tgoop.com/alefbalib/8171
Last Update:
#درسگفتار
📢 علم دینی
🎤 حسین سوزنچی
🔹 تعداد کل جلسات : 12
📆 تاریخ : سال تحصیلی 94-95
▪️ درباره درسگفتار : (به قلم حسین سوزنچی)
امسال حدود ۵ سال از تالیف کتاب «معنا، امکان و راهکارهای تحقق علم دینی» گذشته است. بعد از تألیف نیز همانند قبل آن به تدریس این موضوع ادامه دادم که از اولین مواردش تدریس این موضوع برای دانشجویان کارشناسی ارشد رشته فلسفه علم در دانشگاه شریف در سال تحصیلی ۸۹-۹۰ بود. طبیعی است که در این سالها با نقدهایی مواجه شدم و اصلاحاتی در ذهنم رقم خورد. شاید مهمترین ایرادی که الان بر کتاب خود میدانم این است که در حوزه علوم انسانی ورود جامعی نداشته و نکات بسیاری را مورد غفلت قرار دادهام و یکی از علل آن این بود که آشنایی آن موقع من با علوم انسانی و اجتماعی، به تبع فضای عمومی کشور، تابع فضای انگلوساکسون بود و از اهمیت جریان قارهای به عنوان یک جریان بشدت اثرگذار در حوزه علوم انسانی و اجتماعی بیخبر بودم. به هر حال امسال (نیمسال دوم سال تحصیلی ۹۴-۹۵) پیشنهاد تدریس همین عنوان برای دوره تمهیدیه سطح ۴ موسسه امام رضا علیهالسلام مطرح شد.
سطح ۴ در موسسات آموزشی حوزوی، همارز دکتری در دانشگاهها محسوب میشود. از آنجا که گاه ورودیهای حوزه به حوزههای علوم انسانی آشنایی مناسبی از این حوزه نداشتهاند موسسه امام رضا علیهالسلام (وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی) که از موسسات آموزش عالی وابسته به حوزه محسوب میشود، اقدام به برگزاری دورههایی با عنوان دوره تمهیدیه کرده است که در این دورهها طلاب دارای مدرک کارشناسی ارشد دانشگاهی یا سطح ۳ حوزوی (که هم ارز با مدرک کارشناسی ارشد محسوب میشود) بدون دریافت مدرک، دورههای آموزشیای را سپری میکنند تا آمادگی علمی لازم را برای شرکت در کنکور دکتری یا سطح ۴ به دست آورند. (با این توضیح میتوان سطح این دوره را معادل با سطح کارشناسی ارشد معرفی کرد)
🔺 جلسه چهارم : ادامه فلاسفه علم+ نقد تفکیک روشی علوم
در این جلسه پس از تذکر نکاتی تکمیلی درباره تحول فلسفه علم در غرب و اشاره ای به آرای پوپر، کوهن و لاکاتوش و تحلیل جریانهای پوزیتیوسیتی و پوپر از ماهیت گزاره مشاهدتی، به سراغ تحلیل منطقی- فلسفی از علم رفتیم و نشان داده شد که علت اینکه در غرب علم (به معنای نظام معرفتی) را معادل علم تجربی دانستند این بود که در حوزه واحد معرفتی، فقط گزاره تجربی را معتبر قلمداد کردند و در این فضاست که مجموعه مسائل هم همگی تجربی می شود و سخن از روش تجربی به میان می آید. اما اگر انحصار گزاره معرفت زا به گزاره تجربی قابل قبول نیست، تفکیک روشی علم (به معنای تفکیک روش تجربی از روش عقلی برای مرز گذاشتن بین دو علم) تفکیک موجهی ندارد و در پایان اشاره ای شد به ریشه های این باور غلط در فرهنگ علمی کشور.
#علم_دینی #علم_و_دین #حسین_سوزنچی
🔗 مجموعه الفبا :
🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/8171