tgoop.com/Feirahi/2904
Last Update:
🔵گزارش نوزدهمین نشست علمی/فصلی انجمن دوستداران تاريخ و فرهنگ زنجان
✳️ عنوان نشست: یادمان اندیشمند فقید زنجانی استاد داود فیرحی (ره)
نوزدهمین نشست علمی/فصلی انجمن دوستداران تاریخ و فرهنگ زنجان با همکاری انجمن خیریه مهرانه و سازمان فرهنگی،اجتماعی و ورزشی شهرداری زنجان و اتاق بازرگانی صنایع،معادن وکشاورزی زنجان طبق اعلام قبلی در ساعت۱۰:۰۰ روز پنجشنبه ۲۹آذرماه ۱۴۰۳ با حضور جمعی از فضلای حوزه و دانشگاه و علاقه مندان به تاریخ و فرهنگ زنجان در سالن همایش انجمن مهرانه برگزار گردید.
نشست با تلاوت آیات نورانی قرآن کریم توسط سعید بیات از قاریان ممتاز کشوری و اجرای سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز شد. در ابتدا جلسه دکتر افضلی مدير عامل انجمن دوستداران تاريخ و فرهنگ زنجان با اعلام تقارن نشست امروز با آغاز هشتمین سال فعالیت رسمی انجمن، ضمن گرامی داشت یاد و خاطره دانشمند فقید زنده ياد دکتر فیرحی و خوش آمد گویی به حضار، از همکاری انجمن مهرانه و شهرداری زنجان و اتاق بازرگانی در برگزاری اين مراسم سپاسگزاری و تقدیر نمود.
در ادامه مجید هادی از شاگردان دکتر فیرحی و پژوهشگر اندیشه سیاسی، قطعه شعری را که در فقدان و تمجید آن مرحوم سروده بود را قرائت کرد.
سخنران اول برنامه دکتر رضا تاران از شاگردان و مدیر تنظیم و نشر آثار دکتر فیرحی بود. از نظر وی مسأله و پروژه پژوهشی استاد فیرحی،اندیشه سیاسی اسلام میباشد.کتاب«قدرت دانش و مشروعیت در اسلام»که تز دکترای فيرحی بود به طرح این سوال که چرا نظریه های دولت در جهان اسلام اقتدارگرا هستند و پاسخ آن پرداخته است.یافته های او حاکی از وجود زمینه های اجتماعی برای اقتدارگرایی سیاسی دارد. حال آن که نصوص هم جنبههای دموکراتیک و هم جنبه اقتدارگرایی دارند.(نصوص قابل تفسير و تاويل به اقتدار گرايی و دموکراتيک هستند.) در کتاب «نظام سیاسی و دولت در اسلام» زمینه های پیش گفته و طیفی از نظریه های مطرح در میان علمای شیعه وسنی مورد بررسی قرار گرفته است. کتاب سوم استاد«تاریخ تحول دولت در اسلام »است که از شکل گیری دولت در زمان حضرت پیامبر(ص) تا دورة صفویه و تحولات دولت و حکمرانی را بیان می کند. در این کتاب دو نوع تقسیم بندی از دولت در صدر اسلام ارايه میشود مدل مکه و مدل مدینه که مدل مکی اقتدارگرا و مدل مدینه شورایی است. پاسخ به چرایی برجسته شدن الگوی مکی و بازگشت به ساختار قبیله گی مورد بررسی قرار گرفته در واقع این سه کتاب تبار شناسی نظریه دولت در اندیشه سیاسی اسلام است. این دوره را میتوان دوره طرح و فهم و ریشه یابی نامید. دورة دوم پروژه فکری استاد با کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر» آغاز میشود که مطالعة اندیشه سیاسی پیش از مشروطه و اجتهادی که مشروطه را پذیرفت را مورد شناسایی و تدقیق قرار میدهد. در کتاب «آستانه تجدد» که شرحی برکتاب تنبیه الامه و تنزیهالمله علامه نائینی میباشد تفاوت استنباطات نائینی با علمای دیگر مورد بررسی قرار گرفته است. در کتاب«حکمرانی حزبی» پاسخ به این سوال که آیا فعالیت حزبی مشروعیت فقهی دارد یانه؟ جستجو میشود.کتاب مفهوم قانون در دورة مشروطه و بحران دولت و قانون را میتوان متعلق به دورة سوم اندیشة فیرحی برشمرد. در درسگفتار «پیامبری و قرارداد»وی به تشریح حکومت پیامبر اسلام(ص) در مدینه و جامعهای که بر اساس قرارداد و بر مبنای مصالح عمومی نظام سیاسی خود را سامان بخشیده پرداخته است. مرحوم دکتر فیرحی در ادامة مسیر پژوهشی خود به این نکته اشاره میکند که برای ادارة جامعة جدید باید علاوه بر فقه از مفروضات الهیاتی کمک گرفت. دکتر تاران در فراز دیگر سخنرانی خود به نقد متقابل اندیشه و نظریة استاد فیرحی با اندیشه های سیاسی معاصر اشاره و این نقد متقابل را با سه گروه عمده تقسیم بندی نمود. گروه نخست نواندیشان و روشنفکران دینی که به نقش پررنگ دین در نظام سیاسی اعتقاد ندارند.گروه دوم معتقدان به نظریة ایرانشهری و گروه سوم کسانی که مدافع نظریة اقتدارگرایانه در نظام سیاسی دینی هستند .
🔴انجمن دوستداران تاريخ و فرهنگ زنجان
🇮🇷 https://eitaa.com/joinchat-191889690C9f66ad960a
@feirahi
BY داود فیرحی
Share with your friend now:
tgoop.com/Feirahi/2904