tgoop.com/Socionet/10167
Last Update:
🔰 دولتهای رفاه چه خصوصیاتی دارند و آیا فقط در نظامهای دموکراتیک میتوانند کارساز باشند؟
🎙 تورج اتابکی در گفتوگو با پروفسور علی حاجیقاسمی، استاد جامعهشناسی و سیاستگذاری اجتماعی دانشگاه سودرتون استکهلم
«چه نسبتی بین توسعهی پایدار، دولتهای رفاه و دموکراسی وجود دارد؟ آیا فقط دولتهای دموکراتیک میتوانند سیاستهای رفاهی پایداری اجرا کنند، یا دولتهای اقتدارگرا هم چنین قابلیتی دارند؟ چه ارتباطی بین دولتهای رفاه و موضوعاتی مانند منابع ملی، تبعیض علیه زنان، سالمندی و مهاجرت برقرار است؟
وقتی از دولت رفاه صحبت میکنیم مرادمان دولتهای رفاه دموکراتیک است، دولتهایی که برخاسته از رأی مردم و تحت نظارت جامعه هستند. ما در جامعه دو نهاد قدرتمند داریم: نهادهای اقتصادی که متکیاند به سرمایه و مالکیتی که بر سرمایه هست و کارکردشان هم عمدتاً تأمین منافع صاحبان سرمایه است؛ و جامعه، یعنی گروههای مختلف اجتماعی که فاقد سرمایهی گسترده یا آن سرمایهای هستند که عمدهی فعالیتهای تولیدی و اقتصادی در جامعه با چرخش آن سرمایهها صورت میگیرد؛ در واقع، گروههای اجتماعی مختلفی که نیروی کارشان را در اختیار صاحبان سرمایه میگذارند. ما اگر بخواهیم به توسعهی متوازن در جامعه برسیم، لازمهاش این است که این گروههای مختلف اجتماعی هم در حدی مطلوب از نعم مادی و امکاناتی برخوردار باشند که در بستر فعالیتهای اقتصادی و توسعهی صنعتی در «اقتصاد بازار» حاصل میشوند.
در کشورهایی دولتهای رفاه فراگیر و نیرومندتر هستند که جنبش سندیکایی در آنها سابقهی طولانی دارد و گسترده است یا جامعهی مدنی قویای دارند و نهادهای مردمی و مردمبنیاد در آنها گسترده هستند و فعالیتهای زیادی دارند. حتی بهنوعی کلیسا نیز از دیرباز وارد عرصهی مشارکت در ارائهی خدمات رفاهی شده است.
برای حصول پیشرفت و توسعه در یک جامعه (پیشرفت اقتصادی و صنعتی) وجود یک دولت رفاه سخاوتمند که برنامهاش توانمندسازی شهروندان از بدو تولد تا مرگ باشد الزامی است. کافی است مشاهده کنیم که چه کشورهایی بیش از همه به توسعه و پیشرفتهای پایدار (تأکید میکنم، پایدار) رسیدهاند. ویژگی مشترک این کشورها برخورداری از دولتهای رفاه سخاوتمندی است که وظیفهی توانمندسازی شهروندان را از کودکی تا سالمندی بر عهده دارند. بازتولید نیروی انسانی، پرورش و تعلیموتربیت شهروندانی سالم، تحصیلکرده، راضی و امیدوار به آینده، شرط اصلی و تعیینکنندهای برای تحقق توسعهی پایدار در هر جامعه است. با این نگاه و رویکرد، دیرزمانی است که در جوامع پیشرفته دیگر به دولتهای رفاه بهعنوان دستگاههایی با برنامههای پرهزینه و مخل رشد اقتصادی نگاه نمیشود، بلکه با تأکید بر نقش توانمندسازانهی آنها برای نیروی کار، چه نسل شاغل چه نسلهای آتی، دولتهای رفاه بزرگترین پشتوانهو حتی شرط تعیینکنندهای برای حصول توسعهی پایدار قلمداد میشوند.
گفتوگوی کامل را در اینستنتویو بخوانید🔻
🔁 آسو
🏌♂ رسانه ما شمایید. لطفاً به اشتراک بگذارید.
[ شبکه جامعهشناسی | رویدادنگار علوم انسانی | کاریابی علوم اجتماعی | انگاره ]
BY ️ شبکه جامعه شناسی ️
Share with your friend now:
tgoop.com/Socionet/10167