tgoop.com/alefbalib/5391
Last Update:
#درسگفتار
🔉مباحثی در فلسفه دین
🎤مروارید, محمود (مدرس)
📆 تاریخ :1394
🔸تعداد کل جلسات : 9
🔹نوع منبع : صوت
بخش دوم : برهان صدیقین به تقریر محقق اصفهانی و علامه طباطبائی
(سه جلسه)
در سنت فلسفه اسلامی گروهی از برهانهای اثبات خداوند با نام «برهان صدیقین» خوانده شدهاند. ایده نهفته در این گونه برهان آن است که وجود خداوند نه به کمک افعال و مخلوقات او، بلکه با نظر و تأمل در خود وجود و احکام آن اثبات شود.
دکتر محمود مروارید با ذکر نکته فوق و با اشاره به این که تاکنون تلاشهای متعددی برای طراحی برهانهایی با این ویژگی صورت گرفته است، گفت: در این جلسه به بررسی دو گونه از این برهان که در قرن اخیر ارائه شده است پرداخته میشود: برهان علامه طباطبایی و برهان شیخ محمد حسین اصفهانی.
وی عنوان کرد : ادعا شده است برهان علامه، استدلال جدیدی است که وجود خداوند را بدون بکارگیری اصول فلسفی به اثبات میرساند. اما به نظر میرسد این برهان با اشکالات قابل توجهی روبرو است، از جمله اینکه در برهان یاد شده میان شرورت شیئ (de re necessity) و ضرورت جمله (de dicto necessity) خلط میشود.
دانشیار پژوهشگاه دانش های بنیادی در ادامه با بیان این که برهان محقق اصفهانی را میتوان به دو گونه قرائت کرد: قرائت راسلی و قرائت ماینونگی، گفت قرائت ماینونگی به تقریرهای ماینونگی متاخر از برهان آنسلم شباهت دارد. با این حال، هیچ یک از این دو قرائت از برهان محقق اصفهانی کامیاب نیستند.
#فلسفه_دین__کلام_جدید
#محمود_مروارید
🔰کتابخانه مجازی الفبا
🔰کانال تلگرام الفبا
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/5391