tgoop.com/alefbalib/7794
Last Update:
#تازه_های_اندیشه
💠 نگاهی به کتاب «ایمانوئل کانت» نوشته آنتونی کنی
کتاب «ایمانوئل کانت» نوشته آنتونی کنی به ترجمه رضا یعقوبی به همت نشر پارسه منتشر شد. به گقته مترجم کتاب، مهمترین ویژگی این اثر، اعتبارسنجی نظریههای کانت بر اساس نظریههای فلسفی قرن بیستم و بیست و یکم و تطبیق آنها با نظریههای فلاسفه تحلیلی است و اینکه با ظهور فلسفههای تحلیلی جدید، کدامیک از آرای کانت معتبر باقی مانده و کدامیک زیر سوال رفته یا منحل شده است.
یعقوبی مترجم اثر در مقدمهای بر این کتاب مینویسد: «کانتشناسی در ایران کارنامه پر برگی دارد اما پر بار بودنش را نمیتوان به سادگی قضاوت کرد. کانت از محبوبترین فلاسفه غرب در ایران است و میزان ترجمهها و نوشتهها و رسالهها و مقالهها درباره او آنقدر فراوان است که میتوان یک مجلد کتابشناسی برایشان نوشت. از ابتدای آشنایی ایرانیان با فلاسفه جدید غرب، کانتشناسی و فلسفه کانت جاذبه ویژهای داشته و ذهن علاقهمندان و متخصصان را به خود مشغول کرده است. حتی امروزه که به خاطر پرکاری در این زمینه قدری از آن تب و تاب و شور اولیه کاسته شده و توجه به فلاسفه جدیدتر موجب شده در زمینه کانتشناسی آثار کمتری خلق و خوانده شود، باز هم به خاطر نقش بنیادین او، همیشه محل ارجاع و توجه و مطالعه و مباحثه است. کسانی که علایق عرفانی دارند، کسانی که رویکرد عقلانی دارند، کسانی که شوق نقادی دارند، کسانی که عقاید الحادی دارند، کسانی که مابعدالطبیعه را میپسندند، کسانی که ضد مابعدالطبیعهاند، همه و همه لااقل در کشور ما طوری کانت را تفسیر میکنند که او را همسو و همدل با نظر و اندیشه خود نشان دهند. کسانی که علایق عرفانی دارند نقد عقل محض او را همسو با نگاه عارفانه کسانی تفسیر میکنند که دست عقل را از دامن حقیقت کوتاه میدانند و معتقدند که برای نیل به حقیقت، عقل استدلالی کافی نیست و از این کار عاجز است و باید دست به دامان عرفان و کشف و شهود شد و به نظر آنها کانت میخواسته این سخن مولانا را به زبان دیگری بگوید:
پای استدلالیان چوبین بود
پای چوبین سخت بیتمکین بود
حتی برداشت کانت از قوای فاهمه را با این بیت مولانا تطبیق میدهند:
تا بدانی کآسمانهای سمی
هست عکس مدرکات آدمی
کسانی که رویکرد الحادی دارند از اینکه برهانهای اثبات وجود خدا را زیر سوال برده، بهره میبرند و از نقدهای او علیه براهین اثبات خدا استفاده میکنند یا با نادیده گرفتن استدلال او در نقد عقل عملی برای اثبات وجود خدا، نقد او را شاهدی بر رد وجود خداوند به نحو علمی و فلسفی میدانند (تعبیر علمی از ایشان است) و به آن استناد میکنند. کسانی که رویکرد ضد مابعدالطبیعه دارند، نقد او را شاهدی بر شکست مابعدالطبیعه میدانند و این شکست را پیروزی علم میدانند و بر این اساس میخواهند دفتر نظامسازی مابعدالطبیعی را به سود علم ببندند و به تاریخ بسپارند. کسانی هم هستند که با استفاده از آرای کانت در پی بنیان نهادن مابعدالطبیعهای جدید هستند و با لحاظ کردن نقدهای کانت میخواهند آرمان کانت در علمی کردن مابعدالطبیعه را جامه عمل بپوشانند. چون به عقیده کانت با گذشت زمان و پیشرفت علوم، رشتههای دیگر، علمی شدند و از فلسفه جدا گشتند اما مابعدالطبیعه هنوز علمی نشده و باید با جهد و کوششی به سوی مابعدالطبیعهای برویم که در آینده به عنوان علم عرضه میشود(عنوان کتاب تمهیدات همین است). با این مقدمه جایگاه اثر حاضر روشن میشود.»
کتاب حاضر اثر آنتونی کنی، یکی از فلاسفه تحلیلی بزرگ انگلستان است که از بنیانگذاران نوتوماسگرایی تحلیلی است و مخاطب گرامی در کتاب تاریخ فلسفه غرب در چهار جلد به ترجمه راقم این سطور، با بیان شیوا و شیوه روشن و قدرت تحلیلِ راهگشای او آشنا شده است. او در این اثر صرفا به گزارش آرا و فلسفه کانت نپرداخته است، بلکه شرح، تفسیر و نقد فشرده آثار او را هم آورده است. کنی در این کتاب نقاط قوت و ضعف نظام کانت و نیز منشا و مقصد و سرانجام اندیشه او را بیان کرده و اندیشمندان و مکاتب فکری تحت نفوذ او را هم گنجانده است.
ادامه مطلب 👇🏻
(برای مطالعه ادامه این مطلب روی instant view کلیک کنید.)
💢 ایبنا
#کانت
#آنتونی_کنی
#فلسفه_غرب
🔰کتابخانه مجازی الفبا
🔰کانال تلگرام الفبا
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/7794