tgoop.com/alefbalib/8076
Last Update:
#تازه_های_دین_پژوهی
✳️ طنز، هجو و هزل در قرآن؛ نگاهی به کتاب «طنز مقدس»
✍🏻 عظیم محمودآبادی
هرچند در طول تاریخ، قرآن از زوایا و جنبههای مختلف مورد توجه و ارزیابی قرار گرفته است اما در عصر و زمانه ما نگاه زیبایی شناختی و زبان شناختی به این متن مقدس، در صدر قرار گرفته است؛ نگاهی که از قضا به نظر میرسد با همروزگاران نزول آیات این کتاب بیشترین قرابت و نزدیکی را دارد.
در طول چهارده قرنی که از نزول وحی میگذرد گاه نگاهِ کلامی – فلسفی به این متن در کانون توجه بوده و گاه نگاهِ عرفانی – معنوی. در برههای دیگر نگاه تاریخی و تفاوتهای برخی روایتهای این کتاب از حوادث و مسائل امتهای پیشین توجه محققان و پژوهشگران را به خود جلب کرده بود و زمانی دیگر رویکردِ علمی – پوزیتیویستی. اما به نظر میرسد اکنون ما در دورهای قرار داریم که بیش از هر رویکردِ دیگری به قرآن، رویکرد هنری – زیباییشناختیِ آن است که مطمح نظر قرار گرفته است.
همان رویکردی که در واقع معنابخش زندگیِ انسانِ مدرن شده است. چنانکه با آمدن مدرنیته چیزهای زیادی به جهان پای گذاشتند و برخی چیزها نیز از این سرا رخت بر بستند؛ چیزهایی که شاید مهمترین و محتشمترینشان معنای زندگی بود که با شلوغ شدن سوغاتها و تحفههای متعدد مدرنیته، جا برای این یک به قدری تنگ شد که صحنه را ترک کرد. در غیابِ آن، هرچند جهان برای جهانداران به زیورهای پر زرق و برق مزیّن بود اما به همان میزان از معنا تهی شد.
در عصر انواع و اقسام تجربههای سکولاریستی دینگریزانه و دینستیزانه جوامع، نقش معنا بخشی ادیان، متون مقدس، آداب و مناسک شرعی بیش از پیش نمایانگر شده است. نقشی که جایش با پیشرفتهای محیرالعقول بشر در زمینههای علم پوزیتیویستی، تکنولوژی، کیهان شناسی و فتح کرات دیگر و … نه تنها پر نشده بلکه گویی میانِ آنها، نسبتی الاکلنگی برقرار است؛ به طوری که هرچه پیشرفت بشر در زمینههای مذکور بیشتر میشود، معنای زندگیاش را بیشتر و بیشتر از دست میدهد.
البته مدرنیته برای این درد نیز درمانِ خود را داشت که این درمان چیزی نبود جز «هنر». هرچند هنر عمری به دارازای عمر آدمی دارد اما نقش و سهمِ آن در زندگی و زمانه بشرِ امروز به غایت بیش از گذشته است. آری هنر به تنهایی بارِ خیلی از نداشتنهای بشر مدرن را بر دوش کشیده و صدالبته مهمترین نداشته و گمشده بشر امروز، همان معنایِ زندگی است.
این پرش حیاتیِ هنر البته محدود به جوامع سکولار نماند بلکه جوامع دینی را نیز – البته به میزانی کمتر- تحت تأثیر خود قرار داد.
علاوه بر این فیلسوفان، الهیدانان و پژوهشگران عرصههای مرتبط با ادیان نیز به نوعی تحت تأثیر تفوق گفتمانِ هنری مدرنیته قرار گرفتهاند و در تحلیلها و پژوهشهایشان، رویکرد هنری و زیباییشناسی به ارکان و اجزای مختلف ادیان، اهمیت زیادی پیدا کرده است.
در جامعه ما نیز میتوان به روشنی رَدِّ این رویکرد را در بسیاری از آثاری مشاهده کرد که اکنون در مطالعات قرآنی و اسلامی منتشر میشود.
به همین جهت است که در سالهای اخیر شاهد انتشار بسیاری از آثار و کتابهایی هستیم که با رویکردی هنری و زیباییشناختی سعی میکنند میراث کلاسیک ادیان و از آنجمله متون مقدس را با چشمی هنرشناسانه و با خوانشی زیبایی شناسانه مورد بازخوانی و واکاوی قرار دهند که از آنجمله است متن مقدس ما مسلمانان؛ قرآن کریم.
ادامه مطلب 👇🏻
(برای مطالعه ادامه این مطلب روی instant view کلیک کنید.)
#قرآن #طنز_مقدس #علی_نجفی #عظیم_محمود_آبادی
🖇 به نقل از :
📌 دین آنلاین
🔗 مجموعه الفبا :
🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/8076