tgoop.com/abdollahshahbazi/5373
Last Update:
▪️کتاب «حظ کردیم و افسوس خوردیم» منتشر شد
🔹️دربارهی کتاب
«حظ کردیم و افسوس خوردیم» گزارشی است از سفر دو جوان قاجاری که در سفر اول مظفرالدین شاه به فرنگ همراه او بودهاند. جوانانی که اگرچه نسبت نزدیکی با شاه داشتند اما با حفظ فاصله از او تلاش کردند تا به تنهایی این دنیای تازه را کشف کنند.
دوستعلی خان معیرالممالک و میرزاحسن خان مستوفیالممالک که بعدها چهرههای مهمی در تاریخ فرهنگی و سیاسی ایران شدند، بخشی از خاطرات سفرشان را در قالب سفرنامههایی در دو سوی یک دفترچه نوشتند. تعدادی از عکسهای دیدهنشدهی مسافران جوان فرنگ و همچنین مظفرالدین شاه قاجار نیز ضمیمهی سفرنامهها شده است. برای کاملتر شدن کتاب نامههایی از این سفر و همچنین گزارشی از یک نشریهی فرانسوی نیز از میان انبوه اسناد و عکسهای به جا مانده از خاندان معیرالممالک انتخاب و برای نخستین بار منتشر شدهاند.
🔹️دربارهی نویسندگان سفرنامه
میرزا حسن خان مستوفیالممالک، نویسندهی سفرنامهی اول کتاب، فرزند میرزا یوسف خان مستوفیالممالک بود. مستوفی در جوانی با عصمتالملوک، نوهی ناصرالدین شاه و دختر امیر دوستمحمد خان معیرالممالک ازدواج کرد. او پس از پایان سفرش و بازگشت به ایران به عنوان وزیر جنگ به مجلس معرفی شد و بعدها و در دورهی سلطنت محمدعلی شاه و احمد شاه قاجار بارها به وزارت جنگ، وزارت مالیه و ریاست وزرا منصوب شد. مستوفی در آغاز جنگ جهانی اول ریاست دولت را بر عهده داشت و بیطرفی ایران را در این جنگ اعلام کرد. او دو بار به نمایندگی مجلس شورای ملی انتخاب شد و در دورهی حکومت رضا شاه پهلوی نیز سه دوره ریاست دولت را بر عهده گرفت.
نویسندهی دوم این سفرنامه دوستعلی خان معیرالممالک، فرزند دوستمحمد خان و نوهی ناصرالدین شاه قاجار بود. او با دختر علیاصغر خان امینالسلطان، صدراعظم وقت ناصرالدین شاه و دوست نزدیک پدرش، ازدواج کرد. دوستعلی خان در دورهی صدارت امینالسلطان منصب وزارت مخزن نظام یا سررشتهداری قوای نظامی را بر عهده گرفت و محاسبهی اموال و خرید و فروش مایحتاج وزارت جنگ را به او سپردند. معیرالممالک به خاطر اتفاقاتی از مناصب دولتی کنارهگیری کرد و مشغول نقاشی، شکار، پرورش ماکیان و تشکیل محافل تفریحی و فرهنگی شد. از دیگر کارهای او نوشتن خاطراتش از دوران ناصرالدین شاه بود. کتابهای «رجال عصر ناصری»، «یادداشتهایی از زندگانی خصوصی ناصرالدین شاه» و «وقایعالزمان» از آثار اوست.
🔹️دربارهی سفرنامههای نشر اطراف
نشر اطراف با تمرکز بر روایتهای واقعیتمحور، از نخستین روزهای کارش به ژانر سفرنامه توجهی خاص داشته است. این فرم نوشتاری که قدمتی طولانی در ادبیات جهانی دارد، از نمونههای شاخص روایتهای واقعی است. زبان روایی دورهی قاجار نیز اهمیت سفرنامههای این دوران را بیشتر کرده است و تا کنون هشت سفرنامهی قاجاری (مجموعهی تماشای شهر و مجموعهی سفرنامههای قدیمی زنان) منتشر و با استقبال خوب مخاطبان مواجه شده است. به علاوه، چهار سفرنامهی مصور (در بخش ترجمه)، یک سفرنامهی تألیفی معاصر و سفرنامهای سهجلدی نیز در نشر ادامه (واحد کودک و نوجوان اطراف) برای علاقمندان این ژانر منتشر شده است.
📚اطلاعات کتاب
▫️حظ کردیم و افسوس خوردیم
▫️به کوشش فاطمه معزی و پدرام خسرونژاد
▫️تعداد صفحات: ۱۸۴
▫️خرید از کتابفروشیها و سایت atraf.ir
@atrafpublication
BY عبدالله شهبازی
Share with your friend now:
tgoop.com/abdollahshahbazi/5373