tgoop.com/alefbalib/5620
Last Update:
#پرونده_موضوعی
📂 قلمرو دین
بحث قلمرو دین و گستره پاسخگویی آن به نیازهای انسان امروزه یکی از مسایل مهم دین شناسی یا فلسفه دین به شمار می رود. از دیرباز، متفکران اسلامی در آثار گوناگون کلامی و فقهی خویش از مقوله قلمرو دین سخن گفته اند. اگرچه بحث از این مقوله در گذشته برای اندیشمندان اسلامی یک مسأله جدی و فراگیر نبوده و آنان ضرورتی برای بررسی عمیق آن نمی دیده اند، ولی امروز مباحث مربوط به مبانی و مواضع دین در عرصه حیات اجتماعی از اهمیت خاصی برخوردار است و مسأله شناسایی قلمرو هدایت دین نیز ضروری می نماید؛ دلیل این امر را باید در رشد و پیشرفت علم و تکنولوژی به ویژه علوم تجربی و نگرش کارکردگرایانه به دین به جای نگرش حق جویانه جستجو نمود. هر چند چنین نگرشی به دین ویژه جهان غرب و فرهنگ مسیحیت است، ولی از آنجایی که امروز همان دیدگاه ها در جوامع اسلامی به عنوان یک پرسش و شبهه دینی، بلکه گاه به عنوان یک دیدگاه اسلامی مطرح می گردد، ضرورت دارد که متفکران اسلامی به تحلیل و پاسخگویی عمیق و دقیق آن بپردازد. طرح مسئله ى قلمرو دین از جهات مختلف تئوریکى و کاربردى ضرورى مى نماید؛ از جمله:
1. تعیین قلمرو شریعت نقش مؤثرى در ساختار توزیع قدرت و نظام سیاسى و فرهنگى و اقتصادى جامعه دارد؛ مثلا اگر قلمرو گسترده اى براى دین قایل نباشیم نمى توانیم از ولایت عام و فراگیر سخن بگوییم.
2. با توجه به چندروشى بودن علوم، به ویژه علوم انسانى، و با عنایت به پذیرش مقوله اى به نام علم دینى، ضرورت بحث قلمرو شریعت مضاعف مى نماید؛ زیرا نمى توان از انحصار علوم تجربى در روش حسى و استقرایى و علوم فلسفى در روش عقلى و علوم تاریخى در روش نقلى سخن گفت؛ تمام علوم و معارف بشرى از روش هاى متعدد مدد مى گیرند و روش درون متون دینى نیز، یکى از روش هاى کسب معرفت به شمار مى آید.
3. این بحث در جامعه ى ایران و حکومت اسلامى، که مدعى نظام نوین دینى است، ضرورت دیگرى مى یابد؛ زیرا تعریف دقیق این نظام دینى، تنها با تعیین قلمرو دین میسر مى گردد.
ادامه مطلب 👇🏻
(برای مطالعه ادامه این مطلب روی instant view کلیک کنید.)
#فلسفه_دین__کلام_جدید
#قلمرو_دین
🔰کتابخانه مجازی الفبا
🔰کانال تلگرام الفبا
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/5620