tgoop.com/Cmorghgrom30/277
Last Update:
.
💢 تاریخ دورهای یا خطی 💢
1️⃣ از قدیم انسانها دریافته بودند که بسیاری از پدیدههای کیهانشناختی دورهای و تناوبی هستند. پدیدههایی چون طلوع و غروب خورشید، هلالهای ماه، اعتدال بهاری که از روی آنها بازههای زمانی تکرار شوندهای چون شبانه روز و ماه قمری و سال شمسی را انتزاع کردند.
2️⃣ از روی بازههای دورهای فوق، که حقیقی و تکوینی هستند، انسانها بازههای زمانی دیگری را نیز تعریف کردند که قراردادی و اعتباریاند چون هفته(شامل هفت شبانه روز)، چهلم(شامل چهل شبانه روز)، ساعت(برابر یک بیست و چهارم شبانه روز)، دقیقه و ثانیه(برابر یک شصتم و یک سههزار و ششصدم ساعت)، سال قمری(شامل دوازده ماه قمری) و ماه شمسی(برابر یک دوازدهم سال شمسی).
3️⃣ انسانها علاوه بر بازههای تناوبی فوق، برخی از پدیدههای روی زمین را چه از نوع طبیعی چون زلزله و آتشفشان و سیل، و چه از نوع اجتماعی چون جنگ و ظلم و ناامنی، تکراری میدیدند و چون فنون و ابزار دقیق تاریخنگاری را در اختیار نداشتند، لذا این تکرارها را تناوبی و دورهای با زمانهای مساوی میپنداشتند و آنها را سالانه یا سدهای یا هزارهای قلمداد میکردند.
4️⃣ همین تصور که شکوفه زدن درختان یا جاری شدن سیلابها به بازههای تناوبی فوق مربوط میشود، ذهن جستجوگر، انسان را به این وسوسه انداخت که مابقی پدیدههای تکرار شوندهی طبیعی و اجتماعی روی زمین را دورهای و ناشی از پدیدههای کیهانی فوق بداند: پدیدههای تکرار شوندهی سریع را به بازههای کوتاهتر چون هفته و ماه قمری و ... و پدیدههای بلند مدتتر را به سال و سده و هزاره منتسب میکردند.
5️⃣ دراین دیدگاه، همه وقایع اعم از طبیعی و اجتماعی و حتی فردی، ماهیتی تکراری و دورهای دارد و در آنها اراده و اختیار انسانها، نه بصورت فردی و نه بصورت جمعی، چندان نقشی ندارد و این گردش دورهای افلاک و اجرام سماوی هستند که تعیین کنندهاند. در این دیدگاه است که سعد و نحس بودن ایام هفته یا ماه یا سال معنا مییابند و ظهور یک منجی در هر سده یا هزاره را باید به انتظار نشست.
6️⃣ در این دیدگاه عاشورا و اربعین اتفاقاتی نیستند که از آنها ۱۴۰۰ سال زمان بصورت خطی گذشته است. بلکه در این ۱۴۰۰ سال، بصورت دورهای و تکرار شونده کائنات و کیهان ۱۴۰۰ بار تکرار میشود و آن روزها نه بصورت اعتباری، بلکه بصورت تکوینی متفاوت با دیگر ایام هستند و اقتضائاتی دارند که در صورت عدم رعایت آنها، تکوینا انسان دچار بلاها و عذابها میشود.
7️⃣ همین دیدگاه در مورد تولد و رحلت دیگر رهبران دین هم صادق است. باید در سالگرد تولد آنان شادی کرد و در سالگرد رحلت آنان گریست و ماتم گرفت، چون در این ایام کائنات هر ساله به گونهای تکراری سعد و نحس به خود میپذیرند و ما انسانها باید با آنها هماهنگ شویم.
8️⃣ حال ببینیم نظر اسلام و تشیع چیست و البته منظورمان از اسلام و تشیع، نه رفتار مردم منتسب به این دین و مذهب است، و نه آرای فقها و متکلمین، و نه روایات واحد و ظنی. بلکه منظورمان کتاب قرآن است و سنت قطعی. وقتی در این دو منبع نظر میافکنیم، در مییابیم:
🔹آیه (یس/۱۹) میگوید طائرکم معکم یعنی طائر و فال شما در دستان خودتان است و این خود شمایید که سرنوشت خود را رقم میزنید.
🔹آیه (رعد/۱۱) به صراحت میگوید خداوند سرنوشت هیچ قومی را تغییر نمیدهد مگر آن قوم خود تغییر دهد.
🔹آیات بسیاری چون (مدثر/۳۸)، (نجم/۳۹)، (بقره/۲۸۶) و .... بیانگر این است که سرنوشت دنیوی و اخروی هر کس در گرو عمل او است.
🔹آیات (بقره/۱۳۴)، (بقره/۱۴۱)، (مائدة / ۷۵)، و (آل عمران/۱۴۴) تاکید دارند که ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و اسباط و عیسی و محمد گروهى بودند که درگذشتند(قد خلت)، و از شما درباره کارهايى که آنان انجام مى دادند سؤال نخواهد شد. آنها آمدهاند صرفا برای اینکه الگوی منش و رفتار ما باشند.
🔹در آیه (رحمن/۲۹) آمده کل یوم هو فی شان، خداوند در هر روزی به کاری میپردازد که اشاره به خطی، و نه دورهای بودن تاریخ است. اینکه روایت شده است کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا، یعنی باید در هر موقعیتی یک شیعه با الگوگیری از امام حسین جلوی ظلم و انحراف بایستد و نه اینکه سالی یک بار مراسم آیینی برگزار کند.
🔹همین که سالروز تولد و رحلت اکثر بزرگان دین ما با قطعیت معلوم نیست، گواه بر این است که برگزاری مراسم سالگرد مرسوم نبوده است و اگر بود به روشنی در تاریخ ثبت میشد. اساسا برگزاری مراسم ختم و هفتم و چهلم و سالگرد برای متوفی و سالگرد برای متولد، امر متاخری است که هیچ نشانی در کتاب و سنت ندارند. برعکس، در روایات است که بر میت بیش از سه روز عزاداری نکنید، چه رسد به اینکه بعد از ۱۴۰۰ سال ماتم گرفته شود.
پ.ن.: میگویند دستگاه امام حسین استثنا است که البته پرداختن به آن نوشتهای مستقل میطلبد.
@Cmorghgrom30
.
BY سی مرغ
Share with your friend now:
tgoop.com/Cmorghgrom30/277