tgoop.com/alefbalib/7226
Last Update:
#درسگفتار
🔉 نسبیگرایی
🎤 اساتید مختلف در نسبیگراییهای متفاوت
🔸 به نقل از : کانال انبارستان
🔹 تعداد کل جلسات : 15
🔺 جلسه دوازدهم
نسبیانگاری اخلاق - خداپرست
▪️ درباره درسگفتار :
نسبیگرایی نام آموزهای واحد نیست؛ بلکه مجموعهای از دیدگاههایی را شامل میشود که رأی اصلی در آنها این است که بعد محوری تفکر، تجربه، ارزیابی و حتی واقعیت وابسته به چیزی دیگر است.
نسبی چیزی است که تعلق به غیر دارد و خود از روابط تشکیل میشود.
یکی از مهمترین ارمغان های تجربه گرایی،نسبیت ارزش یا جداسازی ارزش ها از واقعیات بود.از آنجا که تجربه گرایی، معرفت دقیق، همگانی و قابل اتکا را معرفتی می دانست که از جهان عینی و به روش تجربی گرفته شده باشد، مقولاتی فراحسی، همچون ارزش های حقوقی و اخلاقی، اصولاً نمی توانست جنبه ی عملی و عینی به خود بگیرد،زیرا ارزش ها در کالبد جهان تنیده نشده اند تا بتوان با کاوش علمی، آن ها را دریافت و امور اخلاقی نیز به گونه ای ملموس در جهان محسوس دیده نمی شود تا بتوان با پژوهش های تجربی آنها را اثبات کرد.
بنابراین، خوب یا بد بودن در نگرش تجربه گرایان امری واقعی نیست،بلکه امری موهوم، خیالی و ناشی از داوری اخلاقی فردی است.هر کس آنچه را دوست دارد خوب می نامد و آنچه را با خواسته های شخصی او سازگار نباشد،بد می پندارد و این همان نسبیت گرایی است. ایریس مورداک در این باره می گوید: با رویکرد تجربی، ارزش ها از عالم اعلی به دامان اراده ی انسان سقوط کرد.واقعیت متعالی وجود ندارد.تصور از خوب،غیر قابل تعریف و تهی است و انتخاب انسان می تواند آن را پر کند.بنابراین،ارزش ها و امور اخلاقی، اموری کاملاً نسبی یعنی تابع دلخواه اشخاص یا نهایتا فرهنگ اقوام هستند و آرمان و ارزشهای ثابت و مشترکی بین انسان ها وجود ندارد.
تاریخچهی نسبی گرایی
نسبی گرایی یکی از مهمترین مباحث معرفت شناسی و فلسفی است که از دوران گذشته تا کنون اندیشمندان مغرب زمین و اسلامی را به خود مشغول ساخته است. استاد مطهری در آثار متنوع خود ضمن تعریف نسبیت و نسبی گرایی به تمایز نسبیت هستی شناختی و نسبیت معرفت شناختی پرداخته است وی نسبیت معرفت شناختی را به جهت بی معنایی و تناقض گویی نقد می کند و نسبیت را در پاره ای از واقعیت های خارجی می پذیرد. این مقاله ضمن تبیین مطالب پیش گفته به برخی از واقعیت ها ی نسبی و مطلق نیز اشاره می کند. البته این نسبیت گرایی ارزشی است و در باب شناخت هم شبیه این دیدگاه از سوی نسبی گرایان ادعا شده است .
گزارش تاریخی نسبی گرایی معرفتی یکی از رویکردهای معرفت شناختی است که به انکار رکن سوم معرفت فتوا می دهد. توضیح مطلب این است که بسیاری از معرفت شناسان، معرفت و شناخت را به باور صادق موجه تعریف کرده اند. نفی و اثبات این ارکان سه گانه معرفت،باعث بروز چهار مکتب معرفت شناسی شده است .
مکتب واقع گرایی و رئالیسم که باور و عقیده مطابق با واقع (صادق) و مدلل و موجه را ممکن دانسته و مکتب شکاکیت که به نفی باور و عقیده (یقین و ظن) پرداخته و مکتب کثرت گرایی معرفتی یا پدیدار شناسی معرفتی که با تفسیر دیگری از صدق یا عدم دست رسی به شی ء فی نفسه، رکن صدق را متزلزل ساخته و نیز مکتب نسبی گرایی معرفتی که با نفی معیار کشف شناخت حقیقی و تمییز آن از شناخت غیر حقیقی، مدلل و موجه بودن معرفت را انکار کردند.
#فلسفه
#نسبی_گرایی
🔰کتابخانه مجازی الفبا
🔰کانال تلگرام الفبا
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/7226