tgoop.com/alefbalib/8192
Last Update:
#درسگفتار
📢 علم دینی
🎤 حسین سوزنچی
🔹 تعداد کل جلسات : 12
📆 تاریخ : سال تحصیلی 94-95
▪️ درباره درسگفتار : (به قلم حسین سوزنچی)
امسال حدود ۵ سال از تالیف کتاب «معنا، امکان و راهکارهای تحقق علم دینی» گذشته است. بعد از تألیف نیز همانند قبل آن به تدریس این موضوع ادامه دادم که از اولین مواردش تدریس این موضوع برای دانشجویان کارشناسی ارشد رشته فلسفه علم در دانشگاه شریف در سال تحصیلی ۸۹-۹۰ بود. طبیعی است که در این سالها با نقدهایی مواجه شدم و اصلاحاتی در ذهنم رقم خورد. شاید مهمترین ایرادی که الان بر کتاب خود میدانم این است که در حوزه علوم انسانی ورود جامعی نداشته و نکات بسیاری را مورد غفلت قرار دادهام و یکی از علل آن این بود که آشنایی آن موقع من با علوم انسانی و اجتماعی، به تبع فضای عمومی کشور، تابع فضای انگلوساکسون بود و از اهمیت جریان قارهای به عنوان یک جریان بشدت اثرگذار در حوزه علوم انسانی و اجتماعی بیخبر بودم. به هر حال امسال (نیمسال دوم سال تحصیلی ۹۴-۹۵) پیشنهاد تدریس همین عنوان برای دوره تمهیدیه سطح ۴ موسسه امام رضا علیهالسلام مطرح شد.
سطح ۴ در موسسات آموزشی حوزوی، همارز دکتری در دانشگاهها محسوب میشود. از آنجا که گاه ورودیهای حوزه به حوزههای علوم انسانی آشنایی مناسبی از این حوزه نداشتهاند موسسه امام رضا علیهالسلام (وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی) که از موسسات آموزش عالی وابسته به حوزه محسوب میشود، اقدام به برگزاری دورههایی با عنوان دوره تمهیدیه کرده است که در این دورهها طلاب دارای مدرک کارشناسی ارشد دانشگاهی یا سطح ۳ حوزوی (که هم ارز با مدرک کارشناسی ارشد محسوب میشود) بدون دریافت مدرک، دورههای آموزشیای را سپری میکنند تا آمادگی علمی لازم را برای شرکت در کنکور دکتری یا سطح ۴ به دست آورند. (با این توضیح میتوان سطح این دوره را معادل با سطح کارشناسی ارشد معرفی کرد)
🔺 جلسه هفتم : ریشه های علوم انسانی در غرب
در ادامه بحث قبل (تفاوت بین علوم انسانی و طبیعی) در این جلسه تلاش شد فهم عمیقتری از معنا و حقیقت علوم انسانی مدرن ارائه شود. برای این کار با اشاره ای به مقاله «ظهور و تکوین علوم انسانی در غرب»، چهار خاستگاه - که چهار تلقی از علوم اجتماعی را در پی دارد- و آن دسته از میراث اسلامی که می تواند با آنها گفتگو کند، مورد بحث قرار گرفت؛ یعنی علوم انسانی به منزله:
1) تلقی پوزیتیویستی (عدم تفاوت علوم انسانی با علوم طبیعی، با تلقی کشف واقعیت؛ علم مرتبط: فلسفه و منطق
2) علوم اخلاقی (هنجاری) حکمت عملی، فقه
3) علوم زبانی و ریشه های زبان شناختی. علوم ادبی و تفسیر
4) علوم تاریخی
که در این معنای چهارم قرار بود سراغ تلقی غرب از تاریخ و مفهوم دیالکتیک برویم که فرصت نشد و به جلسه بعد موکول شد.
#علم_دینی #علم_و_دین #حسین_سوزنچی
🔗 مجموعه الفبا :
🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
BY کتابخانه مجازی الفبا
Share with your friend now:
tgoop.com/alefbalib/8192