tgoop.com/alefbalib/5817
Last Update:
#پرونده_درباره_اشخاص
☘️ به مناسبت سالروز بزرگداشت ملاصدرا
📂 "مرگ" در اندیشه ملاصدرا
پدیده مرگ موضوعی است که ميتوان از نقطه نظرهای گوناگونی درباره آن بررسی و گفتگو کرد. از نظر علوم زیستی و پزشکی، مرگ عبارتست از تعطیل سازمان فعال بدن انسان، که حافظ حیات او ميباشد.
این دیدگاه به بدن فقط از لحاظ ساختار جسمانی و به عبارت دیگر از نقطه نظر مادی و از منظر حواس خمسه مینگرد و علایم مرگ را توقف فعالیت مغز و قلب و اندامها و از بين رفتن حرارت جسم میداند و معمولاً به خروج چیزی بنام روح یا نفس اشاره نمیکند.
اما از نظر فلسفه، مرگ عبارتست از جدا شدن دائمی روح یا نفس که بطور طبيعی و به سبب درهم ریختن نظم طبیعی بدن و نارسائی آن ایجاد شود.
فلاسفه، مرگ و خروج روح یا نفس را از بدن به کسی تشبیه ميکنند که خانهاش خراب شده و ناگزیر است آنرا ترک کند و به جایی دیگر پناهنده شود.
اما علاوه بر اين گونه مرگ ـ که به آن مرگ طبیعی میگويند ـ فلاسفه مرگهائی را که نه به سبب زوال نظم طبیعی آن بلکه به سبب حوادث و يا افعال عمدی و غیر عمدی افراد بشر حاصل میشود نوع دیگری از مرگ دانسته و بنام مرگ اخترامی (غیرطبیعی) میشناسند که به سبب خرابی خانه نفس و روح، يعنی بدن، بر اثر حادثه روح از آن جدا و مرگ نامیده میشود.
ملاصدرا فیلسوف نامی ایرانی (979 ـ 1045) برای مرگ تعریف تازهای آورد و پس از ردّ عقیده زيستشناسان و پزشکان ـ که مرگ را معلول تباهی بدن میدانند ـ با اشاره به دو نوع مرگ طبیعی و اخترامی، مرگ را رهایی روح از قید بدن به سبب کمال خود و بینیازی به بدن دانسته و در توضیح فلسفی این مطلب میگويد: نفس انسان در آغاز از ماده یعنی جسم و بدن سر برآورده ولی با تکیه بر مسیر رشد و تکامل مادی بدن، راه جداگانهای برای تکامل خود را در پیش میگیرد. تکاملی که با آغاز پیری و رشد منفی بدن، از توقف باز نمیايستد و همچنان به رشد تکاملی خود ادامه میدهد، یعنی برخلاف بدن پیری و «آنتروپی» ندارد و نابود شدنی نیست.
ادامه مطلب 👇🏻
(برای مطالعه ادامه این مطلب روی instant view کلیک کنید.)
#فلسفه_اسلامی
#مرگ
#ملاصدرا
🔰کتابخانه مجازی الفبا
🔰کانال تلگرام الفبا
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/5817