tgoop.com/VoNoKh/4551
Last Update:
🔘 ایران امروز، فقیرترین در ۸۰ سال گذشته
✍️ حسام صحاف
هر سال، در ایام دهه فجر، رسانهها پر میشوند از آمارهای مربوط به رشد تولید فولاد، سیمان، پتروشیمی، افزایش طول جادهها، خطوط ریلی، دسترسی به آب، برق، گاز و سایر زیرساختهای کشور. اما این آمارها تا چه اندازه بیانگر بهبود واقعی وضعیت اقتصادی و رفاه مردم هستند؟ آیا رشد این شاخصها به معنای پیشرفت اقتصادی است، یا آنکه باید به شاخصهای کلانتری همچون قدرت خرید، سطح فقر، نابرابری اقتصادی، امید به زندگی و نرخ مرگومیر کودکان توجه کرد؟
در سالهای اخیر، یکی از مهمترین نقدها به روایتهای رسمی این بوده که صرف بیان رشد تولیدات صنعتی، بدون در نظر گرفتن شاخصهای مرتبط با کیفیت زندگی مردم، تصویر کاملی از عملکرد اقتصادی کشور ارائه نمیدهد. برای مثال، اگر رشد تولید فولاد، سیمان و پتروشیمی منجر به افزایش درآمد سرانه و بهبود قدرت خرید نشده باشد، چگونه میتوان آن را یک موفقیت اقتصادی تلقی کرد؟
در این راستا، یکی از مهمترین تحولات اخیر، انتشار دادههای تاریخی و مقایسهای توسط بنیاد سوئدی Gapminder بوده است. این دادهها، برای نخستین بار، امکان مقایسه نظاممند عملکرد اقتصادی ایران را در دوره ۴۶ ساله پس از انقلاب با دوره ۳۷ ساله پیش از آن فراهم کرده است. حال، بر مبنای این دادهها، میتوان بررسی کرد که وضعیت ایران از نظر شاخصهای کلان اقتصادی و اجتماعی چگونه تغییر کرده و جایگاه کشور در مقایسه با سایر کشورها چه مسیری را طی کرده است.
امید به زندگی؛ پیشرفت ادامهدار اما با کاهش سرعت رشد
یکی از مهمترین شاخصهای کیفیت زندگی، امید به زندگی است. در سال ۱۳۲۰، میانگین طول عمر ایرانیان ۳۷ سال بود که تا سال ۱۳۵۷ به ۶۵ سال افزایش یافت. از آن زمان تاکنون، این رقم به ۷۸ سال رسیده است، یعنی همسطح ایالات متحده آمریکا. اما بررسی روند رشد نشان میدهد که شیب افزایش امید به زندگی پیش از انقلاب تندتر از دوره پس از انقلاب بوده است. همچنین، در سالهای ابتدایی انقلاب و دوران جنگ تحمیلی، این شاخص به مدت یک دهه تقریباً ثابت ماند.
ادامه مطلب
ـــــــــــــــــــــــ
#اقتصاد
#نهضت_آزادی_ایران
#صدای_نوین_خراسان
@NehzatAzadiIran
🆔 @VoNoKh
BY صداى نوينِ خراسان

Share with your friend now:
tgoop.com/VoNoKh/4551