tgoop.com/andaromidvari/3534
Last Update:
مسخ کافکا
یادداشت اول: کافکا یعنی کلاغ
وقتی به سراغ نویسندهای مثل کافکا میرویم خاصه کار شهرهاش مسخ، لازم است که به کار و بار کسانی که پیش از ما این مسیر را رفتهاند نگاهی بیندازیم. در همین فارسی ببینید چقدر کتاب و مقاله دربارهی مسخ و کافکا داریم: کتاب یادبود ایوب در جهان کافکا. سیاوش جمادی، کتاب سیری در جهان کافکا. سیاوش جمادی، کافکا و فلسفه اثر اسپن همر، کافکا به روایت والتر بنیامین،
آشنایی با کافکا. پل استراتن... از مقالات بگذریم.
عناوین این کتابها اما اشارات و ارجاعاتی غیرادبی دارند. ایوب نه مگر پیامبر و نمادی دینی است؟ فلسفه اینجا چه میگوید؟ از فلسفه شروع کنیم. رابطهی فلسفه و ادبیات بسیار کهن است، کهن بهاندازهی سخن. کهنترین متون جهان چند چهره دارند. همزمان که ادبیاند خبر از فکر و اندیشهی روزگاران خود میدهند. کمی که در تاریخ گز کنیم رسالات افلاطون را خواهیم دید. محاورات افلاطون داستان و قصه و دیالوگ است یا فلسفه؟ فلسفه است در هیبتی ادبی. به همین منوال در جهان ادبیات هم کارهای بسیاری خواهیم دید که مسئلهشان، امری فلسفی است. تا آنجا که مکتبی فلسفی، شاخهای ادبی هم دارد: اگریستانسیالیسم ادبی. اگزیستانسیالیسم ادبی جلوهای از مکتبی فلسفی است که مسائل حادش را در شمایل ادبی نیز به گفت میآورد. مسائلی چون اضطراب و تنهایی و اصالت و... مسخ کافکا از مهمترین دستاوردهای این شاخه است.
نام اصلی کتاب تنها سویهی منفی بیانشده در فارسی را ندارد. معنا در نام اصلی بر نوعی دگردیسی تکیه و تأکید دارد که در فارسی گم شده است. جهان داستانی کافکا پیوند عجیبی با حیوانات دارد. نویسندهای که خودش نیز بیشباهت به کلاغ نیست. اگر ترکی بدانیم بین آوای کافکا و کارغا و قارغا شباهت و همآوایی جالبی خواهیم یافت. این شباهت آنجایی شگفتتر میشود که بدانیم کافکا در زبان چک یعنی کلاغ.
... ادامه دارد
#فریاد_ناصری
BY اندر امیدواری...
Share with your friend now:
tgoop.com/andaromidvari/3534