tgoop.com/cheshmandaz_iran/966
Last Update:
🔸چرایی انعطاف حاکمیت
✍🏻لطفالله میثمی
✅چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری ایران در هشتم و پانزدهم تیرماه انجام شد، اما در حاشیه این رخداد انتخاباتی پرسشها و مسائل بسیاری مطرح شده که مردم میخواهند بدانند در عمق و پشت این رخداد چه جریانهایی فعال بوده و چگونه میتوان آن را ریشهیابی کرد
✅بدیهی است عوامل بسیاری در چنین رخدادی مؤثر بوده و به هیچ وجه این رخداد تکعاملی نیست. به نظر میرسد انتخابات یادشده در پی فعلوانفعالاتی راهبردی، سیاسی و اجتماعی بوده که برآنیم در این مورد تأملی داشته باشیم. عامل مهمی که در این تحول و انتخابات نقش داشت، دستاوردها و آمارهایی بود که در سطح معاونت وزارت «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» انجام گرفته است. دکتر احمد میدری، معاون این وزارتخانه در دولت یازدهم و دوازدهم، تحقیقاتی درباره دهکهای درآمدی مردم ایران انجام داده و نتایج آنها نشان داده طبقه متوسط ایران بهشدت آسیبپذیر شده است، بهطوریکه به لحاظ درآمدی، شغلی و مسکن روند تضعیف را طی میکند. این طبقه امکانات خود را تا حدی از دست داده است که حتی به طبقه فرودست هم تنه میزند. طبیعی است چنین روندی امنیت اجتماعی و تعادل جامعه را بر هم میزند و عوارض ناگواری چون شورشهای خیابانی را به دنبال دارد.
✅به نظر من از زمان انقلاب مشروطیت تا کنون مبارزات آزادیخواهانه، استقلالطلبانه و عدالتطلبانه بر دوش طبقه متوسط سنگینی میکرده است. بار عمده مبارزات نهضت ملی ایران به رهبری دکتر مصدق در جریان قانون ملی شدن صنعت نفت و خلعید هم به دوش این طبقه مبارز-مولد و هم زیرمجموعه آن بوده است که به آن «زیرِ متوسط» یا «خردهبورژوازی چپ» میگویند.
✅دکتر مصدق نهضت ملی را درواقع احیای قانون اساسی انقلاب مشروطیت میدانست. در روز سیام تیرماه ۱۳۳۱، سی نفر از کنشگران به شهادت رسیدند تا یکی از بندهای قانون اساسی مشروطیت احیا شود و آن بند، این بود که مدیریت وزارت جنگ که در دست شاه بود به نخستوزیر وقت منتقل شود. دکتر مصدق هم بلافاصله وزارت جنگ را به وزارت دفاع تبدیل کرد.
✅پس از کودتای انگلیسی-امریکایی ۱۳۳۲، ضربه سختی به طبقه متوسط وارد شد، بدین معنی که به کمک درآمد نفت، واردات کالاهای مختلف از خارج به شکل روزافزونی به کشور سرازیر شد. هر تاجری میتوانست نمایندگی یک یا چند کالای خارجی را داشته باشد. این روند تا آنجا ادامه داشت که تجارت، صنعت و بانکهای ما بهتدریج به خارج وابسته شدند و بخش عمده طبقه متوسط که در بستر این روند قرار گرفته بودند به «خط میانه» تبدیل شدند. «خط میانه» اصطلاحی است که در اسناد سفارت امریکا در ایران به کار برده شده است. تبدیل تدریجی طبقه متوسط به خط میانه در اثر تلاشهای سفارت امریکا و انگلیس در ایران بود، بهطوریکه اسناد منتشرشده از سفارت امریکا در ایران توسط دانشجویان مسلمان پیرو خط امام این روند را بهخوبی نشان میدهد.یکی از تجار ملی و حامی دکتر مصدق که نسبتی هم با ما داشت پس از کودتا مدتی به جزیره خارک تبعید شد. پس از بیست سال یک بار که ایشان را در فرودگاه مهرآباد دیدم متوجه شدم نمایندگی ۱۵۰ کالای وارداتی را در اختیار دارد. وقتی علت را جویا شدم که این با مشی شما نمیخواند، گفت فضای اقتصادی به نحوی است که کار دیگری نمیشود کرد. بهطوریکه افراد مانند او کم نبودند.
✅همزمان با کنگره جبهه ملی ایران در زمستان ۱۳۴۱ و پس از آن، شاه به تعدادی از تجار و صنعتگران که با جبهه ملی ایران همکاری داشتند گفته بود یا جبهه ملی را انتخاب کنید یا تجارت و صنعت وابسته را یا بهتر بگوییم خط میانه را؛ شاه در برابر اقتصاد ملی و مولد دکتر مصدق که ضد استعمار و ضد استبداد هم بود خود را نماد ناسیونالیسم مثبت میدانست، بهطوریکه تا آنجا که توانست در جهت تضعیف نیروهای ملی و طبقه متوسط عمل کرد. استبداد و خودکامگی او به حدی فزونی گرفت که حتی سرمایهداری وابسته هم با او زاویه گرفت و او را تنها گذاشت. طبقه متوسط که اهداف ملی داشت، هم در دوره شاه تضعیف شد و هم پس از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷.
منبع: سرمقاله چشمانداز ایران شماره ۱۴۷
برای مطالعه متن کامل مقاله به آدرس https://B2n.ir/d65258 مراجعه کنید.
@cheshmandaz_iran
BY چشمانداز ایران
Share with your friend now:
tgoop.com/cheshmandaz_iran/966