tgoop.com/alefbalib/5382
Last Update:
#درسگفتار
🔉 مباحثی در فلسفه دین
🎤 محمود مروارید
📆 تاریخ :1394
🔸تعداد کل جلسات : 9
🔹نوع منبع : صوت
بخش اول : مسئله شر و خداباوری شکاکانه
(سه جلسه)
دانشیار پژوهشگاه دانش های بنیادی با اشاره به این که یکی از مهمترین و پردامنهترین مباحث فلسفه دین معاصر، مسئله شر است، افزود: این مسئله معمولا به عنوان برهانی علیه وجود خدای ادیان ابراهیمی مطرح میشود.
وی خاطر نشان کرد: ایده اصلی برهان این است که اگر موجودی در عالَم باشد که عالم مطلق، قادر مطلق و خیرخواه محض است، نباید هیچ شری وجود داشته باشد. زیرا چنین موجودی، از آنجا که عالم مطلق است، میداند در کدام شرایط چه شرهایی پدید میآید، و از آن جهت که خیر محض است، میخواهد جلو پیدایش آن شرور را بگیرد، و چون قادر مطلق است، میتواند به خواستهاش جامه عمل بپوشاند. از سوی دیگر، ما همه روزه مقدار بسیار زیادی از شرور را مشاهده میکنیم، بنابراین، موجودی که عالم مطلق، قادر مطق و خیر محض است وجود ندارد.
دکتر محمود مروارید درباره تقریرهای گوناگونی که از برهان شر ارائه شده است، گفت: در یک تقسیمبندی کلی میتوان آنها را در دو دسته جای داد، دسته اوّل برهان منطقی شر(logical argument from evil): در این برهان، ادعا این است که برخی از واقعیتهایی که درباره شرور میدانیم، به صورت قیاسی مستلزم آن است که خداوند وجود ندارد. به دیگر سخن، وجود خداوند با برخی از واقعیتهایی که درباره شرور میدانیم منطقا ناسازگار است.
وی افزود: دسته دوم برهان احتمالاتی (یا شاهدمدارانه) شر(probabilistic or evidential argument from evil): در این دسته از تقریرها، ادعا این است که برخی از واقعیتهایی که درباره شرور میدانیم، احتمال وجود خداوند را به صورت قابل توجهی کاهش میدهد و/یا ما در باور به نبود خداوند موجه میکند (هرچند به لحاظ قیاسی مستلزم وجود نداشتن خداوند نباشد).
دکتر محمود مروارید در پایان بحث خود با بیان این که خداباوری شکاکانه (skeptical theism) در حقیقت یک رهیافت کلی برای پاسخ به برهانهای شاهدمدارانه است، اظهار داشت: ایده اصلی این رهیافت آن است که محدودیت قوای شناختی ما نسبت به خوبیهای ممکن و روابطی که این خوبیها با شرور عالم دارند، مانع از آن میشود که بتوانیم باور موجه به مقدمات برهانهای شاهدمدارانه کسب کنیم. در سالهای اخیر، این رهیافت کلی به چند شیوه متفاوت صورتبندی شده است که در این جلسه به گزارش و بررسی برخی از آنها پرداخته میشود.
#فلسفه_دین__کلام_جدید
#محمود_مروارید
🔰کتابخانه مجازی الفبا
🔰کانال تلگرام الفبا
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/5382