tgoop.com/PGulfStudies/4791
Last Update:
♨️ همصدایی کشورهای خلیج فارس در محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران؛ چرا همپیمانان خلیجی امریکا و اسرائیل در حمایت از ایران موضع گرفتند؟
✍️ زهرا اکبری
🔺 پس از تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به خاک جمهوری اسلامی ایران، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، منفرداً و متفقاً، این حمله را محکوم کرده و آن را مغایر با قوانین بینالملل دانستند.
🔺 عربستان سعودی، جز اولین کشورهایی بود که در محکومیت این واقعه بیانیه صادر کرد. عمان، کویت، قطر، بحرین و امارات متحده عربی نیز هر یک با صدور بیانیههایی، این حمله را شدیدا محکوم کرده و خواهان کاهش تنش در منطقه شدند.
🔺 جاسم البدیوی، دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس نیز ضمن محکوم کردن اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران، این اقدام را نقض حاکمیت ایران ارزیابی کرد.
🔺 قطر، کویت و عمان در طول یکسال جنگ نیز همواره اقدامات رژیم صهیونی را محکوم کرده و از مردم غزه و آرمان فلسطین (هر چند صرفا در لفظ) حمایت کردهاند. اما موضع بحرین و امارات متحده عربی به عنوان کشورهایی که روابط دیپلماتیک با اسرائیل دارند، جالب توجه است.
🔺 همچنین دولت سعودی که پس از توافق ۱۵ مارس با ایران، همچنان در لایه غیررسمی، لحن غیردوستانه خود نسبت به ایران را حفظ کرده و حتی پیش از طوفان الاقصی در حال پیمودن گامهایی برای عادیسازی روابطش با رژیم اشغالگر بود، در مسئله حمله صهیونیستها به ایران در کنار جمهوری اسلامی ایستاده و این تجاوز نظامی را محکوم کرده است. باید یادآور شد که وزیر خارجه سعودی پس از عملیات وعده صادق ۲ بدون موضعگیری مشخصی نسبت به تایید یا رد پاسخ ایران، خواهان کنترل تنشهای منطقهای شد و مجددا بر راهکار دو دولتی تاکید کرد.
🔺 آنچه در این میان مهم است، دلیل اتخاذ این رویکرد از سوی عربستان، امارات و بحرین است. مواضع این کشورها در روزهای قبل از حمله صهیونیستها به ایران حاکی از آن بود که این کشورها تلاش مصرانهای دارند تا از تنشهای میان تهران و تلآویو دور بمانند. پیامهای این دولتها به امریکا مبنی بر عدم اجازه به اسرائیل برای استفاده از حریم هوایی آنها جهت حمله به ایران، موید همین مدعاست.
🔺 از سویی باید توجه داشت تلاش کشورهای خلیج برای بیطرفی و درگیر نشدن در این جنگ، ناشی از احساس خطر از جانب جمهوری اسلامی درصورت همکاری با طرف غربی-صهیونیستی است. به عبارتی، تا زمانی که ایران بازدارندگی خود در خلیج فارس را از طریق قدرتنمایی سیاسی، نظامی و همسویی همپیمانانش در محور مقاومت نشان دهد، دولتهای عرب خلیج فارس اقدام نظامی علیه منافع ایران نخواهند داشت.
🔺 از سوی دیگر، طرف غربی نیز برای برنامهریزی جهت پیادهسازی نظم مطلوب در منطقه پساجنگ، در پی استفاده از متحدین خلیج فارسی خود از طریق دادن امتیازات و تقویت تسلیحاتی است. برای نمونه، چند هفته گذشته پنتاگون از تأیید فروش تسلیحات به دو کشور عربستان سعودی و امارات به ارزش مجموعاً ۲.۲۵ میلیارد دلار خبر داد. دو روز پیش نیز وزارت خارجه امریکا با فروش موشکهای هدایتشونده بیسیم «تاو» و پشتیبانی فنی و عناصر لجستیک مرتبط با آن به عربستان سعودی به ارزش ۴۴۰ میلیون دلار موافقت کرد. در چنین فضایی حفظ بازدارندگی ایران مهمترین مانع در جهت ایجاد نظم جدید غربی در منطقه میباشد.
🔺 فضای دیپلماتیک مساعدی که در پی رایزنیهای وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با همسایگان جنوبی خلیج فارس به وجود آمده است، باید حفظ و تقویت شده و از آن برای تدوین راهبردهای آینده در منطقه استفاده کرد. از جمله میتوان با تعریف پروژههای اقتصادی مشترک با این کشورها بهویژه عربستان، این همسویی سیاسی موقت را به همپیمانی اقتصادی میانمدت یا بلندمدت بدل کرد.
#عربستان #بحرین #امارات
🔹 کانال مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
BY مطالعات خلیج فارس | اندیشکده مرصاد
Share with your friend now:
tgoop.com/PGulfStudies/4791