tgoop.com/alefbalib/5413
Last Update:
#جریان_شناسی
#جریان_فرهنگستان_علوم_اسلامی
📂 جریان فرهنگستان علوم اسلامی
🔹فرهنگستان (آکادمی) علوم اسلامی به همت سیدمنیرالدین حسینی هاشمی تاسیس شد. دو عقیده از عقاید وی سبب شد تا از اندیشه عقلی و نقلی رایج در حوزه فاصله بگیرد:
۱- اعتقاد به دین جامع
۲- اعتقاد به کارآمدی دین
وی به این نتیجه رسید که همه علوم غربی پس از رنسانس مبتنی بر پیشفرضهای غیراسلامی است، لذا قابل استفاده نیستند. سید منیر در ابتدای انقلاب بیشتر به مباحث اقتصادی پرداخت، ولی بعدها متوجه شد که اقتصاد تنها یک عرصه در این وادی است و باید به دنبال مساله مدل و سیستم اسلامی بود.
🔹بر این اساس فرهنگستان به این مدل میرسد : در ابتدا باید فلسفه جامع که همان فلسفه چگونگی و عمل اسلامی است دست یابیم تا از خلال آن فلسفه روشها(منطق روش) را بیابیم و روش توسعه را بر آن بنا کنیم. این روش توسعه که به مهندسی توسعه اسلامی منتهی میشود از ۳ روش سامان یافته است:
۱- روش استنباط
۲- روش علوم
۳- روش برنامهریزی
🔹فلسفه شدن در این منظر خود از سه متغیر به عنوان ارکان سود میبرد:
۱- وحدت و کثرت
۲- زمان و مکان
۳- اختیار و آگاهی.
اما به عنوان محور، به طرح اصالت فاعلیت میپردازند. این فلسفه معتقد است که هویت، تغیر، انسجام، وحدت و تمامی شوون مخلوقات بازگشت به تولی دارند و همه آنها تحت ولایت الاهی قرار میگیرند چه پذیرفته باشند و چه نپذیرفته باشند.
🔹جهتداری علوم:
مبتنی بر مباحث پیشین همه علوم قابل تفکیک به اسلامی و غیراسلامی با توجه به جهت آنهاست.
برخی از دلایل جهتداری علوم عبارتند از:
۱- انگیزه و دلیل تحقیق در علمی و گسترش آن، در جهتدهی به آن علم موثر است.
۲- با توجه به پیشفرضی فلسفه برای علوم، فلسفهها پوزیتیویستی بر علوم تاثیر میگذارد.
۳- فرآیند پیدایش علم، فرآیندی اختیار پذیر است و کیفیت اختیار انسان در نوع فهمش و نسبت آن با تولی جاری در وجود میتواند درجات مختلفی از علم پدید آورد.
🔲 برخی آسیبهای گفتمان فرهنگستان علوم اسلامی
🔸نخستین اشکال بر فلسفه شدن، نقصان آن است. به گونهای که این فلسفه، نوعی فلسفه مضاف به واقعیت است. و در آن بحث از چگونگی و چرایی نشده حال آنکه فلسفه نظری مقدم بر فلسفه عملی است.
🔸 نفی اصالت وجود و ماهیت. فرهنگستان با نفی اصالت وجود و ماهیت، اصالت ربط را به جای آن مینشاند. حال آن که همه امور بالاخره یا از سنخ ماهیت و یا از سنخ وجودند و گریزی از این وجود ندارد.
🔸 اگر کسی ادعا کند که دین در روش اثبات گزارههای تجربی نقش دارد و روششناسی اثبات علوم دینی است، باید این مساله را نشان دهد و اثبات کند. حال آن که فرهنگستان این کار را نکرده است.
🔸 ادله جهتداری علوم ناتمام است.
🔸 فرهنگستان به جهت نداشتن اطلاعات کافی از فلسفه غرب و ناتوانی در نقد آن، خود را درگیر نقد حکمت متعالیه کرده و بدون اینکه بخواهد جوانان را با بریدن از فرهنگ اسلامی به دامن غرب نزدیکتر میکند. (عبدالحسین خسروپناه(
💬 در ادامه به معرفی دو شخصیت مهم این جریان خواهیم پرداخت و آثار مرتبط با این جریان را ذیل این اشخاص بررسی خواهیم کرد.
#فلسفه_اسلامی
🔰کتابخانه مجازی الفبا
🔰کانال تلگرام الفبا
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/5413