tgoop.com/cheshmandaz_iran/967
Last Update:
🔸اگر شورای نگهبان بودم
✍🏻مهدی غنی
✅از قدیم میگفتند اگر را کاشتیم سبز نشد، اما اگرهای نگارنده که از آبان ۹۷ شروع شد و انگیزهای جز اصلاح امور ما ایرانیان در کار نبود، به نظر نمیرسد چندان بیثمر بوده است. تلاش این بود که خود را جای شخصیتهای اثرگذار بگذارم و منصفانه و واقعبینانه حداقل آنچه را از وی در جهت پیشرفت کشور انتظار میرود بیان کنم. در این مسیر میخواستم به جای طرد و نفی و تحقیر یکدیگر بکوشیم گامی به جلو برداریم و در این راستا از خاندان پهلوی تا مسئولان فعلی و قبلی کشور یاد کردیم. در همین جا از همه آنها که سعه صدر نشان داده و نگارنده را تحمل کردند باید سپاسگزاری کنم. در پی اگرهای گذشته، این بار حضور فقهای محترم شورای نگهبان رسیدم و گرچه جایگاه آنان برای روزنامهنگاری ناشی، حکایت دست ما کوتاه و خرما بر نخیل است، جسارتاً در عالم خیال خود را در آن جایگاه دیدم.
✅اگر عضو فقهای شورای نگهبان بودم، یک روز در خلوت با خدای خودم، کلاه یا عمامه خود را قاضی میکردم و بعضی مسائل را صادقانه، منصفانه و بیطرفانه بررسی میکردم. درست است خداوند عمر طولانی به من و همفکرانم میدهد، اما باید کاری کنم آن روز که دستم از این دنیا کوتاه شد و اعمال و رفتارم مانند فیلمی مستند به یادم آمد، وجدانم دچار عذاب نشود و افسوس و حسرت بیفایده به جانم نیفتد. اگر چنین مقام و مسئولیت بزرگی داشتم به این گفته امام صادق (ع) عمل میکردم که فرمود: «حاسِبوا أنْفُسَکُم قَبلَ أنْ تُحاسَبوا»، قبل از اینکه ارزیابی شوید، خود را ارزیابی کنید.
✅همفکران من فلسفه وجودی شورای نگهبان را در این میدانند که این نهاد ضامن اسلامیت نظام است، هم در وجه قانونگذاری مراقبت میکند که مصوبات مجلس که با آرای اکثریت نمایندگان موضوعیت پیدا میکند، خلاف شرع و قانون اساسی نباشد و هم در مورد انتخابات مراقب است فردی که به اسلام پایبند نیست وارد تشکیلات شود. مبنای این گزاره هم این است معیار اکثریت که در نظام دموکراسی وضع شده ملاک حق و باطل نیست، این معیار تنها بهعنوان یک شیوه کاربردی و عملی برای تصمیمگیری است و بیانگر حقانیت و حقیقت نیست. ممکن است اکثریت بر امری توافق کنند که درست نباشد و نظر اقلیت به حقیقت نزدیکتر باشد. ما که طبق قانون اساسی میخواهیم قوانینی هماهنگ با شرع و مبانی اسلام داشته باشیم، نمیتوانیم صرفاً به نظر اکثریت بسنده کنیم.
✅در مورد قوانین و انتخابات هم باید بررسی شود کدام نظر با مبانی اسلام همخوانی دارد، این کار هم مطابق اصول ۹۱ تا ۹۹ قانون اساسی بر عهده شورای نگهبان گذاشته شده است. اما شورای نگهبان چگونه تصمیم میگیرد و نظر اسلام را اعلام میکند؟ مطابق اصل ۹۶ تشخیص عدم مغایرت مصوبات مجلس شورای اسلامی با احکام اسلام با اکثریت فقهای شورای نگهبان است؛ یعنی برای کشف نظر اسلام نهایتاً اکثریت آرا را معیار قرار داده است که در هیچ نظام لیبرالی چنین اعتباری برای اکثریت قائل نیستند. درحالیکه ممکن است نظر اقلیت به صواب نزدیکتر باشد، اما چون زمان تصمیمگیری محدود است، کفایت مذاکرات اعلام و با رأی اکثریت یعنی چهار نفر از شش نفر تصمیم نهایی اتخاذ میگردد؛ بنابراین به ناچار به یک دوگانگی برمیخوریم که در مورد مجلس اکثریت آرا را معیار حقانیت نمیدانیم، ولی در مورد شورای نگهبان از ملاک اکثریت استفاده میکنیم. چرا از خود نمیپرسیم اگر اکثریت ملاک و معتبر نیست، چطور در درون شورای نگهبان ما خود با رأی اکثریت تصمیم میگیریم؟
✅در مورد انتخابات ما مدعی هستیم مردم صلاحیت افراد را نمیتوانند تشخیص دهند، بنابراین اگر انتخابات کاملاً آزاد باشد و هرکسی بتواند نامزد شود و مردم هم هر کس را خواستند انتخاب کنند، در این صورت ممکن است افراد ناصالح یا حتی وابسته به بیگانگان به درون مجلس یا رأس نظام نفوذ کنند و موجب انحراف اساسی در کشور شوند. ولی ما که درس فقه خواندهایم و به مسائل شرع آشناییم میتوانیم حق را از باطل تشخیص دهیم. بر این اساس به خود حق میدهیم کاندیداهای مجلس شورای اسلامی و ریاستجمهوری و مجلس خبرگان را غربال کنیم و افرادی را که به نظر ما ناصالح هستند مردود و الباقی را که به نظر ما شایستهاند به مردم معرفی کنیم و به این ترتیب نگذاریم نظام منحرف شود و افراد ناصالح مدیریت کشور را بر عهده گیرند.
منبع: چشمانداز ایران شماره ۱۴۷
برای مطالعه متن کامل مقاله به آدرس https://B2n.ir/h50255 مراجعه کنید.
BY چشمانداز ایران
Share with your friend now:
tgoop.com/cheshmandaz_iran/967