tgoop.com/atorabanorg/16619
Last Update:
ارسطو باور داشت غیرِ یونانیان، ذاتاً بَردِهاند!
#اسکندر
#ایرانشناسی
#پژوهشگاه_ایرانشناسی
نگرشِ اسکندر نسبت به ایرانیان و دیگر مردمانِ بیگانه، عمیقاً تحتتأثیرِ آموزگارش ارسطو بود. ارسطو دربارهی برخی موضوعها دیدگاههایی به شدت سُنّتی و محافظهکارانه داشت. برای مثال، به گفتهی پیتر گرین در کتابِ اسکندرِ کبیر، ارسطو عقیده داشت غیرِیونانیان ذاتاً بَردِهاند:
بنابراین برای یونانیان درست و زیبنده بود که بر بربرها[غیرِ یونانیان]فرمانروایی کنند، اما بربرها حق نداشتند بر یونانیان حاکم شوند. مانندِ اکثرِ روشنفکرانِ طرفدارِ تبعیضِ نژادی، ارسطو برای اثباتِ نظریهی خود، دادههای ژئوپولیتیک(جغرافیای سیاسی)یا《قانونِ طبیعی》را ملاک قرار میداد. به اسکندر توصیه میکرد《برای یونانیان پیشوا و برای بربرها جبّار باشد، از اولیها همچون دوستان و خویشان مراقبت کند و با دومیها همچون جانوران و گیاهان رفتار کند》...
این فیلسوف(=ارسطو)راسخانه اعتقاد داشت که یونانیان از نظرِ اخلاقی و فرهنگی سرآمدِ همهی مردمانِ دیگرند و این عقیده را به اسکندر القا کرد. ارسطو به شکلگیریِ عقایدِ اسکندر در موردِ جنگ نیز کمک کرد. میگفت جنگ در شرایطِ خاص موجه است. انسانها حق دارند دست به جنگ بزنند《تا از بَردِه شدنِ خود به دستِ دیگران جلوگیری کنند؛ بخواهند به نفعِ مردمِ تحتِ سلطه بر آنها تسلط یابند و بر کسانی که سزاوارِ بردگیاند قدرتِ مطلق یابند》. اسکندر بعدها در توجیهِ فتوحاتِ خود و فرمانروایی بر مردمانِ بیگانه، از این عقاید استفاده کرد.
بنمایه: یونان باستان، دان ناردو، ترجمهی مهدی حقیقتخواه، تهران، انتشارات ققنوس، چاپ ۱۳۹۲، رویهی ۱۰۶
@atorabanorg
BY پژوهشگاه ایران شناسی
Share with your friend now:
tgoop.com/atorabanorg/16619