tgoop.com/IRAN_PATARMIC/1941
Last Update:
🔻بازتاب ایده ایرانشهری در تاریخ نگاری و جهان بینی عصر نادرشاه افشار (شماره 1)
#ایده_ایرانشهری
#افشار_شناسی
🔹مقدمه و طرح مساله
◽️مهمترین ویژگی و وجه ممیزه تاریخ و فرهنگ ایران زمین، استمرار تاریخی آن در ادوار مختلف است تمدنهای باستانی مختلفی از آغاز تاریخ تا به امروز وجود داشتهاند؛ اما کمتر تمدنی را میتوان سراغ داشت که به زندگی و پویایی خود از هزاران سال پیش تاکنون ادامه داده باشد تمدن یونان با تمام عظمت و اهمیت تنها محدود به یک دوره باستانی شد و سپس از بین رفت و در نهایت به بخشی از امپراتوریهای دیگر تبدیل شد؛ اما تمدن ایرانی با «ماهیت آریایی» خود در هر دوره به نحوی زندگی خود را ادامه داده است و به رغم این که دستخوش تغییراتی شده اما همچنان هسته سخت خود را حفظ کرده است.
◽️یکی از دلایل این استمرار تاریخی، سنت دیوانی و دولتمداری در ایران بود که همواره از نسلی به نسل دیگر منتقل شده و بخش مهمی از «ایده ایرانشهری» را تشکیل میداد در این نوشتار به چگونگی استمرار ایده ایرانشهر در دوره نادری و با تمرکز بر تاریخنگاری درباری خواهیم پرداخت. بررسی تاریخ درباری با این فرض مورد تأکید است که به نظر میرسد این دست از نوشتهها، به اراده و سلیقه پادشاه و جریان اصلی قدرت نزدیک تر بودهاند. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی با استفاده از منابع دسته اول در پی یافتن پاسخی بر این پرسش است که تصور نادرشاه از هویت ایرانی با توجه به تاریخ های درباری آن دوره چگونه بود و فرضیه استمرار تاریخی ایران در این دوره تا چه اندازه مشهود است؟
▫️بررسی عناصر معنوی و مادی مستمر و منتقل شونده سیاست ایرانی از دورانی که دولت ساسانی به دست مسلمانان سقوط کرد، دارای اهمیت بسزایی است که اگر این گفته هگل را که ایرانیان نخستین «دولت/ کشور تاریخی را تأسیس کردند و نظام سیاسی آنها بیش از امپراتوری با مفهوم دولت امروزی مطابقت دارد [1] مدنظر قرار دهیم این پرسش مطرح میشود که عناصر اصلی این حکومت داری چه بود؟
◽️با مطالعه این آثار (=دست اول یا متون متاخر زرتشتی و پهلوی) با عنایت به این که اندیشه کشور (یا به اصطلاح آئین شهریاری) چه جایگاهی در قرون گذشته و در سنت تاریخنویسی داشته، به ما نشان میدهد که دولتمردان سنتی در باب بنیانهای اداره و دولت چه تصوری داشتند. مهمترین نظریه ارائه شده در این خصوص، اندیشه ایرانشهری است که جهانبینی حاکم بر ایران باستان و دوره اسلامی را بر پایه یک سلسله عناصر کلان تشریح میکند. از همین رو بازخوانی متون این دوره (=نادری) بر شناخت میانی هویت نهفته در شیوه تاریخنگاری آن برای ما حائز اهمیت است.
📚منابع:
1. هگل، گئورگ ویلهلم فریدریش. عقل در تاریخ(۱۳۸۵)، ترجمه حمید عنایت، شفیعی ص۳۰۴.
⚜️ @IRAN_PATARMIC ⚜️
BY پاترم ایرانشَهری
Share with your friend now:
tgoop.com/IRAN_PATARMIC/1941