نیامده است. روایت مشکل متنی هم دارد زیرا در ادامه ی آن اولا خمس در دوران غیبت به شیعیان بخشیده و ثانیا در آن شلماب (مسکری که از گندم گیرند چنان که فقاع را از جو) حلال شده است. ضمنا در این روایت مراجعه به راویان حدیث خواسته شده است نه به مجتهدین که با عقل خود حلال و حرام های جدید می تراشند.
- روایت "فللعوام ان یقلدوه" - که در فرسته ی قبل مفصل به آن پرداختیم و عدم اعتبار آن را نشان دادیم.
✳️ مرحوم آخوند نه ادله لبی را در این مورد می پذیرد و نه دلالت آیات قرآن را. روایات وارده را هم ضعیف یا مجهول می داند. اما وی این روایات را آنقدر زیاد می داند که موجب "تواتر اجمالی"می شود که البته حتی این سخن آخوند نیز درست نیست و در جایی که بیم تبانی می رود، کثرت اخبار اطمینان آور نمی شوند.
@Cmorghgrom30
.
BY سی مرغ
Share with your friend now:
tgoop.com/Cmorghgrom30/187