tgoop.com/IRAN_PATARMIC/1954
Last Update:
🔻بازتاب ایده ایرانشهری در تاریخ نگاری و جهان بینی عصر نادرشاه افشار (شماره 13/پایانی)
#ایده_ایرانشهری
#افشار_شناسی
🔹نتیجه گیری
🟣هدف نهایی این نوشتار بررسی چگونگی «استمرار تاریخی اندیشه سیاسی و تمدن ایران» از دوره ای به دوره دیگر بود. این استمرار و تداوم در هر دوره ای به شکل خاص انجام یافته و در نهایت موفق شده است بقای سرزمینی ایران را تضمین کند. بررسی «ایده ایرانشهر» در عصر نادری با تفکیک دو مقوله و خط سیر اصلی مقرون به نتیجه است. از نظر عناصر بر سازنده اندیشه سیاسی ایرانشهری در حکومت داری افشاریه، باید گفت نبود مشروعیت مهم بدلیل پیشینه نادر و «اوضاع سیاسی-اجتماعی» آن روزگار و نبود دادههای کافی درباره سیستم حکومتداری و مهمتر از آن استبداد نادری در اواخر مانع از درک کامل تبلور اندیشه سیاسی ایرانشهری میشنود، که آن وزارت، دیانت، عدالت و فر ایزدی جایگاه مهمی داشتند.
🟢اما ذهنیت حاكم بر تاریخنگاری زمانه و بقایای دیوان و منشیان در استمرار نظام معنایی ایرانشهری مؤثر بوده است. جنگ سالاری و ناآگاهی نادر و «ایلات» غیرآریایی حاضر در طبقه قدرت، احتمالاً از دلایل دیگر این ضعف بودند. این ایلات به لحاظ «سرزمینی ایرانی» شده بودند به لحاظ «آگاهی تمدنی» نسبت به سنت «دیوان و دولت» در درجه ضعیفی قرار داشتند. ولی این پیوند سرزمینی بود که باعث علاقه افشارها به تاریخ باستانی ایران و بخصوص دولتهای کیانی و ساسانی میشد. یکی از مشخصه های بارز تمدن ایرانی نقش حیاتی عنصر جغرافیایی «سرزمین» در شکل دهی به هویت ملی بود به این معنا که سازندگان اولیه تمدن و سرزمین ایران (آریاییها) چنان غنائی از راه فرهنگ به سرزمین تزریق کردند که هم تازه واردان را می پذیرفت و هم به واسطه زیست بلندمدت در این جغرافیا آنها را به سمت «ایرانی شدن» سوق میداد.
🟢بدین ترتیب هر چند که نیاکان نادر از خاستگاه دیگری وارد ایران شدند اما به واسطه زندگی در «سرزمین مشترک» از سوی جامعه پذیرفته شده و نسل آینده آنها زیست خود را به عنوان ایرانی آغاز کردند. با این همه نمیتوان انتظار داشت که آگاهی تمدنی این ایلات با دهقان زاده و نجبای ایرانی یکسان بوده باشد ولی از نظر جاری بودن «ایده ایران» در تاریخ نگاری دوره افشار علائم زیادی از بار «هویتی ایران خواهانه» قابل مشاهده است که فرضیه «استمرار تاریخی ایران» را اثبات می کند. دوره نادری از از نظر وجوه کلان به ویژه وجوه نظامی و ژئوپلیتیک استمرار دوره صفوی بود. ترکان ازبک و عثمانی، همچون دوره صفوی یک تهدید دائمی برای بقای دولت محسوب شدند و نادر بخش بزرگی از زندگی جنگی خود را صرف مقابله با این تهدیدات کرد. در این دوره تهدیدی جدی به نام روس، به مرزهای ایران رسید و نادرشاه توانست موقتاً فشار آنها را دفع کند که با فروپاشی دولت مستعجلش، این تلاشها ناکام ماند.
⚜️ @IRAN_PATARMIC ⚜️
BY پاترم ایرانشَهری
Share with your friend now:
tgoop.com/IRAN_PATARMIC/1954