tgoop.com/alefbalib/5884
Last Update:
#پرونده_موضوعی
📂 مدرنیته و مدرنیسم
«مدرنیته» مفهومی پیچیده است که نمیتوان تعریفی جامع از آن به دست داد. دشواری تعریف کلمۀ «مدرن» از آنجا است که این کلمه همواره در تقابل با دو مفهوم دیگر قرار میگیرد: یکی مفهوم «کهنه» و دیگری مفهوم «سنت». از این نظر، گذشت زمان، مصداق کلمۀ «مدرن» را پیوسته تغییر میدهد؛ اما اصل «مدرنیته» به معنای «همواره به پیش رفتن است» و در عین حال «فراخواندن نو» و کنار گذاشتن «کهنه».
در نظر رومیها، واژۀ «مدرن» معنای «تازه» داشت؛ حال آنکه معنای «کهن» عبارت بود از «آنچه به گذشته تعلق دارد.» کلمۀ «مدرن» (modernus) را رومیان نخستین بار در قرن ششم میلادی از روی کلمۀ «mode» یعنی «به تازگی» ساختند؛ همچنان که کلمۀ «modiernus» به معنای «امروزی» را از واژۀ «modie» به معنای «امروز» ساخته بودند. بنابراین، از نظر رومیان، «مدرن بودن» یعنی «آگاهی داشتن دربارۀ زمانۀ خود» (جهانبگلو، 1374: 55-49).
موج درگیری میان «قدیمیها» و «مدرنها» در قرون وسطا تشدید میشود؛ و تقابل میان «مدرن» و «کهن» با همین نحو در دوران اسکولاستیک در قرن سیزدهم ادامه مییابد. اما در قرون چهاردهم و پانزدهم است که نهضتهایی فکری و هنری سر برمیآورند که آشکارا خود را مدرن مینامند و صراحتاً آن را در تقابل با آرا و اعمال کهنه قرار میدهند. با رنسانس، میان عصر کهن و عصر مدرن برای همیشه حد فاصلی بنیادی کشیده میشود.
مشهورترین مجادلهای که میان قدیمیها و مدرنها جریان داشت، در پایان قرن هفدهم و آغاز قرن هجدهم شروع میشود. این مجادله در عمل در تمامی عصر روشنگری و تا دوران رومانتیسم ادامه مییابد؛ و با کتاب راسین و شکسپیر اثر استاندال و مقدمۀ کرامول اثر ویکتور هوگو، با پیروزی مدرنها بر قدیمیها پایان میگیرد.
ادامه مطلب 👇🏻
(برای مطالعه ادامه این مطلب روی instant view کلیک کنید.)
#فلسفه
#مدرنیته
#مدرنیسم
🔰کتابخانه مجازی الفبا
🔰کانال تلگرام الفبا
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/5884