tgoop.com/alefbalib/5454
Last Update:
#معرفی_اشخاص
👤 میرچا الیاده
میرچا الیاده (۱۹۰۷-۱۹۸۹م.)، دین شناس، قومشناس، هندشناس و پژوهنده اساطیر و سمبلها، و داستان نویس رومانیایی، در بخارست به دنیا آمد. بخشی از تحصیلات دانشگاهی خود را در همانجا گذراند. چهار سال در هند به مطالعه فلسفه و ادیان و فرهنگ هند، به ویژه یوگا، و زبان سانسکریت پرداخت. سپس به رومانی بازگشت و تز دکترای خود را که درباره یوگا بود، گذراند. وی به تدریس در دانشگاه بخارست پرداخت، و مقالات بسیاری در زمینه تاریخ و تطبيق ادیان و فولكور و نیز چند داستان قابل توجه نوشت. در ۱۹۴۰م.، وابسته فرهنگی در لندن شد و در سال ۱۹۴۱م. به لیسبون منتقل شد. پس از پایان جنگ جهانی دوم، به پاریس رفت و به تدریس در سوربن - و پس از آن، در اغلب دانشگاههای اروپا ۔ پرداخت. از سال ۱۹۵۷م.، استاد تاریخ ادیان در دانشگاه شیکاگو شد. بعضی از آثار او عبارتند از : اسطوره بازگشت جاودانه ، قدسی و دنیوی، انگاره های دین تطبیقی، اسطوره، رؤیاها و رازها، و اثر چند جلدی تاریخ مفاهیم دینی. اخیرا دو اثر از او به فارسی ترجمه شده است: نخست چشم انداز اسطوره ، دیگر اسطوره بازگشت جاودانه . الياده در دهه آخر عمرش، به طرح ریزی و نظارت بر تألیف و تدوین دایرة المعارف دین مشغول بود؛ تا اینکه پس از تکمیل تدوین این دایرة المعارف، و درست یک ماه پس از نگارش پیشگفتار خود بر آن، در آوریل ۱۹۸6م. درگذشت.
او در تفسیر و تحلیل پدیده های دینی، روش و نگرش تازه ای داشت؛ و بر آن بود که نماد پردازی (سمبولیسم) دینی، بهترین جلوه پاسخ خلاقانه ای است که انسان - انسانی که از نظر او فطرت دین ورز است - به هیبت هستی و حضور در کیهان ناپیدا کران می دهد. انسان نهایتا با کیهان همسو و همساخت است (همان هماهنگی و همسانی جهان صغير با جهان کبیر که ریشه در اندیشه های دینی و عرفانی کهن دارد)؛ و اساطیر کهن که حکم صور ازلی با اعیان ثابته را دارند، هنوز و همچنان در ذهن و زندگی انسان جدید نفوذ دارند. وی بر آن بود که تاریخ و تحقیق ادیان، همدلی و انسان دوستی ای به بار می آورد که بسی فراتر و اصیل تر از اومانیسم غیردینی غربی است.
او در مقدمه خود بر دایرة المعارف دین (ص 11) می نویسد: «تاریخ ادیان، سرگذشت مواجهه انسان با امر قدسی است؛ یعنی یک پدیده فراگیر که در صورتهای مختلفی جلوه کرده است.»
روش و نگرش او، تلفیقی و چند وجهی و کثرت گرایانه و همراه با وسعت مشرب است و آمیزه ای است از مردمشناسی، پدیدار شناسی، به شیوه هوسرل، ساختگرایی، و تأویل و کشف معنای باطنی یا هرمنوتیک. این نکته هم به عنوان ضلعی از نگرش او شایان ذکر است که او قدس یا امر قدسی، یعنی جوهر مشترک همه ی جلوه های حیات و فرهنگ دینی، را امری اصیل، بسیط، واحد و تحویل ناپذیر می داند. )از کتاب دین پژوهی میرچا الیاده ترجمه بهاالدین خرمشاهی(
#میرچا_الیاده
🔰کتابخانه مجازی الفبا
🔰کانال تلگرام الفبا
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/5454