tgoop.com/alefbalib/6142
Last Update:
#تازه_های_اندیشه
💠 شلنبرگ؛ تعارضهای عشق الهی و اختفای خداوند
✍🏻 احسان نادریان
از استدلالهایی که وجود خدا در جهان را نشانه میرود، برهان “اختفای الهی” است. آن را برهان ناباوری هم می گویند. این برهان در دوران اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته و آن را در نقد ادله اثبات خدا به کار میبرند. در دوران اخیر بیش از هر کسی “تئودور درینج” (۱۹۳۴-) آن را مطرح کرد.
او فیلسوفی امریکایی است. وی کتابها و مقالاتی را به این موضوع اختصاص داد. در نقد ادله وجود خدا مطلب نوشت. برهانی وضع کرد که بر اساس آن، خدا در جهان هستی پنهان شده و حضوری ندارد. وی بر همین اساس اعلام کرد که اساساً خدایی نمیتواند وجود داشته باشد. وی ادله خود را برهان اختفای الهی نام گذاشت. برهان اختفای الهی اینگونه صورت بندی شده است:
اگر خدا وجود داشته باشد، آنگاه قادر مطلق، عالم مطلق و خیر محض است؛
اگر خدا قادر مطلق است، پس میتواند هر کار ممکنی را انجام دهد؛
اگر خدا عالم مطلق است، پس نسبت به تمام گزارههای صادق علم دارد؛
اگر خدا خیر محض است، وقتی که میداند طالبان صادق او برای یافتن وی و درک حضور او به چه رنج جانکاهی گرفتارند، خویشتن را به نحو بدون ابهامی آشکار میکند. خصوصاً وقتی که میداند این اختفا زیانهای جبران ناپذیری برای آن طالبان به بار میآورد؛
خداوند بر طالبان خود به نحو بدون ابهامی آشکار نیست(اختفای الهی)؛
بنابراین خداوند خیر محض نیست؛
بنابراین خدا وجود ندارد.
این رویکرد را فیلسوفی کانادایی نیز دنبال کرد. جان آل شلنبرگ (۱۹۵۹-) این نحوه برهان را پسندید و آن را برای عدم وجود خدا عنوان کرد. او مدعی شد که مستور و پنهان بودنِ خداوند، قرینهای است بر کذب خداباوری. شلنبرگ در بیان مسأله خفای الهی میگوید عدهای از مردم دست کم گاهی قرائن و نشانههایی از وجود خداوند را در زندگی خود احساس نمیکنند. خداوند برای انسانها به قدر کافی قرائن و شواهدی بر وجود خود عرضه نکرده و از این رو او در خفا است.
ادامه مطلب 👇🏻
(برای مطالعه ادامه این مطلب روی instant view کلیک کنید.)
🔗 دینآنلاین
#فلسفه_دین__کلام_جدید
#اختفای_الهی
#شلنبرگ
🔰کتابخانه مجازی الفبا
🔰کانال تلگرام الفبا
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/6142